”Black metal on pyrkinyt rikkomaan rajoja, mutta siihen tulisi olla muut keinot kuin ihmisoikeuksien polkeminen ja natsiaatteen kanssa flirttailu” – haastattelussa Qwälen

Toisen levynsä julkaissut oululaisbändi Qwälen vastustaa tiukasti black metal -piireissä esiintyviä kansallissosialistisia aatteita.

31.03.2023

Musiikkinne on varsin punkpitoista. Kuinka punk on vaikuttanut teihin? 

– Olemme tehneet Samulin [Similä, kitara] kanssa musiikkia vuodesta 2009. Qwälen perustettiin 2015. Meitä on aina yhdistänyt kiinnostus kaikenlaiseen raakaan ja äärimmäiseen ilmaisuun, basisti Ville Jylhä avaa. 

– Oulu on edelleen hedelmällistä maaperää crossover-puuhastelulle, mikä näkyy varsinkin keikkailtojen kattauksissa. Kohdallamme punk näkyy enemmän tekemisessä ja asenteessa kuin itse musiikissa, vaikka soitammekin aika lailla taitojemme ja fyysisen kestävyyden äärirajoilla. 

– Oulun hc- ja alternative-piireissä on tullut pyörittyä. Niiltä ajoilta on jäänyt ajatusmalleja, asenteita ja musiikillisia lähtökohtia, Similä kertoo. 

– Kuten Ville sanoi, olemme aina hakeneet musiikkiimme äärimmäisyyttä, ja black metallin mystiikka sekä raaka tunneilmaisu on kiehtonut jo pitkään ennen Qwäleniä. Bändi perustettiin tarpeeseen saada työkalu negatiivisten tunteiden kanavointiin. Punkahtavan äärimusan tekeminen ei ollut itsetarkoitus tai päämäärä. Biiseihin hiipi näitä asioita. Sävellyksiä tehdessä harvemmin mietitään, että laitetaan tämmöistä draivia tai läiskitään tähän d-beatiä, että tulisi genrerajojen rikkomista. 

Syvä hiljaisuus on kylmä ja koruton levy. Mistä kaikki synkkyys löytää musiikkiinne? 

– Maailmantilanne on kylmä ja koruton. Useat maat kärsivät sodista, luonto kituu ilmastokriisin alla, köyhät ovat entistä köyhempiä ja rikkaat rikastuvat. Maailmasta on vaikea löytää aihetta riemuun, laulaja Eetu Viita määrittelee. 

– Pelkästään historiassa tapahtuneet raakuudet aiheuttavat puistatusta ja taakkaa olla osa tätä kronologiaa. Ihmisten ja ihmisyyden tuhoaminen milloin uskonnon, elintilan, vallan, rahan tai erilaisuuden verukkeella toistuu, eikä kierteelle näy loppua. 

Miksi päädyitte kirjoittamaan sanoituksenne suomeksi? Eikö se ole pieni este ulkomaita ajatellen? 

– Qwälen ei tee asioita menestystä ajatellen, laulaja tokaisee. 

– Sanoituksiin on vuodatettu paljon henkilökohtaisia pelkoja ja pettymyksiä, enkä koe luontevaksi kirjoittaa niistä englanniksi. Suomen kieli sopii black metaliin, ja tuntuisi teeskentelyltä kirjoittaa samat asiat englanniksi. Kieli ei sitä paitsi ole ollut este, vaan suurin osa kuuntelijoistamme on ulkomailta. 

Olette vasemmistolainen bändi. Miksi koette poliittisen suuntauksenne julkituonnin olennaiseksi? 

– Musiikkimme ei ole poliittista. Bändinä emme ole vasemmistolainen, oikeistolainen tai kepulainen, Viita painottaa. 

– Vastustamme fasismia, rasismia, misogyniaa, seksismiä, ableismia, homofobiaa ja sortoa. Meillä kaikilla on edellä mainitut arvot, mutta puoluepolitiikka ei liity niihin mitenkään. Noiden asioiden väkivallaton vastustaminen tulisi olla itsestään selvä asia. Emme hyväksy minkään aatteen puolesta tehtyjä väkivaltaisia toimia. 

– Valitettavasti suurempi osa black metal -toimijoista hyväksyy hiljaisesti genren sisällä toimivan kansallissosialistisen osaston. Nsbm ei tule koskaan katoamaan, ellei genren sisältä löydy tekijöitä sitä vastustamaan. Black metal on pyrkinyt rikkomaan rajoja, mutta siihen tulisi olla muut keinot kuin ihmisoikeuksien polkeminen ja natsiaatteen kanssa flirttailu. 

Mitä tavoitteita teillä on keikkailun ohella? 

– Musan tekeminen ja itseilmaisu on aina päällimmäisenä tavoitteena, Similä pohtii. 

– Biiseissä ruoditaan maailmaa, ja vaikka lähtökohta on, että homma itsessään on meille tärkeää, on hienoa saada biisejä kuunneltavaksi laajemmin. Ehkä joku löytää niistä jotain samastuttavaa tai ajateltavaa.

Julkaistu Infernossa 2/2023.

Lisää luettavaa