Bruce Dickinsonista Sarajevon kunniakansalainen

Taustalla soolobändin kanssa tehty keikkareissu keskelle Bosnian sotaa.

02.11.2018

Sarajevon kaupunki on nimennyt Iron Maiden -solisti Bruce Dickinsonin kunniakansalaiseksi tämän ”merkittävästä osallisuudesta Sarajevon vahvistamiseen sekä solidaarisuuden, demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiseen”. Asiasta uutisoi Blabbermouth.

Kunnianosoituksen taustalla on Bruce Dickinsonin silloisen soolobändinsä kanssa Bosnian sodan aikaan vuonna 1994 tekemä keikkareissu piiritettyyn Sarajevon kaupunkiin. Yhtye konsertoi YK:n kutsumana ja avustamana paikallisessa kulttuurikeskuksessa pommien räjähdellessä ja luotien viuhuessa.

”Kiitos kaikille, erityisesti Sarajevon asukkaille. Tämä tunnustus on meille kaikille”, Dickinson kiittää.

Erikoisesta ja vaarallisesta keikasta kerrotaan tarkemmin vuonna 2016 julkaistussa Scream for Me, Sarajevo -dokumenttielokuvassa sekä Dickinsonin elämäkertakirjassa What Does This Button Do?

”Me emme olleet täysin turvassa, minkäänlaista suunnitelmaa ei ollut, ja luodit olivat oikeita, mutta helvetti soikoon, me menimme silti. Metallica ja Motörhead olivat ilmeisesti kieltäytyneet. Ei ihme. Minäkin olisin kieltäytynyt, jos olisin ollut heidän managerinsa. En varsinaisesti kertonut omalle managerilleni. Se, mitä tapahtui, oli yksi niitä merkkipaaluja, jotka muuttivat sen, miten suhtauduin elämään, kuolemaan, muihin ihmisiin”, Dickinson kirjoittaa muistelmissaan.

Lisää luettavaa