Haastis: Heikki Malmberg teki järkälemäisen harjoitusoppaan kielisoittajille

Cornucopia of Warm-Ups for Stringed Instruments on saanut kehuja muun muassa Cannibal Corpsen Alex Websteriltä.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Mia Bergius www.hwh-musicproduction.com

Diablon rumpalina tunnetuksi tullut Heikki Malmberg on kova luu myös kitaristina. Elokuun alkupuolella hän julkaisee Cornucopia of Warm-Ups for Stringed Instruments -nimisen harjoituskirjan, joka soveltuu mille tahansa vireelle ja mille tahansa kielisoittimelle.

– Suurin yksittäinen syy tämän kirjan tekemiseen oli se, että käytän perinteisen kitaravireen sijaan johdannaista Robert Frippin New Standard Tuningista. Kyseiselle vireelle ei juurikaan ole olemassa valmista harjoitusmateriaalia, joten kaikki tarvitsee pähkäillä alusta asti itse. Tämä kirja syntyi oman harjoittelun ohessa ikään kuin itsestään, Malmberg kertoo.

Kirja on sen verran massiivinen, että siinä riittää harjoiteltavaa kenelle tahansa. Alkupuolen yli 1500 koordinaatioharjoitustakin on jo paljon, mutta:

– Jälkimmäisen puoliskon osa-alueet ovat poikkeavat tahtilajit, polymetrit, polyrytmit ja intervallihyppelyt. Niihin sain idean kun muutamat tutut kitaristit kyselivät minulta miten harjoitella erikoisempia tahtilajeja ja muita rytmisiä juttuja kuten polymetrejä. Kirja on rakennettu niin, että kirjan alkupuolen harjoituksista minkä hyvänsä voi yhdistää mihin hyvänsä opuksen loppupuolen harjoituksista. Erilaisia harjoituksia voi siis muodostaa vaikka koko loppuikänsä.

Eikä tässä vielä kaikki, kuten vanha kunnon slogan kuuluu. Paketin mukana tulee myös Toontrack Superior Drummerille ja EZDrummerille rakennettu MIDI-kirjasto, joka sisältää rumpukomppeja ja klikkiraitoja treenaamisen tueksi. Kirjasto on käytettävissä myös General MIDInä.

Vaikkei tämä treenipakettien paketti ole vielä julkisesti saatavilla, Malmberg on esitellyt sitä jo muusikoille ja saanut kiittävää palautetta muun muassa Cannibal Corpsen Alex Websteriltä.

– Vastaanotto on ollut todella lämmin ja palaute enemmän kuin rohkaisevaa. Monet ovat sanoneet, että olen katsonut kielisoittimia vinkkelistä, josta he eivät itse ole niitä tutkailleet. Mitä näihin ammattimiesten kehuihin tulee, niin niitä voi käydä tutkailemassa Halfway House Music Productionin Facebook-sivulla tarkemmin. Olen julkaissut siellä blurbin viikossa kirjan mainosvideon ohessa.

Kirjanteon ohella Malmbergin elämä on kulunut viime aikoina nuotinnuksen ja opetushommien parissa. Seuraava kirjaprojekti on jo kirkkaana mielessä.

– Kaikkea on tullut paperille väännettyä aina Meshuggahista iskelmään ja Bachista lastenlauluihin. Näitä Cornucopia-kirjoja on tosiaan luvassa tulevaisuudessakin. Seuraava on jo erittäin hyvällä mallilla, ja se sisältää yli 2000 erilaista skaalaa ja kymmeniä tuhansia ”permutaatio-avaimia” millä näistä erilaisista skaaloista saa irti kaiken mahdollisen melodisen informaation, rytmejä tietenkään unohtamatta.