Blackie Lawless tyrmää alkuperäisen W.A.S.P.-kokoonpanon yhteenpaluun jyrkästi – ”Miksi ottaisin askeleita taaksepäin?”

Lawlessilla ei ole varsinkaan Chris Holmesista kovin hyvää sanottavaa.

05.09.2024

W.A.S.P. perustettiin 1982 ja yhtyeen W.A.S.P.-debyyttilevy täytti elokuussa pyöreät 40 vuotta. Asiaa juhlistetaan lokakuussa alkavalla Pohjois-Amerikan-kiertueella, jolla yhtye tulee soittamaan levyn läpi kokonaisuudessaan.

Kiertue on luonnollisesti saanut monet fanit haaveilemaan debyyttilevyn kokoonpanon – johon kuuluivat yhä bändiä kipparoivan Blackie Lawlessin lisäksi kitaristit Chris Holmes ja Randy Piper sekä rumpali Tony Richards – paluusta edes muutaman biisin ajaksi. Tuoreessa Cassius Morrisin haastattelussa Lawless kuitenkin jälleen kerran tyrmää moiset haaveet varsin jyrkästi.

”Jos sallit minun olevan hetken anteeksipyytelemätön: Nykyinen bändini… Mike Duda on yksi maailman parhaimmista basisteista. Doug Blair on yksi maailman parhaimmista soolokitaristeista. Ja Aquiles Priesterin rumpalointi puhuu puolestaan. Olen todella onnekas, että olen samassa bändissä maailmanluokan muusikkojen kanssa, jotka ovat paljon minua parempia. Joskus keikan aikana katselen ympärilleni ja ajattelen: ’Vau, saan soittaa näiden jätkien kanssa.’ Ja voin rehellisesti sanoa, että he ovat paljon minua parempia. Joten miksi ottaisin askeleita taaksepäin palaamalla johonkin tuollaiseen?” Lawless toteaa.

”Ymmärrän, että hardcore-fanit mielellään romantisoivat ajatuksella. Tajuan sen täysin. Mutta kun aloimme työstää The Headless Childreniä (yhtyeen vuonna 1989 ilmestynyt neljäs albumi, liikuin jo sellaiseen suuntaan, joka vaatii taitoa, johon alkuperäinen kokoonpano ei kyennyt. En tarkoita olla ankara, mutta se on vain fakta. Jos haluat tehdä jotain haastavaa, tarvitset tyyppejä, jotka pystyvät soittamaan sen ja vielä järjestään. Katso vaikka, ketkä soittavat The Crimson Idolilla (vuonna 1992 ilmestynyt viides levy). Sitä ei voisi soittaa mikään keskivertomuusikko. Ja jälleen kerran olin etuoikeutettu, että sain työskennellä maailmanluokan muusikkojen kanssa.”

”Joten jos haluat päästä tietylle tasolle luovuudessa ja ammattimaisuudessa, sitä on lähes mahdotonta toisintaa alkuperäisellä tilanteella. Jos bändi kasvaisi yhdessä, silloin se ehkä onnistuisi. Mutta jos bändi ei kasva yhdessä, niin ei tule käymään. Ja sama koskee mitä tahansa bändiä.”

Alkuperäiskokoonpanon paluulle esteenä on myös se, että Lawlessin ja Chris Holmesin välit ovat olleet jo pitkään tulehtuneita. Holmes on haukkunut Lawlessia haastatteluissa jo vuosia ja syyttänyt bänditoveriaan selkäänpuukottamisesta ja sanoo tämän olevan hänelle vuosikausien rojaltimaksuja velkaa. Eikä Lawlessillakaan ole juuri mitään hyvää sanottavaa Holmesista, minkä johdosta tätä ei esimerkiksi nähdä Holmesista kertovassa vuoden 2021 Mean Man -dokumentissa.

”En muista saaneeni edes kutsua, mutta vaikka olisinkin, en olisin lähtenyt mukaan. Minulla ei ole haluja olla osana sellaisessa, joka… Jos se olisi pohjautunut totuuteen, olisin ehkä harkinnut. Mutta miksi haluaisin olla osana sitä, että kaveri kertoo tunnin verran omia näkemyksiään, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa?” Lawless toteaa Holmes-dokkarin noustessa esiin.

”Haluan pohjata kaiken tekemiseni totuuteen. Ja se saattaa olla hänen totuutensa, mutta se ei välttämättä tee siitä faktaa. Jokaisella voi olla oma totuutensa, mutta se ei tee siitä todellisuutta. Ja kun joku sylkee sellaista vihaa, koska eivät pysty luomaan mitään itse… Jos [Holmes] olisi aidosti luova, häntä ei kiinnostaisi pätkän vertaa minun tekemiseni. Joten jos joku ei kerro totuutta, en aio tuhlata aikaani sellaiseen.”

Lisää luettavaa