Beastmilkin ja Grave Pleasuresin risteyksessä – haastattelussa Kvohst

Beastmilkin tie jatkuu uudella nimellä. Mat "Kvohst" McNerney selvittää miksi.

04.03.2015

Uutisoimme eilen Beastmilkin tulleen erään tien päähän. Nousujohteista ja kansainvälistä uraa luoneen yhtyeen jäsenet ajautuivat erimielisyyksiin, joiden takia toinen kitaristi ja perustaja Johan ”Goatspeed” Snell joutui jättämään paikkansa.

Mat ”Kvohst” McNerneyn johdolla jatkava yhtye kantaa nyt nimeä Grave Pleasures. Beastmilkin jatkumossa solistin rinnalla soittavat Beastmilk-jäsenet kitaristi Linnea Olsson ja basisti Arino sekä Oranssin Pazuzun kitaristi Juho Vanhanen.

Inferno haastatteli Kvohstia tästä risteyskohdasta, sitä edeltäneistä hetkistä sekä jatkosuunnasta.

Oletan, että Grave Pleasures on suoraa jatkumoa Beastmilkin valitsemalle polulle.

”Oliko Beastmilkin polku suora jatkumo? Kun minä olen kirjoittamassa kappaleita, samanlaisuuksia tulee aina olemaan. Melodiani, koukkuni ja lauluni kantavat aina DNA:tani, mutta bändi on yhdessä paljon enemmän.”

Tiedotteessanne puhuttiin sovittamattomista erimielisyyksistä. Olivatko ne musiikillisia, henkilökohtaisia vai sekä että?

”Eroavaisuuksia oli niin monella tasolla, että niiden yksityiskohtainen käsittely olisi vaikea ja pitkä prosessi. Musiikilliset erimielisyydet näyttelivät isoa roolia, samoin tapa jolla lähestyimme musiikin luomisprosessia bändissä. Mutta on helppo nähdä, milloin erimielisyydet kumpuavat jostain syvemmältä. Meillä kaikilla on hieman erilaiset tuntemukset tämän taustalla, mutta se on luonnollista. En mene sen syvemmälle yksityiskohtiin, koska se tuntuisi epäreilulta.”

Mitkä asiat lopulta tekivät niistä selvittämättömiä?

”Emme enää pystyneet olemaan samaa mieltä mistään bändiin liittyvästä. Klassinen esimerkki riitaantumisesta: kaikki alkoi pienestä ja pyöri hallitsemattomaksi, jolloin kumpikaan osapuoli ei nähnyt enää keinoja jatkamiseen. Liikaa sanottuja asioita ja liikaa huonoja viboja, joten jatko ei tuntunut taistelun arvoiselta. Ei ole taikasauvaa, jota heilauttamalla kaikki olisi kunnossa. Emmekä voi pakottaa ketään tekemään mitään, mikä tuntuu epämukavalta.”

”Ainoa vaihtoehto on jatkaa eteenpäin ja sen me juuri nyt teemme.”

Tuntuuko, että osa kovasta duunista Beastmilkin eteen valuu nyt hukkaan tässä nimenvaihdoksessa?

”Minusta tuntuu, että kaikki kova työ on ollut sen arvoista, että pääsemme Grave Pleasuresiin. Uskon, että kaikki kuulevat sen tulevalta levyltämme. Tämä on oikea siirto ja suuri harppaus eteenpäin. En kadu mitään, enkä tahtoisi asioiden olevan toisin.”

”Pidämme lupauksemme faneillemme ja soitamme luvatut keikat Grave Pleasuresina ja esitämme heidän rakastamiaan Beastmilk-kappaleita. Pidämme Beastmilkin perintöä elossa ja viemme sen pidemmälle. Climaxin kappaleet ovat iso osa minua, levyn konsepti sekä sanoitusten että musiikin osalta ovat suoraan sydämestäni. Se on minun rakkauslauluni maailmanlopulle.”

Menestystä ei tietenkään mitata Facebook-tykkäysten perusteella, mutta miltä tuntuu aloittaa 18 tuhannen seuraajan jälkeen puhtaalta pöydältä uuden otsikon alla?

”Elämässä ei koskaan aloita nollasta, siitä pitää huolen matkan varrella saadut kokemukset. Aina on keinoja tehdä asiat paremmin, kohdella ihmisiä paremmin ja oppia virheistään. Tämänkaltaiset asiat motivoivat minua. Haluan olla niin hyvä kuin minun on mahdollista olla artistina. Tarkoitan tällä koko kirjoa musiikista esiintymiseen, bändissä olemisen sosiaaliseen puoleen ja bisnekseen.”

”En mittaa menestystä Facebook-tykkäysten perusteella, vaan sillä mikä tuntuu minusta oikealta ja sillä olenko saavuttanut henkilökohtaiset tavoitteeni. Yritän jatkuvasti olla parempi ja siirtää raja-aitoja. Olen myös voimakkaasti sitä mieltä, että kun joku ei toimi, on parempi siirtyä eteenpäin ja luoda jotain parempaa. Se on taidetta. Sen joka tahtoo syntyä, täytyy murskata maailma – olen sen koulukunnan edustaja.”

”Todellisuudessa emme aloita puhtaalta pöydältä, ja siitä olen kiitollinen faneillemme. Beastmilk ei hajonnut, tämä on uuden kappaleen alku. Jatkamme Beastmilkin aloittamaa työtä, mutta viemme sen seuraavalle tasolle. Aika näyttää, pidämmekö fanimme tyytyväisinä, mutta en ole huolissani, sillä uudet biisit ovat todella hyviä – jopa parhaita, joita olen koskaan ollut tekemässä.”

Beastmilkin rumpali Paile jätti yhtyeen syksyllä. Kuka hoitelee rumpalin tontin Grave Pleasuresissa?

”Meillä on mielessä uusi rumpali, mutta ilmoitamme siitä kun aika on kypsä. Keskitymme nyt täysillä uuden albumin työstämiseen treeniksellämme. Tiedotteessamme oli aika paljon uutisia, joten annamme pölyn hieman laskeutua ennen lisäsuunnitelmien julkistamista.”

Aivan, tiedotteessa mainittiin myös, että Grave Pleasuresin albumi tulee major-levy-yhtiöltä, jonka nimi kerrotaan lähiviikkoina. Oliko Snell vielä mukana kuvioissa kun diiliä on neuvoteltu?

”On vielä liian aikaista keskustella siitä. Sen voin sanoa, että sopimus tehdään Grave Pleasuresin nimellä, Grave Pleasuresin jäsenten kanssa ja Grave Pleasuresin albumista.”

Entä tulevan levyn kirjoitusprosessi, ovatko kappaleet sinun käsialaa vai onko muillakin jäsenillä näppinsä pelissä?

”Minä ja Linnea olemme kirjoittaneet kappaleet, mutta muu bändi on sovituksessa vahvasti läsnä. Se on hyvä, sillä nyt meillä on enemmän biisinkirjoittajia samassa huoneessa työstämässä sovituksia ja rakenteita. Ilmapiiri on luova ja otollinen mielenkiintoiselle musiikille. Tekemämme biisit saavat minut liekkeihin ja uskon, että fanimme tulevat rakastamaan niitä palavasti.”

Haluatko heittää vielä loppuun esimerkiksi jonkun biisin nimen tulevalta Grave Pleasures -levyltä?

”En jaa vielä mitään, mutta voitte olla varmoja niiden olevan synkkiä, apokalyptisiä ja täynnä sydänsuruja!”

Lisää luettavaa