”Alkusokin jälkeen matka on taittunut tasaisemmin” – haastattelussa Leaves’ Eyes -laulajatar Elina Siirala

Sinfonisen folkahtavaa metallia seitsemän levyn verran julkaissut Leaves’ Eyes on selvinnyt vaikeista ajoista. Seurauksena tästä on entistä mahtipontisempaa ja monipuolisempaa musiikkia.

Tuore Sign of the Dragonhead -albumi vaikuttaa kolmisen vuotta sitten julkaistua King of Kings -kiekkoa energisemmältä ja raskaammalta. Millaisena uuden levyn linja on nähty bändin sisällä?

– Bändin musiikki muuttui sinfonisempaan suuntaan jo edellisen levyn myötä, ja mukaan tuli myös vieläkin enemmän folk-elementtejä. Sign of the Dragonhead on tästä varmasti vielä mahtipontisempi versio, ja uskon, että minun lauluääneni vaikutti myös jonkin verran laulujen kirjoitusprosessiin, Suomesta Lontooseen joitain vuosia sitten kulkenut laulaja Elina Siirala kertoo.

Siirala tekee jatkoa yhtyeessä alusta asti laulaneelle Liv Kristine Espenæs Krullille, joka muistetaan myös arvostetusta goottimetallilegendasta Theatre of Tragedystä sekä nimeään kantavasta soolomateriaalista. Alexander Krullin (laulu, kitara ja koneet) kanssa naimisissa ollut nainen lähti bändistä riitaisissa merkeissä, joten yhtyeen sisäinen henki on ollut viime vuosina takuulla koetuksella.

Millainen henki ja motivaatio ryhmässä on juuri nyt?

– Mitä tulee organisaation ja musiikilliseen tiimiin, sen ydin, Alexander Krull ja Thorsten ”Tosso” Bauer [kitara ja basso], on edelleen sama, eli tältä kannalta bändi ei ole muuttunut. Motivaatio on korkealla, ja tämä kuuluu myös uudelta levyltä!

Liityit bändiin toissa vuonna. Kuinka olet sopeutunut ryhmään?

– Alkusokin jälkeen matka on taittunut tasaisemmin ja olen tottunut uuteen musiikkiin ja työrytmiin, mikä on kiertueilla ajoittain aika tiukka. Olemme kiertäneet jo kahdesti Pohjois-Amerikassa, joten olen paljon hyviä kokemuksia rikkaampi!

Bändin tarunomaiset sanoitukset liikkuvat skandimytologioineen ja muine historiallisine sanoituksineen aika kaukana tämän päivän arkielämästä. Koetko Leaves’ Eyesin maailman jonkinlaisena eskapismina?

– Kyllä, juuri näin! Omassa bändissäni tekstit ovat henkilökohtaisempia, ja tämä taas on enemmän verrattavissa esimerkiksi oopperarooliin, jossa tulkitsen laulut ja välitän tarinaa kuulijalle.

Elina Siiralan nimi ei ole tuttu monellekaan metallifanille, ja naisen liittyminen Leave’s Eyesiin tulikin suurena yllätyksenä. Musikaalisesta suvusta saapuva Siirala on klassisen koulutuksen saanut sopraano ja laulunopettaja, joka taitaa myös omien kappaleiden kirjoittamisen. Sukulaissuhteesta Nightwishin Tuomas Holopaiseen ei ole siitäkään hevihommissa varsinaisesti haittaa.

Kuinka paljon pesti Leaves’ Eyesissä on vaikuttanut oman bändisi, viime syksynä toisen levynsä julkaisseen Angel Nationin tunnettuuteen?

– Kyllä se varmasti on vaikuttanut, koska Leaves’ Eyesin myötä olen tunnetumpi laulajana. On ollut hienoa huomata, miten monet ovat tykänneet myös uudesta Angel Nationin levystä.

Julkaistu Infernossa 1/2018.