Äänitemusiikista jo 87 prosenttia kulutetaan digitaalisesti – metallimusiikki dominoi fyysisten levyjen myyntilistalla

Amorphisin Queen of Time oli vuoden 2018 myydyin fyysinen albumi.

02.04.2019

Äänitteiden kokonaismarkkinat nousivat vuonna 2018 11 prosenttia ja kehityksen veturina toimivat suoratoistopalvelut; streaming- ja download-palvelujen yhteenlaskettu osuus kokonaismarkkinoista on jo peräti 87 prosenttia. Fyysisten äänitteiden osuus pieneni edelleen ja sen osuus vuonna 2018 äänitemyynnin kokonaismarkkinoista oli enää 13 prosenttia. Asia selviää Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiltään keräämistä tiedoista.

Kotimaisen musiikin suosio pysyy edelleen vahvana ja se muodostaa äänitemyynnistä noin 37 prosenttia. Myös Suomen maine heavy metalin luvattuna maana pitää yhä sikäli kutinsa, että kymmenen fyysisessä muodossa myydyimmän albumin listalta löytyy peräti kuusi metalliorkesteria Amorphisin Queen of Timen noustessa listan ykköseksi.

”Markkinakehitykseen voidaan olla pääosin hyvin tyytyväisiä. Samaan aikaan on pakko todeta, että tällä hetkellä musiikkivideoiden suoratoistopalveluista saatava korvaus on hävyttömän alhainen verrattuna niiden asemaan ylivoimaisesti suosituimpana musiikinkulutustapana. Videostriimauksesta saatava korvaus oli vuonna 2018 ainoastaan noin 5 prosenttia äänitteiden kokonaismarkkinoista ja kun jopa vinyylien osuus kokonaismarkkinoista nousi 3 prosenttiin, niin niin sanotun arvokuilun aiheuttama ongelma ja siitä aiheutuva markkinoiden epätasapaino on todella selvästi havaittavissa”, Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kommentoi.

”Tämä epäkohta saadaan toivottavasti vihdoin korjattua, sillä EU -parlamentti hyväksyi viikko sitten tekijänoikeusdirektiiviuudistuksen, jonka yhtenä tarkoituksena on taata oikeudenhaltijoille tasavertaiset neuvotteluoikeudet sisältöjensä käytöstä.”

TOP 10 fyysinen albumimyynti 2018:
1. Amorphis – Queen Of Time
2. Juha Tapio – Kuka näkee sut
3. Cheek – Timantit on ikuisia
4. Waltteri Torikka – Sydämeni joulu
5. Ghost – Prequelle
6. Stam1na – Taival
7. J. Karjalainen – Sä kuljetat mua
8. Nightwish – Decades
9. Mokoma – Hengen Pitimet
10. Judas Priest – Firepower

TOP 10 albumit 2018 (sis. download, striimaus, fyysinen myynti):
1. Cheek – Timantit on ikuisia
2. Post Malone – Beerbong & Bentleys
3. Pyhimys – Tapa poika
4. XXXTENTACION – ?
5. Drake – Scorpion
6. Vain elämää – Kausi 9 – Ensimmäinen kattaus
7. Mikael Gabriel – Ääripäät
8. Alan Walker – Different World
9. JVG – Popkorni
10. Vesta – Lohtulauseita

Lisää luettavaa