Ex-Gorgoroth-nokkamies Gaahl: black metal -skene kaipaa enemmän vapautta ja yksilöllisyyttä

Laulaja harmittelee, miten harva yhtye erottuu edukseen omaperäisyydellään.

Kuva: Kari Ran

Muun muassa Gorgorothista ja Trelldomista tutun laulajan uusi yhtye Gaahls Wyrd julkaisee esikoispitkäsoittonsa GastiR – Ghosts Invitedin 31. toukokuuta ja ensimmäisten singlemaistiaisten perusteella bändi lähestyy perinteistä black metalia hieman totutusta poikkeavasta näkövinkkelistä. Nokkamies Gaahl sanookin Metal Wanille antamassaan tuoreessa haastattelussa kaipaavansa black metal -skeneen enemmän omaperäisyyttä ja oman soundin omaavia bändejä.

”Ennen oli paljon vapaampaa ja yksilöllisempää, mutta jossain vaiheessa se muuttui massasuosion myötä. Totta kai aina löytyy bändejä, jotka erottuvat joukosta, ja varsinkin tällä kiertueella [tuleva Euroopan-kiertue Tribulationin, Uadan ja Idle Handsin kanssa] kuullaan paljon vaihtelevuutta. En ollut kuullut näiden bändien musiikkia ennestään ja ilahduin siitä, miten jokaisella on oma energiansa”, Gaahl tuumaa.

Yhtyeensä esikoisalbumia laulaja kuvailee joukoksi kappaleita, joista jokaisen voisi julkaista singlenä ja jotka seisovat omilla jaloillaan, mutta muodostavat silti toimivan ja hyvin kasatun kokonaisuuden.

”Mukana on paljon erilaista energiaa – ei välttämättä ääripäitä, mutta paljon vaihtelevuutta joka tapauksessa. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Annoin itseni mennä sellaisille alueille, jotka melkein nolostuttavat.”