Jeff Beck, 78, on kuollut

RIP Geoffrey Arnold Beck, 24.6.1944 – 10.1.2023.

12.01.2023

Yhtenä maailman parhaimpana rock-kitaristina pidetty Jeff Beck. Kitaristilegendan edustaja vahvisti suru-uutisen The Guardianille. 78-vuotias Beck menehtyi tiistaina 10. tammikuuta saatuaan äkillisen aivokalvontulehduksen.

Beck oli jazz-rockin pioneeri, joka raivasi tietä myös monille raskaamman musiikin soittajille. Urallaan kahdeksan kertaa Grammy-palkittu Beck nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen sekä sooloartistina että Yardbirds-yhtyeen jäsenenä. Beckin uran ponnahduslautana toimineen Yardbirdsin jälkeen hän pyöritti The Jeff Beck Groupia sekä Beck, Bogert & Appice -kokoonpanoa, jossa vaikuttivat myös basisti Tim Bogert sekä rumpali Carmine Appice. Truth-soolodebyyttinsä Beck julkaisi vuonna 1968 ja hänen viimeiseksi soololevykseen jäi vuoden 2016 Loud Hailer.

Soolouransa ohella Beck teki paljon yhteistyötä muiden kanssa. Hänen viimeisiksi yhteistöikseen jäivät vierailu Ozzy Osbournen viime vuonna julkaistulla Patient Number 9 -albumilla sekä niin ikään viime vuonna julkaistu Beckin ja näyttelijänä paremmin tunnetun Johnny Deppin yhteislevy 18. Beck ja Depp myös esiintyivät yhdessä Suomessa viime kesänä.

”En pysty kuvailemaan, miten surulliseksi tulin kuultuani Jeff Beckin menehtymisestä. Mikä kamala menetys hänen perheelleen, ystävilleen ja faneilleen. Oli suuri kunnia saada tuntea Jeff ja vielä isompi kunnia, että hän oli mukana viimeisimmällä levylläni”, Ozzy Osbourne kommentoi somessa.

Osbournen lisäksi monet muut ystävät ja kollegat ovat muistaneet Beckiä sosiaalisessa mediassa. Muistokirjoituksia ovat julkaisseet muun muassa Beckin Yardbirds-yhtyetoveri Jimmy Page, Jeff Beck Groupissa laulanut Rod Stewart, Mick Jagger, Gene Simmons, Guns N’ Rosesin Duff McKagan, Black Sabbathin Tony Iommi ja Geezer Butler sekä Aerosmithin Joe Perry, joka kutsui Beckiä ”kitaran Salvador Daliksi”.

Lisää luettavaa