LIVE: WASP – Tampere, Tullikamarin Pakkahuone, 21.10.2009

Tällä vuosituhannella ties monettako kertaa Suomeen kiertueineen rantautunut shock rock -legenda WASP aloitti Härmän möyhentämisen tällä kertaa Tampereelta. Sinne suuntasi Infernokin, ja vain huomatakseen, että Los Angelesin sirkkelipartio on edelleen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa.

Ensiksi pari sanaa lämppäreistä, eli lauteet WASPille kuumentaneesta länsinaapurin heavy-retkueesta Wolfista ja klubin puolella riehuneesta kotoisesta Villieläimestä. Ei sillä, etteikö kattaus olisi kelvannut, ensin mainitun osalta varsinkin, mutta Silvastin pojalle kävi niin sanotusti hevikriitikon perinteiset, eli nimeä ei löytynyt Pakkahuoneen lipputiskin vieraslistasta millään ilveellä. Edessä oli poistuminen takavasempaan korvat punoittaen ja hermostuneesti kännykkää rassaten. Useamman puhelun ja kolmen vartin odottelun jälkeen homma lopulta kääntyi allekirjoittaneen osalta parhain päin. Siitä sitten porstuasta tuvan puolelle ja käytännössä suoraan WASPin käsittelyyn.

Edelliskerralla Blackie Lawlessin johtaman kvartetin agenda oli vetäistä legendaarinen The Crimson Idol -teemalevy alusta loppuun, joten jo ennakkoon saattoi arvailla tämänkertaisen setin koostuvan enemmän vanhoista hiteistä. Potpuri On Your Knees/Real Me käynnisti pelin, jota L.O.V.E. Machine sujuvasti ja pidättelemättömästi jatkoi. Tuttu WASP-fiilis valtasi tajunnan. Tuoreen Babylon-lätyn ns. nimiraita Babylon’s Burning tarjoiltiin kolmantena, ja saumattomastihan se istui vanhan materiaalin sekaan. Tästä eteenpäin setissä kuultiin vain vanhempaa repertuaaria tuoreimpina edellisen, hienon Dominator-albumin Take Me Up ja Heaven’s Hung in Black. Myös The Crimson Idol -levy oli vahvasti esillä, mikä erityisesti tuntui olevan tamperelaisyleisön mieleen.

Wasp_Toni_Salminen2WASPin lavashow on viime vuosina tietyiltä osin pelkistynyt, mutta energisyyttä löytyy edelleen siinä missä bändin alkutaipaleellakin. Miehetkin ovat vaihtuneet kippari Lawlessia lukuun ottamatta nuorempiin, mutta mitä tulee johtajaan itseensä, eivät ikävuodet sen kummemmin tunnu vaivaavan. Biisien aikana screenillä pyöri muun muassa videonauhaa vanhoilta livetallenteilta. Avausraita On Your Kneesin aikana menin minäkin hetkeksi halpaan taustavideota katsellessani. Huulisynkka vanhan Live at the Lyceum -pätkän ja varsinaisen live-esiintymisen osalta täsmäsi luvattoman hyvin, mutta soittajisto ja varsinkaan Blackie Lawlessin ulkokuori ei. Pieni mutta yllättävän toimiva kikka keikan elävöittämiseksi.

WASP vuosimallia 2009 on edelleen relevantti keikkajyrä, ja kun levytetty materiaalikin tuntuu olevan tasaisen laadukasta, voi bändin elinkaaren ennustaa jatkuvan vielä pitkän pätkän.

Teksti: Jaakko Silvast Kuvat: Toni Salminen

Settilista:

On Your Knees/Real Me
L.O.V.E. Machine
Babylon´s Burning
Wild Child
Hellion/Don´t Need No Doctor/Scream Until You Like It
Arena Of Pleasure
Chainsaw Charlie (Murders in the Rue Morgue)
The Idol
Headless Children
Take Me Up
I Wanna Be Somebody
Heaven´s Hung in Black
Blind in Texas