”Jonakin aamuna saattaa herätä ja huomata tuhlanneensa elämänsä ihan vääriin asioihin” – haastattelussa Infected Rainin Lena Scissorhands

Kokoonpanoltaan uudistunut Infected Rain palaa lavoille mukanaan albumi nimeltä Time. Laulaja Lena Scissorhands on punonut levyn punaisen langan hyvin henkilökohtaisesta, kallisarvoisesta ja hupenevasta materiaalista… Nimittäin ajasta. 

17.03.2024

Kesän 2023 alussa Infected Rainillä oli kerrottavanaan yllättävä uutinen. Pitkään bändissä soittaneet Babichin veljekset – kitaristi ja basisti – olivat jättäneet yhtyeen. Se oli odottamatonta ja kummallista, etenkin kun kumpikaan osapuoli ei kertonut asialle minkäänlaisia perusteluja. Eikä Lena Scissorhands katso voivansa tehdä niin nytkään. 

– Vladimir ja Sergey lähtivät bändistä omista henkilökohtaisista syistään, joista en halua puhua heidän puolestaan. He olivat bändissä pitkään ja olemme kiitollisia niistä vuosista. He erosivat bändistä jo edellisen vuoden syksyllä. Emme vain halunneet kertoa asiasta julkisesti ennen kuin uusi kokoonpano oli kasassa. 

Infected Rain ei etsinyt kahta uutta jäsentä vaan pelkästään uuden basistin. Paikan sai Alice Lane, italialainen muusikko ja valokuvaaja, joka soittaa myös Hand of Junossa. Luvatta sanoen tavis-Babichien vaihtaminen Laneen teki bändistä kertaheitolla paljon tyylikkäämmän näköisen. 

– Emme tunteneet Aliceä ennestään, vaan hänet löydettiin koesoiton kautta. Kun soitimme Summer Breeze -festivaalilla Saksassa ensimmäisen kerran vuonna 2017, Alice otti kuulemma kuvia keikastamme. Hän on tehnyt niitä hommia Italian Metal Hammerille. Mutta siitä me kuulimme vasta, kun hän liittyi bändiin. 

Kun basisti tuli mukaan, yhtyeen kuudennen levyn biisit oli jo kirjoitettu. 

– Alice ei ollut mukana biisien tekemisessä, mutta hän kyllä soittaa joillain levyn kappaleilla. Toivottavasti tämä kokoonpano kestää. Bändi tuntuu nyt hyvältä, tasapainoiselta ja rauhalliselta. Fiilis on lämmin, ja sitä tähän todella tarvittiin. 

Helmikuun alkupuolella ilmestyvä Time on Infected Rainin ensimmäinen albumi, jonka biisejä yhdistää tietty punainen lanka. 

– Se on yhtä simppeli kuin albumin nimikin… Tai voihan aikaa pitää monimutkaisenakin asiana, laulaja sanoo. – Joka tapauksessa sen voi tuntea albumin jokaisessa biisissä. Biisit eivät sinänsä ole samanlaisia keskenään, mutta ajatus ajasta yhdistää niitä. 

Se vaikuttaa hyvin laajalta ja yleiseltä teemalta. Kun katsoo Because I Let You -biisin videon loppuun saakka, näkee Lena Scissorhandsin itkevän tavalla, jossa ei ole mitään näyteltyä. Sen perusteella levyn tai biisin luulisi olevan hyvin henkilökohtainen. 

– Mutta eikö aika ole jokaiselle hyvin henkilökohtaista? Kyllä se on, ja hyvin kallisarvoista. Olen sillä videolla ruumishuoneella, koska lopulta aika loppuu. Ja kyllä, itkin oikeasti. Because I Let You on rakkauslaulu, ja aikaa voi tuhlata myös väärään rakkauteen. 

– Kannattaa pysähtyä miettimään, onko jokin itselle hyväksi vai ei. Sen, mitä se jokin antaa ja ottaa, pitäisi olla tasapainossa. On meistä itsestämme kiinni, miten aikaa käytämme. Jonakin aamuna saattaa herätä ja huomata tuhlanneensa elämänsä ihan vääriin asioihin. Vaikkapa töihin ja ihmissuhteisiin, jotka eivät oikeasti ole tärkeitä tai hyväksi. 

Ei ole vaikeaa arvata Because I Let Youn kertovan solistin karille päätyneestä avioliitosta, josta hän puhui parin vuoden takaisissa haastatteluissa. Pettymykset elämässä eivät kuitenkaan ole tehneet hänestä ylivarovaista. 

