Haastis: Omnium Gatherum studiohommissa, kuudes levy ulos ensi vuonna

23.07.2012

Mitä vähemmän treenaa, sen paremmin menee, sanoo Markus Vanhala.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Jari Heino www.omniumgatherum.org

Kotkalaisryhmä Omnium Gatherum on takonut kuudetta levyään nauhalle jo parin viikon ajan. Rummut ja komppikitarat ovat purkissa ja kaikki on sujunut kitaristi Markus Vanhalan mukaan yllättävän kivuttomasti.

Rummut äänitettiin Vaasassa Nordic Audio Labs -studiossa Sami Koiviston kanssa ja kitaroita on työstetty bändin vanhan yhteistyökumppanin Teemu Aallon kanssa Kotkassa. Levyn miksaa Dan Swanö.

– Nyt on vähän uusi metodi tähän nauhoittamiseen. Yleensä se on ollut se kuukausi putkeen studiossa ja korkeintaan yksi vapaapäivä viikossa. Nyt tehdään osissa, niin on huomattavasti kivempaa kesänviettoa. Stressivapaampi vaihtoehto, Vanhala kuvailee.

Bändi on nykyään maantieteellisesti sen verran hajallaan, että uutta levyä varten saatiin aikaan vain parit yhteiset treenisessiot. Vanhalan mukaan tämä ei ole näkynyt suoritustasossa ainakaan negatiivisesti.

– Tuntuu, että mitä vähemmän treenataan, sitä paremmin hommat menee! Kotona kun treenaa biisit valmiiksi, huomaa virheet paljon helpommin kuin treenikämpällä mölytessä.

Treenaamattomuus korvattiin hyvällä esituotannolla. Vanhala puhuu ”sähköpostihevistä” eli erilaisten demojen ja biisi-ideoiden lähettelystä jäsenten kesken. Systeemi toimi, sillä rumpali Jarmo Pikalta kului lopulta vain yhdeksän tuntia siihen, että kymmenen biisin sekä yhden coverin pohjat olivat nauhalla.

Vanhalan on vaikea sanoa, millaiseen suuntaan tuleva levy yhtyeen ilmaisua vie, mutta viimevuotisen New World Shadows -levyn ystävien ei tarvinne pettyä.

– Artistille on aina mahdotonta kuvailla omaa tuotostaan, koska sehän on aina se paras ja melodisin ja raskain. Mutta kyllä tässä aika lailla jatketaan siitä, mihin New World Shadows jäi. The Redshift -levyltäkin (2008) on vaikutetta mukana.

Alustavaksi julkaisupäiväksi on asetettu 13.2.2013. Levy on ensimmäinen, jolla on mukana kitaristi Joonas Koto, jonka kanssa Vanhala on soitellut aiemmin myös Malpracticessa.

– Edelliselle levylle meikäläinen soitti kaikki kitarat. Nyt on hyvä fiilis, kun kaksi kitaristia kilpailee hyvällä tavalla keskenään.

Lisää luettavaa