”Emme halua, että ihmiset masentuvat entisestään” – haastattelussa Angra

Reilut 30 vuotta sitten perustettu Angra elää juuri nyt parhaita päiviään. Auvon saavuttaminen on kuitenkin ollut vaikeiden aikojen ja koettelemusten takana. Brasilialaisyhtyeen kymmenes albumi Cycles of Pain kertoo aiheesta suoraan. 

28.01.2024

Asiat vaikuttivat olevan hyvällä mallilla, kun Angran yhdeksäs albumi Ømni ilmestyi vuonna 2018. Scifiteemainen konseptilevy sai loistavan vastaanoton, yhtye heitti yhden uransa suurimmista kiertueista ja kitaristi Kiko Loureiron korvanneella Marcelo Barbosalla ryyditetty kokoonpano tuntui vahvalta. Kaikki sujui lähes täydellisesti, kunnes pandemia pilasi hyvän noususuhdanteen. 

– Teknologia ja internet ovat helpottaneet asioita, mutta meidän oli hankalaa keskustella tuntemuksistamme, kun emme voineet tavata kasvotusten. On tärkeää, että voimme viettää aikaa fyysisesti toistemme kanssa. Inspiroimme toisiamme ja työmme on seurausta keskusteluistamme, vitseistämme ja kaikesta kommunikaatiosta välillämme, kitaristi Rafael Bittencourt kertoo. 

Vaikka ajat mahdollistivat tiiviimmän perhe-elämän ja harrastamisen, Bittencourt kertoo tunteneensa olonsa yksinäiseksi. Myös bändin sisäinen yhteys kärsi. 

– Pandemian aikana kyseenalaistin monia asioita. Ajattelin, että se saattaisi olla koko maailman loppu. Tilanne olisi voinut levitä niin katastrofaaliseksi, että olisi vienyt kymmenen vuotta ennen kuin konsertit ja muut itsestäänselvyyksinä pitämämme asiat palaavat ennalleen. Minulla oli paljon epäilyksiä jatkon suhteen. 

Angran jäsenten välillä on pitkät välimatkat normiolosuhteissakin. Valtaosa heistä on sijoittunut Amerikkaan, mutta solisti Fabio Lione asustaa yhä kotimaassaan Italiassa. 

– Rumpalimme Bruno Valverde asuu Los Angelesissä, ja kitaristimme Marcelon luokse on luotani kymmenen tunnin ajomatka. Olemme kaikki melko kaukana toisistamme, mutta siitä on tullut osa tätä juttua ja olemme tottuneet siihen. 

Kaikki päättyy aikanaan, ja niin päättyi myös pandemia, ainakin radikaaleilta osin.

– Aloimme keikkailla heti tilanteen normalisoiduttua. Juhlistimme menestyksekkäimpiin albumeihimme lukeutuvan Rebirthin kaksikymppisiä ja koimme rajatonta riemua saadessamme olla taas yhdessä. Koin valtavaa tärkeyden, merkityksen ja mission tunnetta, kun saimme taas treenata ja soittaa fanien edessä. Kun se tunne yhdistyi bändin sisäiseen hienoon ystävyyteen ja kunnioitukseen, tajusimme olevamme parempia kuin aiemmin.

Raa’at realiteetit

Vaikeina aikoina koetut tunteet toimivat suurena inspiraationa, kun oli aika aloittaa uuden albumin tekeminen. Maailmanlaajuisten koettelemusten ohella Bittencourt koki henkilökohtaisia menetyksiä. Sekä kitaristin isä että Angran perustajajäseniin lukeutuva ex-solisti Andre Matos kuolivat vuonna 2019.

– Olemme seurausta siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Cycles of Pain on hyvin selkeä dokumentti siitä, mitä tunsimme sekä yksilöinä että bändinä. Albumi on tulosta patoutuneista tunteista, mutta myös suuresta ilosta, jota koemme ollessamme tässä bändissä.

Bittencourt kertoo monien kyselleen, mitä on se kipu, josta marraskuun alussa ilmestynyt levy kertoo.

– Albumi ei kerro vain kivusta, vaan koko prosessista sen läpikäymisessä. Vaikka yritämme välttää asioita, jotka satuttavat meitä, tarvitsemme tuskaa kasvaaksemme. Kaikki kokemuksemme vaikuttavat siihen, millaisia olemme. Se, miten olemme selvinneet turhautumisesta, pettymyksistä tai siitä, ettemme ole sitä mitä yhteiskunta tahtoo meidän olevan. Se, miten käsittelemme kuolemaa ja rakkaidemme menettämistä.