– En suunnittele tulevaisuuttani kovin pitkälle. Miksi suunnittelisin, kun kaikki voi muuttua tai loppua koska tahansa? Enkä puhu pelkästään henkilökohtaisista tragedioista vaan siitä, että kaikenlaista voi sattua. Meilläkin oli joitain vuosia sitten suuri suunnitelma kiertää Amerikkaa ja liput myivät tosi hyvin, mutta sitten joka paikkaan tuli jokin ihme tauti, jollaisesta tällaisella tavallisella kuolevaisella ei ollut etukäteen aavistustakaan. Yritän elää tässä hetkessä. 

Moldovasta maailmalle

Lena Scissorhands ja Vadim ”Vidick” Ojog perustivat Infected Rainin vuonna 2008 Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa. Ensimmäiseen kokoonpanoon kuuluivat heidän lisäkseen DJ Kapa eli Ivan Kristioglo, basisti Vladimir Babich, kitaristi Andrei ”Mednyi” ja rumpali Vadim Protsenko. 

Infected Rain lähti liikkeelle rivakasti. Bändi soitti ensimmäisen keikkansa Slayerin tribuuttikonsertissa kotikaupungissaan elokuun 2008 alussa. Ensimmäinen kolmen biisin demo äänitettiin saman kuun aikana. Bändi keikkaili Moldovan lisäksi sen naapurimaissa Romaniassa ja Ukrainassa, ja ensimmäinen ep Judgemental Trap ilmestyi kesällä 2009. 

Vuonna 2010 Kristioglo ja Mednyi jättivät yhtyeen. Tilalle otettiin vain toinen kitaristi, basisti Vladimirin veli Sergey Babich. 

Infected Rain julkaisi ensimmäiset äänitteensä omalla kustannuksellaan ja pysytteli itsenäisenä yllättävän pitkään, yli kymmenen vuotta. Vasta Asylumin (2011), Embrace Eternityn (2014) ja 86:n (2017) jälkeen ilmestynyt neljäs albumi Endorphin (2019) oli ulkopuolisen levy-yhtiön julkaisema. Tuolloin Infected Rain allekirjoitti paperit pitkän linjan metallimerkin, Itävallassa vuonna 1992 käynnistetyn Napalm Recordsin kanssa. 

Moldovalaisen Seas of the Moon -yhtyeen Valentin Voluta oli mukana tekemässä bändin ensimmäisiä julkaisuja ja on edelleen Infected Rainin luottotuottaja. Infected Rainissä vuodesta 2012 rumpaloinut Eugen Voluta on hänen veljensä ja vaikuttaa myös Seas of the Moonissa. 

Endorphinin jälkeen ja ennen uutta Timea Infected Rain teki Napalm Recordsille albumin Ecdysis (2022). Yli viisitoista vuotta ja kuusi albumia muodostavat jo niin pitkän uran, että siitä voi erottaa kehitystä. Muutoksen huomaa tietenkin parhaiten pyöräyttämällä peräkkäin läpi Asylum-debyytin ja uuden Timen, jotka ovat maailmojen päässä toisistaan. Kuitenkin jo kahden ensimmäisen pitkäsoiton välillä otettiin todella pitkä harppaus. 

– Minä en voi sitä havaita, koska seuraan tätä bändiä joka päivä, Lena Scissorhands huomauttaa. – Toivottavasti musiikkimme on kehittynyt paremmaksi ja monitasoisemmaksi. Mutta onko se? Sen saavat fanit päättää. Toivon, että kuulijat huomaavat, että Infected Rain on kasvanut. Ei pelkästään musiikillisesti vaan myös ihmisinä.

Vuonna 2024 Infected Rain ei ainoastaan kuulosta kansainvälisen tason bändiltä vaan on sitä ihan kirjaimellisesti. Yhtyeen rastapäinen kitaristi ja lyhyttukkainen rumpali majailevat Moldovassa, ja tuoreen basistin koti on Italiassa. Lena Scissorhands puolestaan on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 2015. 

– Päätin muuttaa Amerikkaan, koska kaikki sukulaiseni ja useimmat ystäväni olivat lähteneet pois Moldovasta. Tulin ensin käymään ystävien luona Las Vegasissa, ja sitten aloin tutkia, millaista täällä olisi asua ja mitä voisin tehdä. Pian minulla oli projekteja Vegasissa ja muutin tänne pysyvästi.

Kuvio merkitsee sitä, että kiertueiden välissä Infected Rain tekee paljon etätöitä. 

