Cradle of Filth -nokkamies yhtyeen kuuluisasta ja pahamaineisesta bändipaidasta: ”Enemmän anarkistinen kuin satanistinen kannanotto”

Jesus is a Cunt -paita huvittaa Dani Filthia vielä yli 25 vuoden jälkeenkin.

09.04.2019

Cradle of Filth toi vuonna 1993 ensimmäistä kertaa markkinoille kuuluisan bändipaitansa, jonka etupuolella on itseään tyydyttävä nunna ja selässä teksti ”Jesus is a Cunt”. Vuosien varrella paita on aiheuttanut kohun jos toisenkin – sen käyttäjiä on muun muassa pidätetty julkisen säädyttömyyden ja rienaamisen vuoksi ja joissain maankolkissa se on asetettu peräti pannaan.

Yhtyeen laulaja Dani Filth keskusteli paidasta sekä sen synnyttämästä polemiikista Alternative Press TV:n haastattelussa ja toteaa, ettei paidan taustalla ole satanistista viestiä, vaikka moni niin ajatteleekin.

”Se syntyi vastauksena kristinuskon alla kasvamisesta. Henkilökohtaisesti se ei ollut vaikeaa, mutta tiedän monia, joille se on hyvin tukahduttavaa – ihmisiä pakotetaan ripille ja kirkkoon. Luonnollisesti se oli isompi juttu Amerikassa, erityisesti raamattuvyöhykkeellä. [Paita] oli enemmän anarkistinen kuin satanistinen kannanotto”, Dani Filth pohtii.

”Kun keksimme sen idean, nauroimme itsemme kipeiksi. Meistä se oli huvittavaa ja mielestäni se on sitä edelleen. Se on melkein 30 vuotta vanha ja sen suosio tuntuu vain kasvavan.”

Dani uskoo paidan suosion perustuvan siihen, että ihmiset pitävät pelosta ja shokeeraamisesta. Sillä on kuitenkin ollut myös kääntöpuolensa.

”En halua, että ne ihmiset, jotka eivät tunne bändiä sen tarkemmin, pitävät meitä pelkästään shokkibändinä. Se on nimittäin kaukana totuudesta. Jesus-paita on jättänyt kaikki muut oheistuotteet varjoonsa, koska ihmiset reagoivat siihen sekä sen sanavalintoihin. Mutta yhtä sellaista paitaa kohden on tusina muita paitoja, jotka on toteutettu klassiseen tapaan ja ajateltu taiteena”, laulaja tuumaa.

Lisää luettavaa