Alase tunnelmametalloi suomeksi – kuuntele lupaava esikoisbiisi

Bänditulokas aikoo pistää musaa pihalle sitä mukaa, kun biisejä syntyy.

Suomenkielistä tunnelmallista metallia soittava Alase on astunut parrasvaloihin ensimmäisen kappaleensa kera. Bändin vakijäsenet ovat peräisin eri puolilta Suomea, ja Alase luonnehtiikin itseään etäprojektiksi, minkä myötä bändi on vaatinut muutaman vuoden ajan kypsymistä, ennen kuin osaset loksahtelivat paikoilleen.

– Muutin keväällä 2012 Oulusta Etelä-Suomeen ja jätin Chromatic Dark -bändin taakseni, kitaristi Janne Lunnas valottaa.

– Totesimme entisen bändikaverini Mikon [Häkälä] kanssa, että olisi mukavaa tehdä jatkossakin yhdessä musiikkia. Ajatus jäi hautumaan, kunnes seuraavana syksynä uusi työkaverini Juuso [Backman] liittyi porukkaan rumpaliksi ja alettiin työstämään uusia biisejä Mikon kanssa vanhojen yhteisten sävellysten pohjalta.

Alasen todellinen alku tapahtui kuitenkin vasta alkusyksystä 2014. Tuolloin kokoonpano päätti, että nyt tehdään valmiiksi biisi, joka kantoi työnimeä Colder. Vaikeustasoa lisättiin valitsemalla esityskieleksi suomi.

– Olin lyriikoiden kanssa suurissa vaikeuksissa, kunnes avopuoliso Anni tarjosi tekstiään ”Sanaton syytös” lyriikoiksi, Janne kertoo.

– Sanojen pohjalta syntyi pian laulusovitus, jossa on etusijalla puhdas laulu. Kun kappaleen sävellystyö oli valmis, entinen bändikaveri Jukka hoiti kappaleen bassottelut ja huuto-osuudet kotoaan käsin mallikkaasti. Kappaleeseen saatiin solistiksi Juuson vanha kaveri, tamperelainen musiikin ammattimies Marko Eskola. Laulut ja lisäörinät purkitettiin kotistudiossani. Samaisessa kotitukikohdassa Juuso kävi hiomassa rumpuosuutensa timantiksi. Raidat lähetettiin musiikin moniosaajalle Ari-Pekka Repolle miksattavaksi, ja näin saatiin kappaleelle sen ansaitsema äänimaailma. Sakke Paavola Jyväskylästä taiteili kappaleeseen sopivan lyriikkavideon, grafiikat ja Alase-logon.

Alasella ei ole vakiokokoonpanossa laulajia, ja tarkoitus on tehdä yhteistyötä eri vokalistien kanssa. Tulevaisuudessa bändi aikoo julkaista kappaleita valmistumistahtiin, eli bändi ei aio odotella, että niitä olisi kerralla valmiina ep:n tai kokopitkän albumin verran. Lisää ehtaa suomalaista melankoliaa voi siis olla luvassa nopeammin kuin arvaammekaan!