”Artistit katoavat, koska meillä ei ole varaa työskennellä” – Mastodon-kitaristi kritisoi musiikkibisneksen nykytilaa

"Jokaisella on kätensä syvällä taskussasi", harmittelee Bill Kelliher.

05.07.2018

Mastodon-kitaristi Bill Kelliher kritisoi musiikkibisneksen nykytilaa, suoratoistopalvelujen rojaltipolitiikkaa ja kiertue-elämän vaikeuksia Let There Be Talk -podcastin haastattelussa. Kelliher maalailee melkko synkkiä uhkakuvia, mikäli tilanteeseen ei piakkoin saada muutosta.

”Jos tällainen jatkuu, artistit katoavat, koska meillä ei ole varaa työskennellä. Toki puhun nyt vain omasta ja oman genreni puolesta. Mitä meidän levyjen tekemiseen tulee… Meidän kohdalla se menee näin: levy-yhtiö antaa sinulle ennakkoa, ’Tässä 600 000 dollaria, tehkää levy, joka maksaa 575 000’. Olet sen rahan velkaa levy-yhtiölle ja he omistavat musiikkisi”, Kelliher kuvailee.

”Jos eläisin tuhat vuotta ja Spotify soisi kellon ympäri, tienaisin ehkä muutama tuhat dollaria. Puhutaan hyvin pienistä summista. Ainoa tapa saada oikeasti rahaa on lähteä tien päälle ja kiertää, kiertää, kiertää taukoamatta.”

Mutta kiertämisen kustannuksetkin nousevat jatkuvasti, mitä Kelliherin mukaan moni fani ja suurempi yleisö ei aina ymmärrä.

”Moni kyselee, miksi t-paitamme maksavat 50 dollaria. No, tiedoksi vaan, että keikkapaikat ottavat päältä 20-30 prosenttia. Eli me saamme 50 dollarin paidastamme vain 30 dollaria, josta osa menee vielä managereille, asianajajille, veroihin, kaikkeen mahdolliseen. Pelkästään keikkabussin vuokraaminen kuukaudeksi maksaa 60 000 dollaria”, Kelliher avaa.

”Se on ihan naurettavaa. Jokaisella on kätensä syvällä taskussasi kun lähdet tien päälle.”

Lisää luettavaa