Diablon Aadolf Virtanen on Suomen epäilemättä hienoimman bassokitaran ylpeä omistaja

10.03.2015

Facebookissa on näkynyt viime aikoina onnellinen mies. Diablo-yhtyeestä ja Inferno-lehdestäkin tuttu Aadolf Virtanen on leveillyt päiväkausia, miten hän sai lahjaksi upean soittimen, todellisen bassokitaroiden Stradivariuksen. Kuvien perusteella vekotin onkin huomionarvoinen tapaus.

Basso on nimittäin Judas Priestin hengessä koristeltu kaunotar, joka on soittajan aivoituksien helpottamiseksi varustettu vain yhdellä kielellä. Näin on parhaiden basistivitsien ja Priest-fanituksen perinne ikuistettu yhteen soittimeen.

Kysyimme mieheltä, mistä instrumentti on peräisin ja miten se toimii käytännössä.

Olet saanut uuden Judas Priest -basson, jossa on vain yksi kieli. Mistä sait soittimen?

”Kaverini, veneenveistäjä Jari Kareinen Joensuusta (Puuvenekorjaamo J. Kareinen) rakensi sen minulle 40-vuotislahjaksi. Osuva lahja olikin, olenhan jo yli vuosikymmenen julistanut, että Judas Priest on ja tulee olemaan kovin bändi ikinä. Luulin lahjapakettia avattaessa, että siellä on konetuliase, mutta tämähän on vielä parempi! Upeaa käsityötä.”

Miksi Judas Priest -bassossa oikeastaan on vain yksi kieli?

”Alkuperäinen idea oli ollut, ettei siinä ole virityskoneistoa lainkaan ja vain yksi nauha. Mutta nythän sillä voi soittaa oikeastikin. Luulen, että Jari on ollut perillä taidoistani ja yksinkertaistanut vähän rakennetta perusmallisesta neljästä kielestä helpompaan suuntaan. Yksinkertainen on myös kaunista. Ja eipähän eksy kitaristin tontille vahingossakaan.”

Onko soitin vaikea virittää?

”Pitää vaihtaa jossain kohdalla vähän järeämpää kieltä tyyliin .150, niin eiköhän tuo käyttämääni A:hankin taivu vakuuttavasti Nyt se soi hyvin E-vireessä. Kielten (tai kielen) vaihto on ainakin edullinen projekti!”

Oletko testannut soittimen ominaisuuksia käytännössä? Miten kuvailisit sen sointia ja soittotatsia?

”Nauhaton basso on toki hankalampi soittaa. Täytyy nostaa hattua niille, jotka klaaraavat nauhattoman basson salat. Mukavasti tämä käy kyllä käteen. Ja torrakkomallihan on ainakin aina näyttävä! Täysin toimiva peli tämä siis on säädettävää kaularautaa myöten. Veistäjähän oli saanut sillä vahvarista savutkin pihalle testivaiheessa!”

Minkä Judas Priest -biisin soittamiseen basso sopii erityisen hyvin?

Turbo Loveriin se ainakin soveltui ihan hyvin. Soitinkin sen jo, sehän oli helppoa ja hauskaa pömpötettävää! Kahden minuutin hujakoilla se kävi kyllä vaikeammaksi kun siinä vaihtui nuotti. Voi olla, että Painkillerin biisejä ei kannata yrittää.”

Nähdäänkö instrumenttia vielä Diablon keikoilla?

”Koitin soittaa yhtä biisiä, mutta vähän hankalammaksi se meni yhdellä kielellä, sen verran enemmän on soitettavaa kuitenkin. Treeniä vaan, niin voisihan tuota joskus kokeillakin keikalla, kohtahan niitäkin taas tulee. Kantolaukkua ei tosin ole, joten ehkä jätän sen kunniapaikalle seinälle, niin pysyy ehjänä!”

JudasPriest_bass_2

Lisää luettavaa