Dark metalin hengessä – haastattelussa Aeturnus

Kolme vuosikymmentä sitten perustettu Aeternus iski kultasuoneen etenkin ensilevyillään. Vuodet ovat kuluneet vaihtelevissa merkeissä, mutta bändin tuore albumi todistaa, että bergeniläisten dark metal -koneesta löytyy yhä kunnon vääntöä. 

09.03.2024

Uuden levynne nimi on simppelisti Philosopher. Minkälaisesta filosofista tässä on kyse?

– No, oikeastaan tuo titteli syntyi täysin albumin sanoituksista, sillä ne pureutuvat syvälle erilaisiin filosofioihin ja filosofeihin, laulaja-kitaristi ja ainoa alkuperäisjäsen Ares vastaa. 

Edeltävällä Heathen-levyllä (2018) ja Philospherilla on samankaltaiset otsikot, ja kumpikin albumi koostuu seitsemästä kappaleesta. Näetkö levyt jonkinlaisina sisaruksina? 

– En, koska levyissä ei ole mitenkään liikaa samankaltaisuuksia. Käytin paljon aikaa Philosopherin riffien miettimiseen ja kirjoittamiseen ihan vain varmistuakseni, että otamme juuri oikeanlaisen askeleen eteenpäin. Samalla oli tarkoitus säilyttää se dark metal -henki, joka on aina kulkenut mukanamme. Mielestäni onnistuimme siinä. 

Aresin ura ei jää Aeternusiin, vaan mies on vaikuttanut vuosien varrella myös esimerkiksi Gorgorothissa ja soittanut niin Grimfistin kuin Immortalinkin liveporukoissa. Viisikymppisen muusikon ura on siis pitkä ja ansiokas. 

Oletko huomannut biisinkirjoituksesi ja bändisi tavan rakentaa kappaleita muuttuneen? 

– Kyllä, jonkin verran. Nykyisin kaikki vie enemmän aikaa ja olen paljon nirsompi uusien juttujen suhteen. Yhtyeenä keskustelemme musiikista aiempaa enemmän ja olemme perusteellisempia. Hommat tehdään nykyisin tarkemmin, oli kyse mistä osa-alueesta hyvänsä. 

Aeternus tunnetaan dark metalistaan, joka oli 1990-luvulla yhtyeen valttikortti paikallisten black metal -yhtyeiden joukossa. Myöhemmin bändi siirtyi huomattavasti raskaampaan ja deathmetallisempaan ilmaisuun, mutta Philosopher tuo esiin monen kaipaamaa ”vanhaa kunnon Aeternusia”. 

– Ihmiset voivat kutsua musiikkiamme miksi haluavat, mutta minulle se on ollut aina dark metalia, ei mitään muuta. Uudella albumilla on aiempaa vähemmän nopeita biisejä, minkä moni saattaa kokea paluuna menneeseen. Paino on siis melodisessa ja äärimmäisen raskaassa keskitempotavarassa, Ares sanoo. 

– Pidän jokaista albumiamme tärkeänä, jokainen niistä edustaa omaa aikakauttaan. Porukka arvostaa yhä erityisesti kahta ensimmäistä levyämme, koska niillä on pitkiä ja alavireisiä kappaleita, joiden yleisfiilis on todella synkkä. 

Aeternusin perustamisesta on 30 vuotta. Näetkö itsesi musiikin parissa vielä seuraavan 30 vuoden kuluttua? 

– Olen silloin kasikymppinen, mikäli olen vielä elossa, hah hah. Tällaisia asioita on turha miettiä, koska soitan ja teen musiikkia tasan niin kauan kuin minulla on siihen intoa. Bändissä on yhä hyvä fiilis, eikä meillä ole mitään suunnitelmia lopettaa. Rakastamme tätä hommaa ja se on meidän elämämme.

Julkaistu Infernossa 11/2023.

Lisää luettavaa