Avaruussaatanan kärsivällisyys loppuu – Black Royalin debyytti ennakkosoitossa

Laulajan ja kitaristin kommenttiraidalla höystettynä.

05.03.2018

Tamperelainen Black Royal julkaisee perjantaina 9. maaliskuuta Lightbringer-debyyttialbuminsa. Bändi kertoo Infernolle toimittamassaan tiedotteessa kyseessä olevan teemalevy, joka on tarkoitettu kuunneltavaksi kokonaisuutena. Albumin teemoja ovat ihmiskunnan epäonnistuminen voiman löytämisessä omasta itsestään sekä valheellisiin ja heppoisesti kehitettyihin ideologioihin turhaan tukeutuminen.

Inferno tarjoaa levyn kuunneltavaksi jo ennakkoon alapuolelta löytyvän soittimen välityksellä. Eikä siinä vielä kaikki, sillä laulaja Riku ja kitaristi Toni myös avaavat levyn taustoja ja teemoja biisi biisiltä. Kaksikon kappalekohtaiset kommentit löydät soittimen alapuolelta. Siitä siis Valontuoja raikaamaan ja samalla tutustumaan tarkemmin sen saloihin!

Keväällä 2016 jo heti edellisen levytyksen jälkeen heitettiin ilmaan ajatus teemalevystä. Varsinainen teema ja tarina ilmestyivät meille heinäkuussa samaisena vuonna väsyneellä paluumatkalla Nivalan keikalta kohti kotia. Puhuttiin teemalevystä ja mitä siinä ehkä käsiteltäisiin, johon Riku ilmoitti tarinan olevan – kieli poskessa selitettynä – kutakuinkin että ”avaruussaatana on yli 2000 vuotta katsellut uskovaisten touhuja ja nyt loppui kärsivällisyys sen sähläyksen kanssa”.

Ajatus otti tulitikun lailla kiinni bensatankkiin, joten hieman yllättäen tämä toteutui ja saimme myös itse teeman sanoituksineen osumaan kohdilleen sävellysten kanssa suhteellisen vaivattomasti. Näin lopputulos seuraa kutakuinkin kertomuksen kronologista järjestystä ja biisien sisäinen draamankaari pysyy koossa ja hengittää tarinan edetessä.

Cryo-Volcanic

Toni: Levyn avaava muhkea death’n’roll-tyyppinen rullaus. Aihion työnimenä kovalevyllä oli “Kilin Switchi”. Tarkoitus oli ilmeisesti hakea kertsissä jotain metalcorea, jota onneksi ei tehty.

Riku: Kuvaelma ihmisen matkasta alkupisteestä nykypäivään alleviivaten uskonnollisten valheiden kohtalokkaita seuraamuksia oman itsemme hukkaamisessa ja älyllisen kehityksemme puutteesta. Nimi viittaa siihen, että meistä kaikista löytyy voima sisältä itsestämme. Ulospäin näyttää siltä, että olemme kylmiä, ajattelemattomia ja johdateltavia orjia, mutta sisältä me palamme ikuisella liekillä odottaen hetkeä jolloin sytymme tuleen ja kukoistamme.

Self-Worship

Toni: Kesällä 2017 meillä oli ilo tehdä pari keikkaa paljon arvostamamme Plaguebreather -yhtyeen kanssa. Keikkojen jälkeen eräässä biisipajassa yritin selittää [basisti] Petelle, miten “meidänkin pitäisi tehdä sellaista Plaguebreather-meininkiä” ja tulin vahingossa soittaneeksi säkeistön riffin. Lamppu syttyi ja varttia myöhemmin, heiltä ammentaen, riffikynästä taipui veitsenterävä viisu, josta muodostimme omanlaisemme kaahauksen.

Antti, Juho, Oskari ja Janne – kiitos! Vaikka ei lopputulos juuri inspiraation lähteeltä kuulostakaan.

