”Ihmisen aika on ohi” – haastattelussa Kryptamok

Toisen albuminsa julkaissut Kryptamok on suomalainen black metal -yhtye, jonka musiikissa kohtaavat genren perinteet ja taiteellinen ennakkoluulottomuus. 

28.10.2022

Kryptamok on tuoreehko bändi. Minkälaisissa merkeissä ja ajatuksissa se lähti tekemään musiikkia? 

– Mieleni syövereissä kytee jatkuva tarve luoda synkkää äänimaailmaa, ja loin Kryptamokin täyttämään musiikillista tyhjiötä Hornasta lähtemiseni jälkeen, kitaroista, bassosta ja koskettimista vastaava luova voima Hex Inferi aloittaa. 

Kryptamokin apokalyptiset sanoitukset on esitetty suomeksi vuonna 2018 ilmestyneestä Profaani-ensidemosta alkaen. Koetteko sen helpommaksi kuin englanniksi kirjoittamisen? 

– Itse olen veistellyt tekstit vain muutamaan lauluun Profaanilla ja Verisaarnalla [2020]. Sanoituksista vastaa pääasiallisesti laulajamme Korpus Abortuum. 

– Hänen mukaansa suomeksi kirjoittaminen ei ole yhtään sen helpompaa kuin englanniksi, joten kyse ei ole siitä. Halusin itse, että tarinat ja rienaukset kerrotaan omalla äidinkielellämme. 

Bändi toimii triona, jonka kolmantena jäsenenä esiintyy rumpali Beleth. Kuinka musiikkinne konkreettisesti syntyy? 

– On toimittu alusta asti samalla porukalla. Kaikki biisit syntyvät Fatal Perno -studiolla Korpus Abortuum rummuissa ja minä kitarassa. Kun kappaleet ovat lopulta valmiita, Beleth soittaa levylle rummut ja minä viimeistelen kokonaisuuden lopulliseen muotoonsa. 

– Jätettyäni lauluhommat ja Korpus Abortuumin siirryttyä tulkitsemaan omat tekstinsä homma muotoutui enemmän bändimäiseksi. Tämä toimintamalli on toiminut helvetin hyvin ja tulee luultavasti myös jatkumaan. 

Uuden Kataklysmi-albumin poikkeuksellisin kappale on Helvetin esitaistelija, jota määrittelevät sen erikoinen tunnelma ja käytännössä puhuen esitetyt laulut. Kuinka tarkat musiikilliset rajat olet asettanut Kryptamokille? 

– Niin kauan kuin musiikki miellyttää tekijöitään, sillä ei ole rajoja, Hex Inferi vakuuttaa. 

– Mitään ilottelua se ei tule ikinä olemaan, vaan kalmantuoksuisista sävelistä ja raa’asta poljennosta pidetään kiinni tiukasti. 

– Kataklysmillä on monenlaisia kaikuja erilaisista tyyleistä, ja kappaleiden monimuotoisuus tuo enemmän mielenkiintoa kokonaisuuteen. Bändiltämme voidaan kuulla tulevaisuudessa hyvinkin poikkeavia sävellyksiä. 

Kataklysmi liikkuu lopunajan tunnelmissa. Onko ihmiskunnalla mitään toivoa? 

– Kryptamokin maailmassa viimeisetkin toivonrippeet paremmasta huomisesta on murskattu. Synkimmän sointinsa se saa hulluuden rajamailta nostattaen pyörteen, joka syöstään aiheuttamaan tuhoa ja kaaosta lopunajan torvilla säestäen. Ihmisen aika on ohi.

Julkaistu Infernossa 7/2022.

Lisää luettavaa