Ajankohtainen kulttinimi – haastattelussa Unanimated

Kasarin lopussa perustetun ruotsalaisen black/death metal -kulmakiven Unanimatedin uran alkupään levyt nauttivat klassikkostatusta, mutta bändillä on paljon annettavaa tänäkin päivänä.

Neljäs kokopitkänne Victory in Blood on vihainen albumi. Millaisissa merkeissä sen musiikki syntyi? 

– Hyvin luontevalta ja rehelliseltä pohjalta, sillä tiesimme tarkkaan, että olimme tekemässä juuri sitä mitä haluamme, myös Dismemberistä tuttu basisti Richard Cabeza vastaa itsevarmasti. 

– Yhtye on vahvempi ja yhtenäisempi kuin koskaan aiemmin, ja luulen, että sen myös kuulee. Mukana on kaksi ”uutta” jäsentä, jotka olemme tunteneet jo ajalta ennen Unanimatediä, ja heidän mukaantulonsa myötä kirjoitusprosessi oli entistä luontevampi ja ennen kaikkea rehellisempi. 

Unanimatedin alkusanat lausuttiin Tukholmassa vuonna 1988. Asuuko yhtyeessä yhä se sama henki kuin uraanne aloitellessa? 

– Todellakin! Jos niin ei olisi, emme olisi tässä pisteessä tekemässä tätä juttua. Saatamme olla aika vitusti vanhempia, mutta oikeanlainen tunne ja eteenpäin ajava voima on aina olemassa, sillä Unanimated on osa henkeämme. 

– Unanimated on meille enemmän kuin bändi. Se on temppelimme ja aluksemme, jonka kautta voimme välittää sen, keitä olemme ja minkä takana seisomme. Asia oli täysin samoin nyt kuin 33 vuotta sitten. 

Unanimatedin sanoitusmaailma on ollut aina hyvin saatanallinen ja antiuskonnollinen, mikä on käynyt ilmi ilman rivien väleihin piilotettuja viestejä. Onko pahuus teille pelkkä kielikuva? 

– Mielestäni ”sanomamme” on enemmän kuin se. Olemme nähneet bändin hyvänä työkaluna näkemystemme, ajatustemme ja filosofiamme välittämiseen – mikäli ne ovat sopineet musiikkiin. Okkultismi ja satanismi ovat toimineet perustanamme ja ovat meille todella läheisiä asioita monella eri tasolla. 

– Uramme alkuaikoina saatoimme hyökätä kristinuskoa vastaan ja kyseenalaistaa sen arvot, mutta nykyisin lähestymistapa on hieman erilainen. Tuo pohja kuitenkin elää ja hengittää yhä yhtyeen toiminnassa. 

– Lusiferiaaninen filosofia on Victory in Bloodin sanoituksissa erittäin hallitsevassa osassa, mutta mukana on monia muitakin eri aihealueita sekä vihan, sodan, koston ja kuoleman ylistystä, mikä nivoutuu tiukasti okkultismiin ja satanismiin. Käsityksemme Saatanasta on siis pintapuolista syvempi. 

Unanimatedin alkupään levytykset nauttivat kulttimainetta ympäri maailman ja tuntuvat olevan haluttua kamaa Suomessakin. Basistin fokus säilyy kuitenkin nykyhetkessä. 

– Mahtavaa kuulla, että meitä arvostetaan Suomessa! Olen hyvin tietoinen etenkin Ancient God of Evilin [1995] merkityksestä ja vaikutuksesta, ja olemme siinä mielessä kulttibändi. Olemme ehdottomasti vanhaa kaartia, mutta emme määrittele itseämme sitä kautta, ainoastaan menneisyyden kulttinimenä. 

Julkaistu Infernossa 11/2021.

Lisää luettavaa