Riku: Tässä selvitetään uskontojen perimmäisiä valheita ja syitä miksi ihminen niihin sokeana tukeutuu. Kun ymmärrys ei riitä, aletaan uskoa kuviteltuun johtajaan joka muka pitää huolta hämmennyksen keskellä. Tylyä pohdintaa ja lohdutonta kertomaa heikkojen mielten hyväksikäytöstä.

Salvation

Toni: Kunnon doom/stoner-poljento vailla vertaa. Pörinää ja groovea on vaikka muille jaettavaksi. Sävellys lähti liikkeelle Peten puhelimeen hyräilemästä pääriffistä, johon porukalla lisättiin okkultismia ja magiikkaa. Hyvä tuli.

Riku: Kertomuksen voisi kiteyttää lauseella ”me kuollaan tänne kaikki”. Ihminen luulee olevansa tärkeä ja merkityksellinen olento, joka koko aikansa odottaa vapautusta ja pelastusta luojaltaan. Kumminkaan me emme ole yhtään mitään. Misantropia edellä kirjoitettu tyhjentävä vastaus meidän elomme suunnasta päättyen ainoaan oikeaan päämäärään, eli kylmään kuolemaan. Pelastus tulee mätänemisen kautta.

Denial

Toni: Halki, poikki ja pinoon! Motörhead ja Entombed lyövät kättä yhteen kuin riivatut ja d-beatkin sieltä kurkistaa. Nopein kappale mitä olemme ikinä tehneet ja kivastihan tuo rullaa, kun käsijarrua hieman kiristettiin ettei ala vanhoja naavapartoja vauhti huimaamaan.

Riku: Jatketaan vielä selvitystä uskonnon rappeuttavasta vallasta ja kuinka sen koko peruste ja ajatuspohja on rakennettu valheelle. Tässä yksilö kiivaasti pitää kiinni omasta tahdostaan ja opeistaan eikä murru sorron alle. Vapaan ajattelun ylistys ja viimeinen naula tekopyhyyden arkkuun.

Pentagram Doctrine

Toni: Black metalia yritettiin, death metalia tuli. Rullaavaa myös! Lienee hyvä keikkabiisi.

Riku: Tarinassa alkaa muutos tapahtua ja valtaa pitävien uskovaisten dogmit murtua. Ehkä itsenäisiä ja vahvoja yksilöitä on tarpeeksi monta, että evoluutio sittenkin jatkuu. Silti vielä viimeiset profeetat syyttävät oppineita pirun lähettiläiksi, vaikka eivät itse ymmärrä olevansa suurin syyllinen ihmiskunnan rappioon. Onneksi maan asukkaissa herää se vanhakantainen, vereen ikuisista ajoista asti kirjoitettu oppi, joka vihdoin nostaa päätään ja sisäisellä valollaan johdattaa meitä eteenpäin.

Lightbringer

Toni: Tämä biisi lähti Jukan treeneissä soittamasta intron rumpukompista. Tuli ääni, tuli valo, tuli rummut, tuli kitara ja lopuksi tuli mainio rockkappale. Perinteisesti, jammaamalla ja porukalla tehden. Ei taidolla, vaan tuurilla.

Riku: Kun Pelastajaa ei näy eikä kuulu, sen olemattomuutta alkaa etsimään vaikka universumin kaukaisimmastakin kolosta silti löytämättä mitään lohtua luvatusta paratiisista. Se, joka vielä yrittää pitää kynsin ja hampain kiinni taivaallisesta johdatuksesta näkee, kuinka Valontuoja saapuu palauttamaan maailmankaikkeuden oikealle radalle ja voimaannuttaa vahvat yksilöt kukoistukseen.

