Iron Maiden- ja Black Sabbath -muusikot muistivat edesmennyttä tuottajalegendaa – ”Hän sai soittajasta aina parhaan suorituksen irti”

Birch nukkui pois 9. elokuuta 71-vuotiaana.

11.08.2020

Legendaarinen tuottaja ja ääniteknikko Martin Birch, joka työsti urallaan lukuisia rock- ja metalliklassikoita kuten Deep Purplen In Rock (1970), Fireball (1971), Machine Head (1972) ja Burn (1974), Rainbow’n debyytti (1975), Rising (1976) ja Long Live Rock ’n’ Roll (1978), Black Sabbathin Heaven and Hell (1980) ja Mob Rules (1981) sekä kaikki Iron Maidenin levyt Killers-albumista (1981) Fear of the Darkiin (1992) saakka, menehtyi viime viikonloppuna 71-vuotiaana.

Lukuisat muusikot kuten Iron Maidenin Bruce Dickinson ja Steve Harris sekä Black Sabbathin Tony Iommi ja Geezer Butler ovat nyt muistaneet Birchiä sosiaalisessa mediassa.

”Hän ei ollut pelkkä tuottaja vaan toimi myös ääniteknikkona, joten hän tiesi, miten saada aikaan hyvää soundia. Hän oli myös todella loistava motivoimaan ihmisiä ja hän sai soittajasta aina parhaan suorituksen irti. Todella mukava mies, jolla oli loistava huumorintaju, minkä vuoksi hänen kanssaan oli helppo työskennellä. Tulimme kaikki hänen kanssaan hyvin toimeen”, Steve Harris kommentoi Iron Maidenin some-kanavissa.

”Minulle Martin oli mentori, joka muutti laulamiseni täysin. Hän oli psykoterapeutti ja jonglööri, kuten hän itse tapasi sanoa, joka pystyi peilaamaan juuri sitä, mitä bändi oli. Se oli hänen erityiskykynsä tuottajana. Hän ei vedellyt naruista ja manipuloinut bändin soundia vaan peilasi sitä parhaalla mahdolisella tavalla. Kaiken sen lisäksi hän oli loistava, lämmin ja hauska ihminen. Meitä yhdisti myös intohimo kamppailulajeihin – hänellä se oli karate, minulla miekkailu. Uutinen hänen kuolemastaan tekee minut todella surulliseksi, on uskomatonta, että niin elämää täynnä ollut mies voi nukkua pois niin nuorena”, lisää Bruce Dickinson.

”Oli shokki kuulla suru-uutisia Martin Birchin menehtymisestä. Hän oli loistava tyyppi ja mahtava tuottaja. Tulemme kaipaamaan häntä syvästi ja hänen perheensä on ajatuksissamme. Lepää rauhassa”, kirjoitti puolestaan Tony Iommi Facebook-sivuillaan.

”Todella surullista kuulla Martin Birchin kuolleen. Loistava tuottaja. Minulla oli suuri ilo saada työskennellä hänen kanssaan Black Sabbathin levyillä. Surunvalitteluni Veralle ja koko perheelle”, kommentoi puolestaan Geezer Butler.

Lisää luettavaa