Iron Maiden -kitaristi ei juuri pidä taustanauhoja käyttävistä bändeistä – ”Se ei vain ole aitoa”

Adrian Smithin mielestä asiat täytyy hoitaa puhtaasti livenä.

Kuva: Tomi Pohto

Iron Maiden kiertää parhaillaan Pohjois-Amerikkaa Legacy of the Beast -kiertueen merkeissä. Yhtyeen jäsenet antavat myös asiaan kuuluvasti lausuntoja erinäisille medioille matkan varrella. Kitaristi Adrian Smith jutusteli hiljattain New York Postin toimittajan kanssa ja kertoi tälle muun muassa olevansa huolissaan siitä, miten paljon nykybändit käyttävät keikoillaan taustanauhoja.

”Musiikista on tulossa liian teknistä. Kyllähän mekin äänityshommissa käytämme tietokoneita, mutta lähinnä käytännöllisyyden vuoksi, ei siksi, että meidän on pakko. Olemme kiertäneet jonkun verran taustanauhoja käyttäneiden bändien kanssa – se ei vain ole aitoa. En hyväksy nauhojen käyttöä. Mielestäni se on lähinnä häpeällistä”, Smith harmittelee.

Smith on ylpeä siitä, että Iron Maiden soittaa puhtaasti livenä ilman taustanauhoja, vaikka muuten lavalla onkin jos minkälaista silmäkarkkia, lavastetta ja härpäkettä. Smith arvioi Legacy of the Beast -kiertueen tuotannon olevan suurin, mitä bändi on koskaan tehnyt.

”Mutta mitä soittamiseen tulee, lavalla keskittyy täysin musiikkiin. Ironista kyllä, minä en juurikaan pääse ihastelemaan koko tuotantoa yleisön tavoin. Mutta onhan se hauskaa soittaa sooloa, kun Spitfire leijuu pään yläpuolella”, Smith toteaa.

Maidenin Pohjois-Amerikan-kiertue alkoi 18. heinäkuuta Floridasta ja jatkuu syyskuun puoliväliin saakka, jonka jälkeen yhtye suuntaa nokkansa kohti Etelä-Amerikkaa.