– Koemme kipua syntymästämme asti ja kipuilu jatkuu läpi elämän. On paljon asioita, joita emme voi kontrolloida, ja etenkin nykymaailmassa eläminen on todella rankkaa. Ihmiskunta on onnistunut helpottamaan monia asioita jokapäiväisessä arjessamme, mutta toisaalta asiat ovat vaikeutuneet. Etenkin sen suhteen, miten tulemme toimeen muiden kanssa ja ymmärrämme toisiamme, erimielisyyksiämme ja erilaisia arvoja.

Bändi on hyvin huolissaan nuoremmista sukupolvista ja ympäristöstä, jossa he joutuvat kasvamaan.

– Minulla on nuori transsukupuolinen poika, joka on kärsinyt hurjasti. Kaikki hänen ikäisensä ovat aloittaneet sosiaalisen elämänsä internetin kautta. Se tuntuu oudolta, minun sukupolveni kokee sellaisen hyvin keinotekoiseksi. Poikani ikäisille sosiaaliset suhteet merkitsevät eri asiaa kuin minunlaisilleni vanhuksille.

– Yritämme antaa toivoa ihmisille – nuorille aikuisille, jotka kärsivät ahdistuksesta, masennuksesta, synkistä tuntemuksista tai itsetuhoisista ajatuksista. Valitettavasti kaikki sellainen on nykyään entistä yleisempää ja koskettaa yhä useampia. Miten voimme löytää mielenrauhan tällaisen todellisuuden keskellä?

Sanoma kiteytyy nimikappaleen viimeisiin riveihin ”I was lost and lonely / But I know I will survive”.

– Lopussa on positiivinen viesti, sillä meitä myös hirvitti käsitellä näitä asioita. Emmehän halua, että ihmiset masentuvat entisestään. Idea on motivoida jatkamaan eteenpäin.

Juuria kunnioittaen

Vuosikymmen sitten yhtyeeseen liittyneen Lionen suoritusta Cycles of Painillä on pakko kehaista. Rhapsodyn ja sen eri muotojen äänenä tunnettu italialainen on aina ollut vakuuttava tekijä, mutta kolmannella Angra-albumillaan viisikymppinen tulkitsee kuin hänen henkensä riippuisi siitä.

– Fabio kasvoi laulajana valtavasti pandemian aikana, teknisesti mutta myös tunteiden tulkkina. Nykyään hän hallitsee äänensä täysin ja voi laulaa todella monilla tekniikoilla ja tavoilla. Fabio on aina ollut yksi itsevarmimmista tapaamistani solisteista, mutta nyt hän on vielä enemmän sinut itsensä kanssa. Olemme mahdottoman ylpeitä siitä, että hän on laulajamme.

Lionen lisäksi levyllä kuullaan vierailevia solisteja. Bittencourt hehkuttaa etenkin Lenineä, joka esittää Vida Seca -kappaleen intron.

– Oli valtava kunnia saada Lenine mukaan, hän on Brasiliassa hyvin kuuluisa ja arvostettu artisti. On iso palanen Angran juttua, että otamme valtavasti vaikutteita brasilialaisesta musiikista. Se on osa bändin perustuksia, ja sillä on vahva vaikutus siihen, miten ilmaisemme itseämme. Kaikki inspiraatiomme ei tule vain metallista.

Toinen merkittävä vierailija on muun muassa Avantasiasta tuttu, sooloartistinakin uraa tehnyt Amanda Somerville, joka esittää naisosan päätösraita Tears of Bloodissa.

– Olen aina halunnut kirjoittaa kappaleen, jossa Fabio pääsisi käyttämään vahvaa tenoriääntään, bel cantoa. Halusin tehdä biisistä musikaalinomaisen dueton. Se on vahvasti Oopperan kummituksen innoittama, joskin huomattavasti simppelimpi.

– Kyseessä on vuoropuhelu murhaajan ja hänen rakastajansa välillä. Kuollut henki palaa juttelemaan tappajalleen – toisin sanoen mies käy dialogia omantuntonsa kanssa. Hän kiistelee ja puolustautuu sillä, että teki kaiken rakkauden tähden ja niin edespäin.

Kolmas vierailija on brasilialainen tulokasartisti Vanessa Moreno.

– Hänestä on hiljalleen kasvamassa kuuluisa vaihtoehtoisen musiikin tekijä. Vanessa on todella lahjakas laulaja ja esiintyjä, ja ihastuimme siihen, miten paljon hän rakastaa musiikkia. Bruno ehdotti häntä, ja halusimme hänenlaisensa tyypin mukaan.

Vaikeuksista voittoon

Angra ei ole koskaan edustanut sitä perinteisintä power metalia. Bittencourt kuvaileekin yhtyettä laboratorioksi, jossa kokeillaan erilaisia asioita.

