Perusvarma mutta yllätyksetön powerpuhde – Helloween ja Rage Turussa

Helloween, Rage – Logomo, Turku, 13.2.2016

18.02.2016

Reilu vuosi sitten julkaistun 16. studiolevynsä My God-Given Rightin tiimoilta Euroopassa alkuvuodesta kiertänyt power metalin kantaisä Helloween käväisi härmänkin perukoilla helmikuun toisena viikonloppuna. Inferno oli paikalla Helloweenin, maanmiestensä Ragen ja brittiläisen Crimes of Passionin paiskoessa melodista heviään Turun hulppean Logomo-viihdekeskuksen isolla areenalla.

Brittimetallistien kyyti jäi hiuksen hienoksi pintaraapaisuksi, joten ei siitä sen enempää. Jengin määrästä päätellen lämppäri sai kuitenkin possen liikkeelle jo hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.

Kolmemiehinen Rage on ollut kehissä yhtä pitkään kuin Helloweeninkin, julkaissut pitkäsoittojakin aikalaistaan enemmän, mutta jäänyt silti aina piirun verran pussihousumaan kirkkaimpien metalliartistien jalkoihin mitä tulee suosioon tai levymyynteihin.

rage5

Yhtä kaikki, Rage on vahvasti genren perinteitä kunnioittavan ja suorasukaisen hevinsä kanssa ollut aina artisti paikallaan – siitäkin huolimatta, että ukkoja on rivissä vaihtunut kuin ilotytöllä asiakkaat. Perustajajäsen, nallekarhumaisen sympaattisen habituksen omaava basisti-laulaja Peter ”Peavy” Wagner on kuitenkin luotsannut Rageä vuodesta 1984 moniin seikkailuihin, joita hän nykyään kahlaa rumpali Vasillios ”Lucky” Maniatopoulosin ja kitaristi Marcos Rodriguezin kanssa.

Turussa Rage oli oma varmaotteinen itsensä. Vaikka Logomon areena ei laidoistaan yleisöstä pullistellutkaan, bändi veti reilun puolituntisensa pieteetillä, joskin sopivin löysin rantein. Etenkin lavan oikealla reunalla hyörinyt keihäsmies Rodriguez teki vaikutuksen purevien soolojen lisäksi vekkulin poikamaisella liikehdinnällään ja olemuksellaan. Maestro-Wagner johti ryhmäänsä soitannollisesti tiukasti setin alusta maaliin, joka käsitti 1990-luvun puolivälin Black in Mind ja End of All Days -levyjen painotusten lisäksi myös upouuden My Way -keskitemporunttauksen. Se soikin Turussa mukavan mehukkaasti. Ragen setti kokonaisuudessaan: Black in Mind, Sent by the Devil, End of All Days, Back in Time, Down, My Way, Until I Die, Don’t Fear the Winter, Higher Than the Sky.

Melometallistin onneksi Helloween on rampannut Suomessa ilahduttavan paljon ja soittanut tälläkin vuosituhannella Suomenlahden pohjoispuolella useita kymmeniä keikkoja. Edellisen kerran yhtye veti juhlavan ja kaikin puolin onnistuneen shown männä suvena sateisessa South Parkissa, joten Turun-keikkaa tuli ennakkoon odotettua kasvavalla mielenkiinnolla.

hello10

Settilistan puolesta kokeneempi helloweenisti joutui ehkä hiukan pettymäänkin, sillä Turussa mentiin peruspuitteiltaan samoilla lämpöisillä, mitä edelliskerralla Tampereella. Uudelta levyltä ei nimibiisin ja takuuvarman liveralli Lost in American lisäksi oltu kelpuutettu tähän myöhempään settiin kuin suorasukainen Heroes. Ne olivat kuitenkin keikan parhaimmistoa yhdessä edelliskiekko Straight Out of Hellin nimikkorallin ja väkevän semiballadin Waiting for the Thunderin ohella.

Vanhemmista paloista myös settiin nyttemmin palannut Power sekä iki-imelä balladi Forever and One liekehtivät parhaiten. Keikan alkuun ja loppuun kuuluivat toki olennaisesti ne pakolliset Helloween-anthemit Eagle Fly Freestä I Want Outiin, jotka yleisö luonnollisesti huusi mukana sen minkä kitapurjeista irti sai.

hello5

Turun Logomolla esiintynyt Helloween teki Ragen tavoin perusvarman, mutta melko yllätyksettömän iltapuhteen. Soitto soi ja laulu raikui toki saksalaisella tarkkuudella, mutta ymmärtäähän sen, että soittajien (virka)ikä ja vajaan vuoden aikana heitetty runsas keikkamäärä huomioiden Logomon salista ei saa Wackenin päälavaa vaikka miten meditoisi. Paidoista päätellen paikalla ollut runsas fanilauma sai kuitenkin mitä halusi. Tervetuloa Helloween vain jatkossakin härmän seutuville. Niin kauan kuin yhtyeen soitto ja sävellykset pysyvät nykyisellä viriilillä tasolla ei sillä ole huolta eikä hätää.

Helloweenin setti kokonaisuudessaan: Eagle Fly Free, Dr. Stein, My God-Given Right, Steel Tormentor, Mr. Torture, Waiting for the Thunder, Straight Out of Hell, Heroes, drum solo, Where the Rain Grows, Lost in America, Power, Forever and One (Neverland) medley: Halloween / Sole Survivor / I Can / Are You Metal? / Keeper of the Seven Keys. Encore: Before the War, Future World, I Want Out

Helloween:

Rage:

Lisää luettavaa