”Jokainen kokee kuoleman eri tavalla” – haastattelussa Frosttide

Eeppistä ja melodista death metalia soittava suomalaisbändi Frosttide fiksasi aiemmin julkaistun ep:nsä uuteen kuosiin. Yhtyeen tulevaisuudennäkymät ovat uuden levy-yhtiön myötä valoisat.

02.06.2019

Olitte kirjoittamassa kokopitkää levyä, mutta päädyitte julkaisemaan Decedents-ep:n. Mistä tämä johtuu? 

– Me aloitettiin kolmannen kokopitkän työstäminen hyvissä ajoin. Päästiin ihan äänitysvaiheeseen asti, kunnes huomattiin, että levykokonaisuus alkoi paisua äärimmilleen ja vaatia enemmän aikaa kuin oltiin kaavailtu, kitaristi-laulaja Juho Patinen kertaa. 

– Senhetkiset aikataulut sekä bändillä että henkilökohtaisesti vaativat jonkinlaisen kompromissin, joten jätettiin albumi hetkeksi hautumaan. Uusia biisejä oli ehtinyt jo syntyä, joten tuntui luontevalta julkaista lyhyempi kokonaisuus, jotta saatiin tuleville keikoille uutta materiaalia ja voitiin tuoda esiin bändin kehittynyttä soundia. 

– Kaikki toimi loistavasti. Saatiin kasaan oikein pätevä paketti ja hyvä diili uudelle lafkalle [Out of Line Music]. Sen myötä saadaan uutta levyä työstäessä paremmat resurssit ja mielenrauhaa julkaisua ajatellen. 

Miehistössänne on tapahtunut melko merkittäviä muutoksia sitten edellisen levyn [Blood Oath, 2015]. Millaista ep:n teko nykymiehistöllä oli? 

– Homma toimii erittäin hyvin. Mukana ovat kuitenkin edelleen ne ihmiset, joiden kanssa on aina paiskittu hommia kovalla intohimolla, joten biisien työstämiseen ei ole tullut suuria muutoksia. Vastuualueita jouduttiin käymään hieman läpi, mutta kaikki tuntuu toimivan loistavasti. Se varmasti välittyy myös tallenteille. 

Onko ep:n biiseillä jokin yhdistävä teema? 

– Kuolema! Vaikka tuo saattaa kuulostaa joidenkin korvaan karulta, ja varsinkin metallibändille kliseiseltä, se istuu tälle ep:lle kuin nyrkki silmään. Ei haluttu lähteä rakentamaan koko julkaisun mittaista konseptitarinaa, vaan päätettiin luoda jokaisesta biisistä omansa. Jokainen kappale on keskenään erilainen, mutta ne toimivat silti yhteen, joten haluttiin jokin yhdistävä teema. Ja vaikka biisit ovat toisaalta erittäin raakoja, synkkiä ja ahdistavia, ne ovat välillä myös kauniita ja melankolisia. 

– Jokainen kokee kuoleman eri tavalla. Joitain se ahdistaa ja pelottaa, joillekin se voi olla kaunista, joillekin taas helpotus. Tuntui, että aiheesta löytyy helposti tarinaa jokaiseen kappaleeseen. 

Mistä tuli ajatus laittaa ep:n kappaleet mukaan myös instrumentaaliversioina? 

– Decedents julkaistiin omakustanteena viime vuonna. Out of Line tarrasi täkyyn nähden materiaalissa potentiaalia ja halusi julkaista sen isommissa puitteissa, jotta ep löytäisi tiensä useamman kuulijan korviin. 

– Emme kuitenkaan halunneet julkaista täysin samaa pakettia, ja Out of Line tarjosi hieman resursseja uudelleenjulkaisua varten. Päädyttiin miksaamaan ja masteroimaan levy kokonaan uudestaan ja lisättiin vielä instrumentaalit mukaan, jotta se eroaisi aiemmasta julkaisusta. 

Miltä Frosttiden tulevaisuus näyttää? 

– Tällä hetkellä keskitytään taas täysillä uuden levyn työstämiseen ja pyritään tekemään niin paljon keikkoja kuin aikataulut sallivat. Erittäin hyvältä näyttää. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan! 

Julkaistu Infernossa 1/2019.

Lisää luettavaa