– Emme kuitenkaan halua turhauttaa fanejamme liiaksi. Jos kokeilemme jotain uutta, sen on oltava aitoa ja tultava suoraan sydämestä, jotta voimme purkaa metallifanien muureja. Jotkut heistä ovat hyvin jyrkkiä näkemyksissään, mutta kun tekee jotain sellaista, mitä Metallica teki ensimmäisellä albumillaan, fanit pysyvät lojaaleina lopun elämäänsä.

– Mietimme myös, miten saisimme uusia kuulijoita ja mikä on omasta mielestämme parasta. Jotkut fanimme eivät pidä siitä, että yhdistämme metallia ja erilaisia muita elementtejä. Olemme flirttailleet progressiivisen metallin kanssa jo hetken aikaa, ja monet progemman kaman ystävät ovat pitäneet luomastamme yhdistelmästä.

Joskus fanien odotukset ovat ristiriidassa sen kanssa, mikä on taloudellisesti järkevää.

– Yritämme toimia niin, että myisimme enemmän tai olisimme menestyneempiä. Samaan aikaan haluamme pysyä lojaaleina sille toiselle puolelle. Joudumme siis tekemään kompromisseja kaupallisen näkökulman ja faniemme mieltymysten välillä. 

Kitaristi kokee yhtyeen olevan juuri nyt paremmassa tilanteessa kuin koko 32-vuotisen uransa aikana. 

– Tänä päivänä on oikein mukavaa olla Angrassa, etenkin näin työväenluokan tekijän näkökulmasta. Treenaaminen, matkustaminen ja keikkailu voi olla rankkaa puuhaa ja välillä tulee nukuttua paljon vähemmän kuin toivoisi. Se on kuitenkin positiviista väsymystä, tiedäthän? 

– Tällaisen tilan ja tunnelman ylläpitäminen on tärkeää, samoin kuin hyvin ja tiukasti soittaminen. Tunnelman täytyy olla kevyt ja iloinen tai muuten kaikesta tuntikausien työstä tulee entistä vaikeampaa. 

Bittencourt on ollut pitkään Angran ainoa alkuperäisjäsen. Mies uskoo, että hänen intohimonsa musiikkia ja bändiä kohtaan on se juttu, jonka ansiosta tie on vienyt näin pitkälle. 

– Olen itsepäinen ja temperamenttinen luonne, joka haluaa näyttää ihmisille, että pystyn johonkin. Ja että kaikki brasilialaiset pystyvät, sillä edustamme heitä. Kun jollakin asialla on erityinen merkitys elämässä, sitä vain jatkaa sen kummemmin ajattelematta. 

– En oikeastaan tiedä, miksi olen jatkanut näin pitkään. Homma on joskus hyvin tuskallista, sillä olemme geologisesti eristyksissä metallimaailman keskuksista. Vielä vaikeampaa on olla latinalaisamerikkalaisena bändinä sillä tasolla, jolla olemme. Ehkä vain tykkään haasteista. Tylsistyn helposti, jos asiat ovat liian helppoja. 

Keikkaa ja liveä 

Tulevina vuosina Angra aikoo keikkailla Cycles of Painin merkeissä ”niin paljon kuin mahdollista”. 

– Aikeissamme on myös julkaista akustinen live-dvd, jonka äänitimme täällä Brasiliassa elokuussa. Amanda tuli Saksasta asti esittämään Tears of Bloodin kanssamme. Haluamme kiertää myös tämän akustisen albumin merkeissä. 

– Kaikki tuo vie kolmisen vuotta. Siinä vaiheessa minun täytyy miettiä, onko järkevää jatkaa. Cycles of Painin myötä tajusin olevani hyvin väsynyt. Tällainen projekti vie valtavan määrän energiaa ja aiheuttaa henkistä stressiä. Tauko voi olla paikallaan. 

Kitaristi lupailee, että Cycles of Pain -kiertue rantautuu myös Eurooppaan. 

– Emme vielä tiedä, millainen rundi siitä tulee. Itse en haluaisi meidän olevan pääesiintyjä vaan isomman bändin lämppäri. Kaikkien aikojen parhaat kiertueemme ovat olleet lämppärirundeja. Niillä voimme soittaa suuremmille yleisöille paremmissa olosuhteissa. 

– Etsiskelen yhtyettä, jonka kanssa voisimme toteuttaa kiertueen. En tiedä vielä, puhutaanko rundista vai festivaaleista, mutta on täysin varmaa, että soitamme ainakin joitakin keikkoja Euroopassa ensi vuonna.

Julkaistu Infernossa 10/2023.

Lisää luettavaa