”Homma lähti tyypilliseen tapaan vähän lapasesta” – haastattelussa Rioghan

Monia tyylilajeja progressiivisesta metallista melankoliseen poppiin musiikkiinsa ujuttava Rioghan on tuore kotimainen nimi. Projekti on kehittynyt ”oikeaksi bändiksi” ilman perusteellisempaa suunnittelua. 

23.02.2023

Rioghan ei ole tuttu ihan jokaiselle lukijalle. Mistä tässä projektissa on pohjimmiltaan kyse? 

– Rioghan alkoi laulusooloprojektinani muutama vuosi sitten, kun halusin kokeilla parin kaverin kanssa, voiko runojeni pohjalta saada aikaan kuuntelukelpoista musiikkia, yhtyeen keulakuva Jenni Perämäki (alias Rioghan Darcy) valottaa. 

– No, ilmeisesti voi. Homma lähti tyypilliseen tapaan vähän lapasesta, ja nyt meillä on levy ja bändikin. 

Rioghan perustaa tekemisiään vahvasti runollisten sanoitusten ympärille. Kumpi syntyy ensin, musiikki vai tekstit? 

– Tavallaan tekstit, mutta ennemmin sanoisin niin, että musaideat ja tekstit syntyvät omissa petrimaljoissaan. Niistä sitten löydetään toisilleen sopivat kaverit ja aletaan työstää iskevää ristikontaminaation tulosta. 

Rioghanin musiikissa on paljon progressiivisia sävyjä, ja Different Kinds of Losses -esikoiskokopitkältä voi löytää viitteitä Devin Townsendin tuotoksista, Katatoniasta ja ärjyimmillään myös Jinjeristä. Kokonaisuus on puettu melankoliseen ulkoasuun, joka ei kaihda gootahtavia, elektronisia tai popahtaviakaan vaikutteita. 

Toimiiko progressiivinen metalli pääasiallisena musiikillisena inspiraationanne? 

– Tälle levylle sattui muotoutumaan kova progemetalliporukka, ja jos pitäisi valita kaikista maailman genreistä yksi, se on kyllä lähimpänä sydäntä. Tietynlainen kaavojen rikkominen ja epäsovinnaisuus kiehtoo niin musiikissa kuin elämässä. 

Albumilla on mukana tunnettuja artisteja, esimerkiksi Katatonian Jonas Renkse ja Leprousin Einar Solberg. Varsinaisen ydinkokoonpanon Perämäen kanssa muodostavat kielisoittimista ja koskettimista vastaava Teemu Liekkala (Red Eleven) sekä rumpali Valtteri Revonkorpi (Leverage). 

Oliko sopiva porukka helppo löytää? 

– Itse asiassa oli! Aivan tyhjäpäänä ja huvikseni, ilman mitään sen kummempia odotuksia, kontaktoin vuoden 2020 lopulla muutamia henkilöitä, joiden tuotanto on tehnyt itseeni suuren vaikutuksen ja joiden kanssa ajatukset voisi sopia yksiin. Jotenkin siinä kävi niin, että kauhukseni kaikki vastasivat, että siistiltä kuulostaa, joko mennään. Eihän siinä sitten auttanut kuin alkaa hommiin. 

Olet ilmeisesti kasaamassa parhaillaan livekokoonpanoa. Kuinka aktiivista keikkailua on tiedossa? 

– Livekokoonpano saatiin juuri hetki sitten hanskaan, ja tarkoitus olisi pitää ensimmäiset treenit sopivasti levynjulkaisuviikonloppuna. Keikkoja pyritään saamaan vuodelle 2023 niin paljon kuin mahdollista, eli tiukkaan liveaktiivisuuteen pyritään.

Julkaistu Infernossa 11/2022.

Lisää luettavaa