Jinjerin basisti lähetti videoviestin Kiovasta – useat venäläisyhtyeet vastustaneet sotaa sosiaalisessa mediassa

Muun muassa Slaughter to Prevail, Grima ja Imperial Age ovat tuominneet maansa sotatoimet.

28.02.2022

Ukrainalaisen Jinjer-yhtyeen basisti Eugene Abdukhanov lähetti viime viikonloppuna videoviestin sodan runtelemasta Ukrainan pääkaupungista. Abdukhanov aloittaa viestinsä kertomalla, että kaikki Jinjerin Kiovassa olevat jäsenet ovat olosuhteisiin nähden kunnossa ja kiittää yhtyeen faneja saamastaan tuesta ja solidaarisuudesta.

”Haluan sanoa jotain kaikille sivistyneen maailman ihmisille, faneillemme, musiikkifaneille, kaikille metallipäille ympäri maailman ja varsinkin, jos olet Venäjältä”, Abdukhanov sanoo viestissä.

”Kaikesta propagandasta huolimatta tätä sotaa ei voi oikeuttaa millään tavalla. Kukaan ei ansaitse sitä, mitä me täällä Ukrainassa joudumme nyt kokemaan. Viattomat kärsivät. Enkä puhu nyt poliitikoista enkä hallituksesta vaan viattomista kansalaisista. Kiovalaiset joutuvat istumaan yöt ja päivät pommisuojissaan. Lapset pelkäävät eikä heillä ole ruokaa tai vettä, ei mitään lohtua. Ansaitsevatko he todella tämän?”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittu ympäri maailman. Myös useat venäläiset metalliyhtyeet ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa jyrkät vastalauseensa sotatoimille – senkin uhalla, että Venäjän hallinto ei tällaista vastarintaa katso hyvällä.

”Bändillämme ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa emmekä valitse puolia. Olemme rauhanomaisia maan asukkaita ja kannatamme maailmanrauhaa. Emme hyväksy minkäänlaisia sotatoimia. Toivomme, että kaikki te, teidän rakkaimpanne ja läheisenne olette turvassa. Toivottavasti tämä painajainen päättyy mahdollisimman pian”, Venäjän tunnetuimpiin deathcore-yhtyeisiin kuuluva Slaughter to Prevail kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

”Kuten kuka tahansa järjissään oleva ihminen kansallisuuteen katsomatta, myös me vastustamme tätä tuhoisaa sotaa. Tässä maailmassa ei ole tilaa sille, että joku täyttää poliittisia ambitioitaan näin barbaarisilla keinoilla. Olemme kiitollisia kaikille niille, jotka ymmärtävät, etteivät kaikki venäläiset ole samanlaisia kuin ne, jotka tätä maata johtavat”, kirjoitetaan puolestaan black metal -yhtye Griman some-kanavissa.

”Sodat eivät ole koskaan ratkaisseet ongelmia – sota itse on ongelma. Kaikki nämä valtavat resurssit olisi voitu käyttää parantamaan elämää, ei lopettamaan tai heikentämään sitä. Kansainvälisenä metallibändinä, jolla on yleisöä ja ystäviä ympäri maailman – myös Ukrainassa – me seisomme rauhan, yhtenäisyyden ja vapauden puolella. Ihmisten ja maiden erottaminen rikkoo kaiken sen, minkä puolesta elämme”, sinfonista metallia soittava Imperial Age kirjoittaa virallisessa tiedotteessaan.

”On mahdotonta katsoa hiljaa sivusta, kun naapurimaassamme tapahtuu näin pahoja ja kauhistuttavia asioita. Olisimme voineet soittaa Ukrainassa jo monesti, mutta jo vuonna 2014 nousseet ongelmat maidemme välillä ovat tehneet sen mahdottomaksi. Me, kuten monet muut esiintyjät ja tavalliset planeettamme asukkaat, vastustamme valheita, venäläisten sotilaallista invaasiota, viattomien tuhoamista ja sotaa. Poliitikon tappelevat, mutta tämä tavalliset kansalaiset kärsivät ja kuolevat. Eikä meiltä ole kysytty, haluammeko tätä sotaa. Emme voi muuta kuin vaatia, että näiden viattomien tappaminen lopetetaan”, folk metal -yhtye Grai kirjoittaa.

”Emme hyväksy valtionjohtomme toimia Ukrainaa vastaan! Tuttavamme, ystävämme ja kaikki muut Ukrainassa: olette ajatuksissamme. Pysykää vahvoina”, death metal -yhtye Pyre kirjoitti Kiovassa keikkareissulla otetun valokuvan saatteeksi.

Lisää luettavaa