Itsenäinen ja riippumaton – haastattelussa Korgonthurus

Päälle parikymppinen Korgonthurus ei ole kotimaisen black metalin tunnetuimpia nimiä, mutta sen jälki on ollut kautta linjan laadukasta. Tuore Jumalhaaska jatkaa hyvien levyjen sarjaa. 

10.02.2024

Uuden albumin kappaleet ovat varsin pitkiä, sillä 50-minuuttinen kokonaisuus sisältää vain neljä raitaa. Oliko mittavien biisien kirjoittaminen suunniteltua?

– Kappaleita säveltäessä päätimme, ettemme rajoita niitä millään tavalla, vaan annamme niiden kasvaa niihin mittoihin kuin on tarvis, rumpali-kitaristi Kryth sanoo. 

– Tavallaan rakensimme biisejä biisien sisälle. Tietyt osat olisi ollut mahdollista luoda myös lyhyempinä itsenäisinä teoksina. Kappaleiden kaikki osiot ovat kuitenkin tunnelmiltaan selkeästi kokonaisuuksia, emmekä voineet pilkkoa niitä erilleen. 

Jumalhaaska kuulostaa ehkä vaihtelevimmalta Korgonthurusilta tähän asti, ja paikoin menoa voi kuvailla jopa jylhäksi. Koetko levyn bändin täysipainoisimmaksi kokonaisuudeksi? 

– Kyllä, se on tavallaan läpileikkaus kaikista edellisistä levyistämme ja sellaisena erittäin onnistunut. Koimme suuren vapautumisen tunteen, kun sävelsimme edellistä levyämme Kuolleestasyntynyttä [2020], ja kuten mainitsin, emme halua enää rajoittaa itseämme millään tavalla. Päätimme viedä sävellykset jälleen uudelle tasolle ja onnistuimme siinä. 

Albumin äänittäminen sujui samalla tavoin kuin Kuolleestasyntyneenkin, omalla Pest-studiolla. Miksauksesta ja masteroinnista vastaa edellislevyn tapaan Moonsorrow’sta ja Finntrollista tuttu Henri Sorvali. 

Miksi haluatte tallentaa musiikkinne omin voimin? 

– On intiimimpää ja vapaampaa äänittää niin. Päätimme jo yhtyeen alkuaikoina, että meidän tulee olla mahdollisimman itsenäisiä ja riippumattomia ulkoisista resursseista. 

Minkälainen maine Korgonthurusilla on ulkomailla? Ymmärtääkseni ette ole pahemmin keikkailleet rajojen tuolla puolen… 

– En ole nähnyt meitä mainittavan kovin usein ulkomaisissa medioissa – paitsi silloin, kun olemme julkaisseet uuden levyn. En siis osaa sanoa. 

– Vuosien 2017–22 välillä emme keikkailleet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta lainkaan, mutta viime vuoden lopulla päätimme jälleen aktivoitua. Lähitulevaisuudessa esiinnymme mahdollisesti myös Suomen ulkopuolella. 

Bändinne ura tuntuu kuluneen muutamassa eri pätkässä, joista viimeisin starttasi vuonna 2017. Mikä on antanut potkua jatkaa Korgonthurusia yli 20 vuotta? 

– Yhtyeemme toimii kanavana purkaa henkistä omistautumista ja pahoinvointia sekä käsitellä energioita, joille altistumme. Samalla se on riuduttajamme, joka ajaa meidät ajoittain syvälle lohduttomaan maailmaansa. Se ei ole aina paikka, jossa haluaisimme olla. Olemme oppineet elämään bändin kanssa ja käsittelemään sitä pelastajana, ei turmelijana.

Julkaistu Infernossa 10/2023.

Lisää luettavaa