Haastis: Skirmish – Painavaa asiaa Kajaanista

30.09.2011

Skirmish on kuusivuotias bändi, joka soittaa raskasta ja aggressiivista metallia vailla sen tarkempia genrerajoja. Debyyttilevyn nimi on Through the Abacinated Eyes ja sen julkaisi Violent Journey Records.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Samu K www.skirmishband.net

Kun bändi luonnehtii itseään heavy metalin puskutraktoriksi, on selvää, että aivan kevyestä metallista ei ole kysymys. Through the Abacinated Eyes on kahdeksan biisin mittainen, väkevä paketti.

– On parempi pitää kokonaisuus tiiviinä ja iskevänä ja jättää mielummin kuuntelijalle nälkä kuin ähky. Nuo kahdeksan biisiä on huolella valittu isommasta joukosta ja ne ovat levyllä juuri oikeassa järjestyksessä, kitaristi Mikko Kupiainen kertoo.

Hän ja laulaja Jani Niskanen ovat ainoat jäljellä olevat perustajajäsenet. Heidän lisäkseen bändissä vaikuttaa basisti-taustalaulaja Kalle Raijonkari.

– Tällä hetkellä toimitaan sessiorumpalin varassa, koska levyllä soittaneen kannuttajan ja bändin tiet erosivat aika pian nauhoitusten jälkeen. Uutta hemmoa ollaan kovaa kyytiä rekryämässä.

Bändin musiikki syntyy lähinnä Kupiaisen kynästä, mutta lopullisen muotonsa se saa treenikämpillä. Kupianen korostaa jammailun ja bänditreenien merkitystä.

– Mehän ollaan siitä kai vähän omituinen bändi nykyaikana, että treenataan porukalla säännöllisesti, vaikkei mitään varsinaisia aktiviteetteja olisi kalenterissakaan.

Biisi nimeltä Death Beyond julkaistiin Metal Hammer -lehden kokoelma-cd:llä. Tilanne oli sikäli poikkeuksellinen, että lehti otti yhteyttä bändiin, eikä toisin päin.

– Alun perin kuvio taisi mennä jotenkin niin, että muuan brittitoimittaja oli saanut demomme jostain käsiinsä ja suositellut sitä eteenpäin lehdelle, Kupiainen kertoo.

Entä mistä yhtye on saanut jonkinlaiseen kahakkaan tai kärhämään viittaavan nimensä?

– Nimi keksittiin paniikissa ennen ensimmäistä keikkaa, kun joku piti julisteeseen saada. Silloinen kitaristi Tero sen muistaakseni sanakirjasta poimi. Nimi on jäänyt, vaikkei oikein kukaan tiedä miten se pitäisi lausua. Eihän nyt rakkaan lapsen nimeä passaa mennä vaihtamaan.

Juttu on julkaistu Inferno #89:n Sytykkeissä.

Lisää luettavaa