Jason Newsted kehitti erikoisen testin selvittääkseen, mitkä bassot kestävät Metallican hurjat keikat ja rankan hikoilun

Ex-basisti sanoo tuhonneensa monia soittimia pelkästään hikoilemalla.

10.07.2023

Metallicassa vuodesta 1986 vuoteen 2001 bassoa soittanut Jason Newsted paljastaa Bass Player -lehden haastattelussa kehittäneensä todella erikoisen testin selvittääkseen, minkä valmistajan bassot selviävät bändin keikoista ehjinä. Newstedin mukaan hänellä oli nimittäin suuria vaikeuksia löytää soittimia, jotka kestävät kosteutta, hänellä kun on tapana hikoilla joka keikalla litratolkulla.

”Yhden ulkoilmakeikan jälkeen kuudesta bassosta toimi enää yksi. Ja jos basso, jota soitetaan 250 000 -wattisen PA-systeemin läpi yhtäkkiä menee oikosulkuun, ihmiset eivät ole iloisia”, Newsted toteaa.

”Kun olimme lähdössä [Load-levyn] kiertueelle, testasin kaikkia soitinvaihtoehtoja niin, että täytin ammeen tulikuumalla vedellä, kaadoin sinne suolaa ja upotin basson veteen. Sitte nostin sen ammeesta ja pistin kuivumaan lämmittimen eteen muutamaksi minuutiksi. Toistin tämän kolmesti jokaisen basson kohdalla. Sitten pieksin niitä studiossani hetken aikaa ja jätin lopuksi seisomaan telineeseen muutamaksi päiväksi. Tavallisesti osat ruostuivat eikä basso enää soinut.”

Newstedin mukaan ainoastaan yhden valmistajan bassot selvisivät tästä rankasta testistä, nimittäin Sadowsky Guitarsin Roger Sadowskyn soittimet. Näin Newsted päätyi soittamaan Loadia seuranneella kiertueella juurikin Sadowskyn soittimia, joita näkee muun muassa Cunning Stunts -livevideolla. Sadowsky kertoo Bass Playerille Newstedin käyttämien bassojen olleen muuten perusmalleja, mutta ne tehtiin hänen toivomuksestaan vesitiiviiksi ja kaulamikrofonia siirrettiin hieman basistin aggressiivisen soittotyylin mukaisesti.

”Emme veloittaneet Jasonilta ekstraa soittimien tiivistämisestä, mutta haluan ihmisten tietävän, että hän maksoi kahdeksasta soittimesta täyden hinnan. Yhdeksännen annoin hänelle lahjaksi. Hän ei yrittänyt tehdä mitään tyypillisiä artistin endorsement-diilejä kanssani. Hän oli todellinen herrasmies”, Sadowsky huomauttaa.

Lisää luettavaa