Basistilegendan kuolemasta tänään kolme vuosikymmentä – tässä Cliff Burtonin ikimuistoisimpia hetkiä

27.09.2016

27. syyskuuta 1986 on synkkä luku metallimusiikin historiankirjoissa. Maailmanvalloituksen makuun päässyt thrash metal -suuruus Metallica oli hiljattain julkaissut ikonisen Master of Puppets -levyn ja kiertänyt Ozzy Osbournen lämmittelijänä ympäri Pohjois-Amerikkaa. Kesällä ja syksyllä oli Euroopan vuoro saada osansa.

26. syyskuuta yhtye esiintyi Tukholmassa ja suuntasi kiertuebussinsa yötä vasten kohti Kööpenhaminaa. Aamuyöllä eteläisessä Ruotsissa Ljungbyssä tapahtui kohtalokas onnettomuus, jonka seurauksena basisti Cliff Burton kuoli välittömästi. Burton oli nukkunut makuuosastolla ja lentänyt katon kautta kiepsahtaneen bussin ikkunan läpi, jääden lopulta kaatuneen bussin alle.

Vaikka Metallica on 30 vuoden takaisesta tapahtuneesta päässytkin jaloilleen ja noussut suurimpaan suosioonsa, jätti tapaus silti syvät arvet James Hetfieldiin, Lars Ulrichiin ja Kirk Hammettiin, kuten se vaikutti myös moniin tuleviin metallisukupolviin. James, Lars ja Kirk puhuivat Cliffistä hiljattain Master of Puppets -albumista kertovan Back to the Front -kirjan ilmestymisen yhteydessä, ja yhä edelleen tunteet nousevat pintaan aiheen äärellä.

10. helmikuuta 1962 syntynyt Clifford Lee Burton ehti olla Metallicassa ainoastaan neljä vuotta ennen valitettavaa kohtaloaan. 24-vuotiaana menehtynyt basisti ehti kuitenkin neljän vuoden ja kolmen Metallica-albumin jälkeen nousta suurten basistien joukkoon. Ei liene maan päällä ainoatakaan ”maailman parhaat rock- ja hevibasistit” -listaa, jolta ei löydy Geezer Butleria, Steve Harrisia, Geddy Leetä – ja Cliff Burtonia.

Sanat eivät kuitenkaan tee oikeutta miehen vikkelille sormille ja melodiantajulle, joten parasta on antaa musiikin puhua puolestaan. Seuraavassa muutama valittu pala miehen tyylikkäästä soitosta sekä karismaattisesta persoonasta.

Bonuksena loppuun vielä Burtonin klassinen bassosoolo-instrumentaali (Anesthesia) – Pulling Teeth Metallican nykyisen basistin, Robert Trujillon soittamana. Burtonin kuoleman jälkeen kyseinen kappale on soitettu ainoastaan kerran kokonaan ja tämä tapahtui vuonna 2013 bändin Orion-festivaaleilla, jossa Metallica soitti biisin sisältävän debyyttilevynsä läpi kokonaisuudessaan. Yleisön joukossa oli muuten myös Cliffin isä Ray Burton.

Hattu päästä. Kauan eläköön Cliff!

PS. Sisarlehtemme Soundi jututti Stonen Janne Joutsenniemeä, Amorphisin Niclas Etelävuorta ja Lost Society Mirko Lehtistä Cliff Burtonin kuoleman vuosipäivän johdosta. Klikkaa tästä lukeaksesi, mitä miekkosilla oli sanottavaa basisti-ikonista.

Lisää luettavaa