”Hevisauruksen perimmäinen idea on tehdä alusta loppuun laadukkaita levyjä” – lue haastattelu!

Moni saattaa erehtyä ajattelemaan, että lastenmusiikiksi käy mikä tahansa lällättely. Sehän on ”vain” lastenmusiikkia. Tosiasiassa lasten joukosta löytyvät ne innokkaimmat ja vaativimmat fanit, joita ei saa puolelleen helpolla.

12.07.2016

Hevisauruksen esiinmarssin kohdalla moni kuvitteli bändin olevan yhden tai kahden kappaleen mittainen vitsi. Nyt yhtye on istunut lastenhevin valtaistuimella seitsemän vuotta.

– Hevisauruksen perimmäinen idea on tehdä alusta loppuun laadukkaita levyjä. Lasten innostuksesta päätellen panostus on kannattanut, bändin tuottajana toimiva Sauruspäällikkö toteaa.

– Totta kai suosioon on vaikuttanut myös ulkomusiikillisuus, kuten hahmojen hauska ulkonäkö ja värikäs saurusmaailma. Uskon silti lasten aistivan, ettei heidän musiikkimakuaan ole lähdetty aliarvioimaan.

Hevisaurus on päässyt yllättämään monet aikuisemmatkin kuulijat, levyiltään kun löytyy oikeasti pirun hyviä hevi- ja rokkibiisejä. Joku kyyninen voisikin ihmetellä, miksi ”tuhlata” näin hyvät kappaleet lastenlevyille.

– Meille on erittäin tärkeää, ettei Hevisauruksen biisejä kaiveta mistään vanhoista jämäarkistoista, vaan ne on tehty levykokonaisuutta ajatellen. Ihan kuten mille tahansa levylle, pyrimme saamaan kasaan erilaisia ja eritempoisia biisejä, joilla on oma paikkansa kokonaisuudessa.

– Onkin vaikea ajatella, että samat kappaleet olisi voinut käyttää jonkin muun bändin kanssa, koska ne on tehty Hevisaurukselle. Totta kai sanoitukset voisi aina muuttaa vakaviksi ja antaa biisit ”oikean bändin” vedettäväksi, mutta eihän se olisi näin hauskaa, Sauruspäällikkö naurahtaa.

Lapsille sopivan musiikin tekoon ei tarvitse Sauruspäällikön mukaan lähteä ”normaalista” poikkeavalla asenteella. On oikeastaan parempi, kun pitää kiinni hyvän hevin perussäännöistä.

– Säveltäminen ei itse asiassa poikkea juurikaan aikuisille suunnatun hevin tekemisestä. Potkivia riffejä, tarttuvia kertosäkeitä ja vauhdikkaita sooloja viljellään ihan kuin millä tahansa parhailla rokkilevyillä!

– Kappaleiden ja varsinkin instrumentaalisten osuuksien pituudet on totta kai pyrittävä pitämään maltillisina ja musiikin yleisilme positiivisena, mollivoittoisista sävellajeista huolimatta.

– Suurin ero tavalliseen heviin verrattuna löytyy sanoituksista ja yksityiskohdista. Tietty lastenmoodi on heitettävä päälle, jotta kappaleisiin saa tarpeeksi älyvapaita ideoita ja niiden ympärille sopivan humoristisia yhtymäkohtia.

Hevisauruksen levyillä onkin kuultu melkoista tyylikirjoa, kun biisit ovat venyneet suoraviivaisesta melodisesta heavystä räväkimpään power metaliin ja Pingviini vilkuttaa -kappaleen äärimetallisuuksiin asti.

– Genrerajoja on kieltämättä tullut venytettyä aika rankalla kädellä, Sauruspäällikkö naurahtaa. – Tämä on ollut todella piristävää, sillä harvan bändin kanssa saa rellestää yhtä vapaasti! Hevisauruksessa periaatteessa mikään ei ole kiellettyä, ja seuraavalle levylle voidaan vetää vaikka tangoa, kunhan se tehdään hevisti ja särökitaroin.

Lapsille suunnatusta musiikista milteipä täytyy löytyä hienovaraisia opetuksia. Hevisauruksen tapauksessa pidetään kiinni myös seikkailullisuudesta, eikä sanoitusten sanomaa viedä liian paatokselliseksi.

– Hevisauruksen maailmassa halutaan tarjota hauskoja tarinoita, seikkailua ja hieman jännitystäkin, muttei mitään liian pelottavaa, saarnaavaa tai surullista. Aikuiset voivat varmasti löytää rivienvälistä piilomerkityksiäkin.

– Tärkeintä on, että Hevisauruksesta välittyy hyvä meininki. Saurukset ovat vilpittömän innostuneita kaikista elämän pikkuasioista, ja toivomme positiivisen asenteen tarttuvan musiikin kautta myös lapsiin.

Hyvä meininki välittyy suorimmin Hevisauruksen keikoilla, joilla ei nähdä kädet puuskassa murjottavia rokkipoliiseja. Yleisö on ehkä polvenkorkuista, mutta sitäkin innokkaampaa.

– On mahtavaa nähdä lasten silmissä se jännitys ja ihailu, kun omat idolit astuvat ensimmäistä kertaa lavalle! Sellaisiin aidon pyyteettömiin katseisiin ei aikuisille suunnatuilla keikoilla juuri törmää.

– Keikoissa on totta kai omat haasteensa. Desibelitaso on pidettävä turvallisena, mikä on haaste miksaajalle. Musiikki pitää saada silti potkimaan ja välispiikkienkin on ehdottomasti kuuluttava takariviin asti. Kaikkihan sen tietää, että lasten mielenkiinnon voi voittaa tai menettää sekunnin murto-osassa!

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 5/2016.

Lisää luettavaa