Hyvää 70-vuotissyntymäpäivää, Lemmy!

24.12.2015

Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister täyttää tänään, 24. joulukuuta 2015, pyöreät 70 vuotta. Entinen Hawkwind-basisti on johtanut Motörheadiä jo 40 vuotta.

Viskikolaa ja savukkeita bensiininään imenyt legenda on parina viime vuonna laskeutunut meidän kuolevaisten pariin terveysongelmiensa takia. Yhtye on joutunut perumaan esiintymisiä ja Lemmy on joutunut muuttamaan elintapojaan lääkärien ohjeistamana. Motörhead konsertoi Suomessa itsenäisyyspäivänä, kenties viimeisen kerran.

Mittavan levytysuran tehneen elävän legendan juhlistaminen olisi helpointa listata ne suurimmat ja ajattomimmat hitit sekä klassikot 1970–80-luvuilta, mutta päätimme keskittyä viimeiseen 15 vuoteen. Motörhead on tehnyt vahvaa jälkeä 2000-luvullakin, toimikoon tämä Spotify-soittolista sen osoituksena.

Hyvää syntymäpäivää, Lemmy!

Matti Riekki: We Are Motörhead (We Are Motörhead, 2000)
– Motörhead halusi kertoa uuden vuosituhannen startiksi olevansa Motörhead. Perille meni.

Miika ”Mega” Kuusinen: God Was Never On Your Side (Kiss of Death, 2006)
– Maailman suurimman satukirjan mukaan Jeesus syntyi jouluna, mutta Lemmy kertoo totuuden uskonnoistakin oivaltavasti ja suorasukaiseen tapaansa. Hienoinen pappalespaus äänessä vain vahvistaa tulkinnan syvyyttä entisestään.

Toni Keränen: Brotherhood of Man (The Wörld Is Yours, 2010)
– Joku voisi sanoa kappaleen olevan kyyninen kuvaus ihmiskunnasta – minä sanon, että realistinen. “And still we murder our own children, brotherhood of man”, siinä se on sanottu.

Jerry “Serpent” Kurunen: The Game (Hammered, 2002)
– Napakka biisi iskevillä sanoituksilla. Plussaa tietenkin siitä, että tämä oli vapaapainija Triple H:n biisi.

Jukka Hätinen: Whorehouse Blues (Inferno, 2004)
– Äänekäs trio uskalsi luottaa täysin akustisiin soittimiin 30 vuoden kypsässä iässä. Whorehouse Blues olisi voinut toimia Lemmylle luonnollisena siirtymänä kantakapakkansa Rainbow Bar and Grillin nurkkaan tunnelmoimaan. Sen sijaan se vakiintui encore-kappaleeksi miehelle, jolla on vakaa aikomus lähteä saappaat jalassa.

Alta ja tämän linkin takaa löytyvällä soittolistalla yllä listatut kappaleet sekä nippu muita 2000-luvun osumia.

Lisää luettavaa