Ian Gillan muistelee haastavia ja sumuisia Black Sabbath -aikojaan – liittyi bändiin ryyppyreissun päätteeksi

Born Again jakaa edelleen mielipiteitä.

22.11.2018

Kuten historiankirjansa hyvin lukeneet tietävät, hyppäsi Black Sabbathin keulille Ozzy Osbournen ja Ronnie James Dion jälkeen Deep Purple -kultakurkku Ian Gillan, jonka pesti jäi lopulta lyhytaikaiseksi ja melko kiviseksi. Yhtye julkaisi Gillanin kanssa kriitikoilta murskaavan vastaanoton ja tänäkin päivänä kovimmankin fanikunnan mielipiteitä jakavan Born Again -levyn (1983) ja lähti sen myötä viinanhuuruiselle kiertueelle, johon liittyi muun muassa surullisenkuuluisa Stonehenge-sekoilu. Kiertueen jälkeen Gillan palasikin taas Purplen riveihin.

Gillan muisteli vain parin vuoden mittaista aikaansa Sabbathissa hiljattain SiriusXM-radion haastattelussa ja sanoo liittyneensä bändiin yhden kostean illan päätteeksi – mikä jo osaltaan kertoo, miten tuhoon tuomittu liitto oli.

”Lähdin ryyppäämään Tonyn [Iommi] ja Geezerin [Butler] kanssa ja joimme itsemme pöydän alle. Sen enempää muistikuvia minulla ei ole. Seuraavana aamuna managerini soitti, että ’Eikö sinun kannattaisi ensin kysyä minulta, ennen kuin teet tällaisia päätöksiä?’ En tajunnut yhtään, mistä hän puhui ja sitten hän sanoi saaneensa juuri puhelun, jossa minun kerrottiin ilmeisesti liittyneen Sabbathiin”, Gillan muistelee.

”Teimme suunnitelman levystä ja kiertueesta. Kukaan ei tiennyt, mitä tulee tapahtumaan, joten minä kirjaimellisesti pystytin telttani kartanoon Oxfordshiressa ja me teimme levyn. En juurikaan nähnyt muita, koska he nukkuivat päivät ja työskentelivät öisin. Minä taas heräsin aamulla, tein aamiaista, menin kuuntelemaan viime yön nauhoituksia ja kirjoitin sanat päälle.”

”Se oli minulle samanlainen haaste kuin [rockooppera] Jesus Christ Superstar tai [Luciano] Pavarottin kanssa laulaminen. Se oli jotain hyvin erilaista. Mutta Tony on mahtava säveltäjä ja tiedät, mitä tulet saamaan. Hän ei lähesty asioita monista tulokulmista vaan on hyvin suora. Hänen biiseihin oli helppo laulaa ja saimme mielestäni muutamia aika hyviäkin aikaan”, tuumaa Gillan.

Lisää luettavaa