”Hän oli meille sekä Bruce Dickinson että Eddie” – Static-X -basisti muistelee edesmennyttä nokkamiestä

Yhtye juhlistaa debyyttilevyä kiertueella korvaavan laulajan kanssa ja työstää vielä yhden uuden albumin.

Wayne Static

2000-luvulla suurta suosiota nauttineen ja muun muassa Kornin lämmittelijänä Suomessakin vierailleen Static-X -yhtyeen kippari Wayne Static menehtyi reseptilääkkeiden ja alkoholin yliannostukseen marraskuussa 2014. Tänä vuonna bändin debyyttilevy Wisconsin Death Tripin julkaisusta tuli kuluneeksi 20 vuotta, mitä bändin muut jäsenet nyt juhlistavat kiertueella korvaavan laulaja-kitaristin kanssa.

Loudwire haastatteli yhtyeen basistia Tony Camposia juhlakiertueen ensimmäisen keikan yhteydessä ja keskusteli bändin päätöksestä lähteä kiertueelle Xer0-taiteilijanimen taakse piiloutuvan laulajan kanssa, joka pitää kasvoillaan naamiota, joka mukailee Wayne Staticille ominaisia piirteitä kuten pystysuoria hiuksia  – minkä vuoksi monet ovatkin syyttäneet bändiä Waynen muistolle rahastamisesta.

Compos tyrmää puheet rahastamisesta ja sanoo bändin päätyneen tähän ratkaisuun, koska se ei halunnut kiertää hologrammien tai taustanauhojen kanssa. Yhtye halusi tuoda esiin Waynen ja koko bändin hengen livenä. Niinpä mukaan pyydettiin nimettömänä pysyttelevä muusikko, jonka bändi on tuntenut jo ensimmäisiltä kiertueiltaan saakka.

”Idea [naamioon] tuli, kun mietimme erilaisia oheistuotteita, joita meillä on ollut – kuten Waynen pääkallopaita. Siitä se naamio tuli. Hän oli meille sekä Bruce Dickinson että Eddie. Tiedän, että hän olisi pitänyt tavasta, jolla hänet nyt tuodaan esille lavalla. Samalla se pitää fokuksen Waynen muistamisessa ja merkkivuoden juhlistamisessa sen sijaan , että olisimme: ’Tässä on uusi Static-X -laulaja’. Se ei ole tarkoituksemme”, Compos toteaa ja lisää bändillä olevan Waynen lähiomaisten hyväksyntä kiertueelle.

Yhtye työstää myös parhaillaan bändin seitsemättä pitkäsoittoa, joka tulee sisältämään useita Waynen sävellyksiä sekä miehen laulua. Camposin mukaan Waynen osuudet on kaivettu esiin vanhoista demoista sekä Start A War -levyltä (2004) aikanaan ylijääneiltä kappaleilta. Basistin mukaan Wayne on mukana Project Regeneration -nimellä kulkevan levyn kahdestatoista biisistä kahdeksalla tai yhdeksällä.

”Mikä on erityisen siistiä, on se, että Wayne oikeasti laulaa sen sijaan, että käyttää tavaramerkikseen muodostunutta staccato-mörinäänsä. Wayne osasi halutessaan oikeasti laulaa ja hänellä oli uskomaton ääni. On hienoa, että fanit pääsevät oikeasti kuulemaan hänen lauluaan”, Campos hehkuttaa.

Levyllä kuullaan myös erästä vierailijaa, josta basisti on erityisen ylpeä ja innoissaan.

”Kaksi bändiä, joilta Static-X nappasi eniten juttuja, olivat Ministry ja Prong. Al Jourgensen laulaa levyllä ja se on aika monumentaalista. Jos Wayne olisi täällä, hän olisi yhtä innoisaan kuin minä.”