Perusvarmaa viihdettä, vaikka yhteys katsojan ja bändin välillä puuttui – raportti Nightwishin virtuaalikeikalta

An Evening with Nightwish in a Virtual World - 28.5.2021 The Islanders Arms, internet

29.05.2021

Kotimainen metallisuuruus Nightwish katkaisi pitkän, joskaan ei vapaaehtoisen keikkataukonsa kahdella nettikeikalla, joita varten yhtyeelle luotiin oma eeppisten ja fantastisten maisemien kyllästämä virtuaalimaailmansa. Virtuaalikeikat saivat kevään aikana muunkin merkityksen kuin pelkästään keikkatauon katkaiseminen ja lämmitteleminen ennen (mahdollisia) kesän festarikeikkoja ja syksyn kiertuetta – samalla nimittäin paljastettiin, kuka ottaa alkuvuodesta eronneen Marko Hietalan paikan bändin basistina.

Nightwishin virtuaalikeikkojen painopiste oli mahdollisimman näyttävissä visuaaleissa ja silmäkarkeissa. Katsoja tempaistiin soiton lomassa mitä erikoisempiin lokaatioihin keskelle metsää, korkealle taivaisiin, jäätiköille tai vaikkapa kukkaniityille samalla kun vuorokauden- ja vuodenajat vaihtuivat setin edetessä. Sisällä virtuaalisessa The Islanders Arms -tavernassa, jossa yhtye esiintyi, puolestaan saattoi nähdä esimerkiksi ilmassa leijuvia kynttilöitä ja muita valoefektejä.

Tietokoneilla luotuun maailmaan oli selvästi panostettu, mutta ehkä vähän turhaankin. Parhaimmillaan katsojalle tarjottiin ihan näyttävää silmäkarkkia, paikoin tuntui kuin olisi pelannut jotain todella vanhentunutta tietokonepeliä. Yhtye siirrettiin tähän maailmaan green screen -tekniikalla ja välistä soittajat erottuivat taustasta aavistuksen liian irtileikatun oloisina, erityisesti laajemmissa otoksissa ja tiukoissa lähikuvissa. Joka tapauksessa tämä paljon puhuttu ja etukäteen kovasti hehkutettu virtuaalimaailma ei ollut ihan niin eeppinen spektaakkeli kuin annettiin ymmärtää.

Entä sitten itse bändi ja musiikkipuoli? No, ammattimaisesti ja perusvarmastihan se soitto kulki ja uusi basisti, Wintersunista tuttu Jukka Koskinen suoriutui hänkin hommastaan puhtain paperein. Esiintymisensä oli ehkä hieman tönkköä pönöttelyä varsinkin keikan alkupuolella, mutta se annettakoon anteeksi. Varsinkin kun samaa vaivautuneisuutta huomasi myös muidenkin olemuksessa. Onhan se toki sanomattakin selvää, että yleisön sijaan kameroille esiintyminen ei vaan saa esiintyjää syttymään samalla tavalla.

Visuaaliensa ja virheettömän soittosuorituksensa vuoksi keikasta jäikin turhan musiikkivideomainen maku suuhun eikä yhteyttä bändin ja katsojan välille päässyt syntymään. Katsojat pystyivät toki keskustelemaan keskenään chatin välityksellä, mutta bändi ei ottanut katsojaan mitään kontaktia. Paljon spesiaalimpaa ja intiimimpää olisikin ollut viedä nettikeikka sinne toiseen ääripäähän: koko bändi treenikselle verkkareissa ja t-paidoissa, biisien läpisoittelua soittovirheistä välittämättä, rentoa jutustelua bändin kesken ja katsojien kanssa reaaliajassa. Nyt ei voi välttyä siltä tunteelta kuin katselisi live-dvd:tä tai jotain hyvälaatuista taltiointia Youtubesta.

Vaan eipä sillä, soitto kuitenkin kulki, soundit olivat mainiot (allekirjoittanut kuunteli keikkaa niin kuulokkeilla kuin suoraan television kaiuttimista ja molemmat kuulostivat aivan hyviltä) ja silmäkin tottui visuaaleihin keikan edetessä. Myös bändikin selvästi lämpeni ja vetreytyi keikan mittaan. Setissä oli luonnollisesti mukana paljon viimeisimmän Human. :II: Nature. -albumin kappaleita, joita soitettiin nyt ensimmäistä kertaa liveolosuhteissa ja osa toimi paremmin kuin toiset. How’s the Heart? -kappale esitettiin albumiversiota riisutumpana akustisena versiona, joka itse asiassa toimi näin alkuperäistä paremmin.

Yhteenvetona An Evening with Nightwish in a Virtual World ei ehkä ihan lunastanut kaikkia niitä hehkutuksia ja odotuksia joita lupailtiin, mutta musiikkipuoli toimi ja viihdyttävä puolitoistatuntinen se oli silti. Samalla yhtye sai ajettua uuden sessiobasistin sisään ja pääsee valmistautumaan tuleviin oikeisiin livekoitoksiin. Niitä odotellessa!

Pohjois- ja eteläamerikkalaisfaneille suunnattu An Evening with Nightwish in a Virtual World -virtuaalikonsertti esitetään Suomen ajassa ensi yönä eli 30.5. kello 3 alkaen. Perjantain 29.5. konsertti on katseltavissa tallenteena vielä 48 tunnin ajan. Katso lisätietoja täältä.

Lisää luettavaa