The Chosen

Toni: Koko porukan treenikämppäjamien tulos. Rytmisektio lähti tekemään ja muut seurasivat perässä. Työnimenä oli “Neurosis”. Junnaavuutta haettiin, eeppistä tuli. Kertarykäisyllä porukalla kasaan. Yksi levyn avainbiisejä monessakin mielessä ja ehdottomasti singlen ja videon arvoinen kipale. Kaveribändimme :n henki häilyi tässä ja musavideon taituroi mahtavan Dö-yhtyeen rumpalinakin ansioitunut Ville Ristolainen.

Riku: Muutoksen kaaoksesta kohoaa nyt aivan uusi rotu, joka seuraa Vanhojen ja Viisaiden viitoittamaa tietä. Nämä korkean ymmärryksen omaavat ihmiset ovat tietämättään kantaneet sisällään voimaannuttavaa valoa, joiden sisältämä oppi on taottu heidän DNA:han jo Ikuisista Ajoista lähtien ja jota he nyt saavat jakaa. Ollaan lähellä uuden maailman syntyä.

Dying Star

Toni: Ensimmäinen pitkäsoitolle valmistunut biisi yhdessä Denialin kanssa. Äänitettiin jo tammikuussa 2017 maineikkaan Deerhouse-studion aiemmassa lokaatiossa viimeisenä äänityksenä ennen asbestikohua ja uuteen tilaan siirtymistä. Kosmista pölyä täynnä oleva teos, joka on osoittautunut hyväksi keikkaviisuksi.

Julkaistiin tilapäisessä mielenhäiriössä myös 7”-vinyylisinglenä kesällä 2017. Tätä tulevaa keräilyharvinaisuutta on vielä muutama varastossa, saa tilata!

Riku: Ihmiskunta näkee vihdoinkin virheensä ja ymmärrys universumista hahmottuu oikealle radalleen. Galaksit järjestyvät uudelleen, tieto ja viisaus johdattaa uuden ihmisen kohti parempaa tulevaisuutta.

New World Order

Riku: Kaikessa lohduttomuudessa ja surullisuudessaan positiivinen kuvaelma voitetusta taistelusta ja muutoksesta, jota väsymättömästi haettiin ja viimein saavutettiin. Kun maailmankaikkeus on tasapainossa ja sota ahneutta sekä mielen sortoa vastaan voitettu, on lohdullinen ja kiittäväinen olo siitä panostuksesta mikä muutokseen tarvittiin ja vaadittiin. Antaa Uuden Valtakunnan tulla.

Toni: Taas koetettiin tehdä bläkkistä, mutta tulikin helvetillinen progeilu, ainakin meidän mittakaavassa. Päällekäisäänityksiä tehtäessä lähti eri soittimien raidoille tuuppaaminen lapasesta. Miksaajamme sanoin ”oli aika mielenkiintoisia intervalleja siinä c-osassa, jouduin ottamaan osan raidoista pois.” Sen siitä saa kun ei osaa, mutta tekee silti. Vähän kuin hallitus sote-uudistusta.

Loppusilauksen kävi antamassa erinomaisen Sapata-yhtyeen valovoimainen vokalisti Saara Samane upeiden laulumelodioiden muodossa c-osaan ja nosti samalla kappaleen uuteen sfääriin. Kiitos Saara!

Ou[t]roboros

Toni: Jukka ehdotti levylle akustista lopuketta nivomaan kaiken tuskan yhteen ja antamaan balsamia kuulijoiden kovia kokeneille korville. Pete otti akustisen kitaran, soitti sointukierron ja sanoi “siinä, hoitakaa loput.” Lupasi tulla soittamaan bassot sitten kun kiireiltään ehtisi. Muu porukka otti kamat, suoritti ja pyysi jo edellä mainittua Saaraa tulkitsemaan kappaleen lisämelodiat sekä puheosuuden. Parhautta tuli jälleen.

Tekstiksi valikoitui tuon oman aikansa Paavo Väyrysen, vanhan kehnon Aleister Crowleyn sitaatti uskonnosta ja ihmisistä. Tähän on hyvä lopettaa levy ja laittaa uudestaan alusta soimaan.

Lisää luettavaa