30 vuotta Sepulturan ensimmäisestä Suomen-keikasta – Max Cavalera muistelee legendaarista Giants of Rockia lämmöllä

Keikka räjäytti myös paikalla olleen toimittajamme tajunnan.

06.07.2021

6. heinäkuuta vuonna 1991 eli tasan 30 vuotta sitten Hämeenlinnan Ahvenistolla koettiin merkittäviä hetkiä. Tuolloin legendaarisella Giants of Rock -festivaaleilla nähtiin nimittäin suosionsa alkuvaiheessa ollut brasilialainen thrash metal -jyrä Sepultura ensimmäisellä Suomen-keikallaan.

Bändin silloinen laulaja-kitaristi Max Cavalera muisteli keikkaa Soundi-lehdelle suurella lämmöllä.

”Rakastin sitä festivaalia silloin ja rakastan sitä edelleen – keikka jäi mieleeni eräänä niistä tähtihetkistä, jotka tulen muistamaan vielä kuolinvuoteellakin”, Cavalera hehkuttaa.

”Saavuimme maahan keikkaa edeltävänä päivänä, enkä saanut nukuttua juuri lainkaan. Aurinko paistoi melkein koko yön ja olin muutenkin aivan liian tohkeissani. Kun sitten nousimme lavalle ja kävimme hyökkäykseen, asenteemme oli sellainen, että me valloitamme nyt koko Suomen. Aurinko paistoi siniseltä taivaalta, Sepultura-liput liehuivat ja tuhannet ihmiset tuntuivat rakastavan meitä pyyteettömästi. Se oli kaunista.”

Festivaali ja Sepulturan esiintyminen teki suuren vaikutuksen myös toimittajaamme Tami Hintikkaan, joka muisteli vuoden 1991 tapahtumia jo viisi vuotta sitten kirjoittamassaan artikkelissa, jolloin tuosta legendaarisesta tapauksesta oli kulunut 25 vuotta.

”Läpimurto- ja napakymppilevynsä Arisen tiimoilta kiertueella ollut Sepultura oli elämänsä vedossa. Vaikka vuosia ja levyjä oli jo jäänyt taakse, nuoruuden kova nälkä oli vahvasti läsnä. Bändi oli – näin jälkikäteen tarkastellen – paradoksaalisesti sekä nuori että kokenut, uransa alkutaipaleella ja veteraani samaan aikaan”, Hintikka muistelee.

”Klassinen kokoonpano soitti suomalaiset metallifanit sekaisin. Intensiteetti oli ihan oikeasti kova, ei vain nuoren fanipojan harhakuva. Igor Cavalera juoksutti kappaleita niin kovalla sykkeellä, että biisit pysyivät juuri ja juuri kasassa. Andreas Kisser repi kitaraansa, ja Paulo Juniorkin jaksoi vielä heilua lavalla Maxin rouheasta äänestä ja päälle parikymppisen innosta puhumattakaan. Huippukokoonpano, huippubiisit, huippumeno.”

”Sepulturan Ahveniston-keikka on niitä tapahtumia, joista puhutaan ja joihin palataan. Paikalla olleet muistelevat konserttia nostalgiantäyteisellä innostuksella, keikan missanneet jaksavat manata menetystään vuodesta toiseen.”

Lue Max Cavaleran koko haastattelu Soundista. Tami Hintikan muistelot löydät puolestaan kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa