Ennakkokuuntelussa Welkins Borealin Ashes-ep – mukana biisi biisiltä -kommenttiraita

Ashes-ep:n virallinen julkaisupäivä on 11.9.

07.09.2020

Teemu Kautosen (Darkwoods My Betrothed, Nattvindens Gråt, Furthest Shore & Wizzard) vuonna 2018 perustama Welkins Boreal julkaisee kuluvan viikon perjantaina (11.9.) uuden Ashes-ep:n. Toisin kuin Welkins Borealin viime vuonna julkaistu esikoisalbumi Phantoms of Yesteryear, joka koostui uudelleen muokatuista ja äänitetyistä Nattvindens Gråtin biiseistä, uusi ep koostuu kolmesta ihka uudesta kappaleesta, jotka on äänitetty täysin vanhan liiton metodein analogisesti Astia Studiolla Anssi Kipon huomassa.

Ep-levyä voi nyt kuunnella julkaisupäivään asti ennakkoon Infernon avustuksella. Ohessa bändin mastermind, laulusta, kitaroista ja bassosta vastaava Kautonen myös avaa ep:n biisikolmikon saloja tarkemmin.

Are You a Witch?

– Tämä pienjulkaisun avaava biisi käsittelee nykypäivän ahdasmielisyyttä, yhden absoluuttisen totuuden politiikkaa, polarisoitumista sekä näiden pohjilta käynnissä olevia noitavainoja.

Triumph of Steel

Triumph of Steel on tarkoituksella hieman kieli poskessa -referenssi Manowarin samannimiseen eepokseen, mutta on sillä syvempikin merkitys. Teksti itsessään ei ole muskelien pullistelua, vaan espanjalaisen jalkaväen sotilaan näkökulmasta kirjoitettu narratiivi Cajamarcan taistelusta vuodelta 1532, jossa konkistadori Pizzarron pieni armeija kukisti sitä moninkertaisesti suuremman inkajoukon ja vangitsi inkahallitsija Atahualpan. Viekkauden lisäksi merkittävä etu espanjalaisilla oli Toledon teräs: miekat ja suojavarusteet. Kappale on syvimmältä olemukseltaan makrohistoriallinen viittaus teräksen merkitykseen eurooppalaisten maailmanvalloitusta merkittävästi edistäneenä tekijänä (lähde: Jared Diamond, Guns, Germs and Steel).

– Musiikillisesti biisin oli tarkoitus muistuttaa lempilevyäni eli Bathoryn Twilight of the Godsia, mutta matkan varrella sovitus kehittyi ja siitä tule enemmänkin heviversio Pink Floydista – joka toimii myös!

Ashes

– Ep:n nimibiisi on eniten goottirock/pop metal -henkinen kolmesta biisistä. Kertosäe on oma suosikkini Ep:ltä, kun taas säkeistöjen laulusovituksiin en ole tyytyväinen: studiossa kun tuli kiire ja sovitus kuulosti kotidemossa paremmalta.

– Tekstistä kyllä tykkään kovasti. Se on kahteen muuhun verrattuna abstraktiotasoltaan huomattavasti korkeampi. Teemana siinä on yhteiskunnan ajautuminen äärimmäisiin vastakkainasetteluihin, osapuolten kyvyttömyys kriittiseen ajatteluun ja haluttomuus kuunnella muita kuin omaan ideologiaansa pohjaavia mielipiteitä. Historiallinen konteksti tekstin taustalla on myös ja se liittyy Ep:n julkaisupäivämäärään 11.9., mutta ei kuitenkaan New Yorkin vuoden 2001 tapahtumiin.

Lisää luettavaa