– Meillä on Moldovassa tuottaja sekä treeni- ja äänitysstudio, ja toisinaan me kokoonnumme sinne vaikkapa viimeistelemään uutta julkaisua. Muuten meidän kannattaa tehdä niin paljon etätöitä kuin suinkin. Sillekin on olemassa rajoituksia, miten paljon ihminen saa matkustaa, ja mehän teemme myös pitkiä kiertueita. 

Kotia ei ole

Vaikka Moldova ei ole enää aikoihin ollut Infected Rainin ainoa kotimaa, tausta on selvästikin vaikuttanut bändiin ja sen laulajaan kovasti. Lena Scissorhands kertoo synnyinmaastaan kysymättä, eikä puheenvuorosta selvästikään ole palaveerattu etukäteen Moldovan matkailun edistämiskeskuksen kanssa. 

– Moldovalla ei valitettavasti ole vielä paljoakaan annettavaa taiteilijoille, joiden ura on jollakin tapaa vaihtoehtoinen. Muusikoille tämä näkyy siinä, että uusille bändeille ei ole keikkapaikkoja eikä valtio tue musiikkivientiä. Palkat ovat keskimäärin niin pieniä, ettei ihmisillä ole varaa investoida edes niin tärkeään asiaan kuin musiikkiin. Monen täytyy tehdä kahta työtä vain pystyäkseen maksamaan laskunsa. 

Lena Scissorhandsin suhdetta Moldovaan määrittävät myös henkilökohtaisemmat asiat. 

– En oikein koskaan tuntenut olevani kotona siellä. Tuntui, että siellä ei ymmärretty, miksi olen tämän näköinen tai miksi teen työssäni ja elämässäni tällaisia asioita. Tai siis ystävät ja perhe kyllä ymmärsivät minua, puhun yleisemmin yhteiskunnasta. Sillä oli suuri vaikutus siihen, että halusin muuttaa ulkomaille. 

Perheellä oli osuutta siihen, millaiseksi Lena itsensä ja ympäristönsä hahmotti. Psychology Todaylle tammikuussa 2022 antamassaan haastattelussa hän kertoi eläneensä vanhempiensa kanssa pienessä yksiössä ja joutuneensa todistamaan riitelyä ja väkivaltaa. Vanhemmat erosivat Lenan ollessa yhdeksänvuotias, ja isä vei hänet mukanaan muuttaessaan takaisin kotimaahansa Armeniaan. Vieraan kielen ja kulttuurin keskelle heitetty lapsi jäi henkisesti kodittomaksi ja masentui.

Neljä vuotta myöhemmin Lena palasi Moldovaan äitinsä ja siskojensa luo, mutta pian sairaanhoitajana työskennellyt äiti sai työpaikan Italiasta ja lähti sinne. Lenan vanhimpana lapsena oli huolehdittava pikkusiskoistaan, kunnes äiti haki kolmikon Italiaan. Sitten seurasi taas neljä vuotta juurettomuutta ja masennusta. 

Kun Lena palasi 21-vuotiaana Moldovaan, hän ei kokenut enää sitäkään kodikseen. Hänen perheensä oli Italiassa, eikä tatuoitu ja värikäs vaihtoehtonuori kokenut sopivansa kuvaan. Myöskään Amerikka ei ollut kuin hänelle tehty. Hänen taustallaan koti ei ole missään ja silti se on kaikkialla. ”Monet kysyvät minulta, missä kotini on. En tiedä”, hän sanoi Psychology Todayssä. 

Kaikki nämä kokemukset tekivät Elena Cartaragasta Lena Scissorhandsin. Taiteilijanimi juontui hänen aiemmasta ammatistaan hiusstylistinä, joskin hän sanoo nimen tulevan myös ”syvemmältä”. Enempää hän ei selitä, mutta ei tarvitsekaan. Myös Tim Burtonin elokuvan Edward Scissorhands oli masentunut hahmo, jota ei ymmärretty.

Lenan lapsuudenkokemukset ovat löytäneet tiensä myös Infected Rainin Time-albumille ja sen tematiikkaan. 

– Kasvoin tosi köyhässä perheessä. Äitini oli pakko miettiä tulevaa jatkuvasti, jotta hän sai lapsilleen ruokaa pöytään. Hänellä oli kaksi työtä, kolme lasta ja todella vaikeaa. Näin, että äiti ei ollut koskaan läsnä tässä hetkessä vaan ajatteli aina eteenpäin. Hän menetti sen vuoksi paljon lapsuudestamme ja teini-iästämme. Nykyään, kun muistelen siskojeni kanssa vanhoja aikoja, äidillä ei ole toisinaan hajuakaan, mistä puhumme, vaikka hän oli paikalla. Se ei ole hänen syynsä. Yhteiskunta ei tukenut yksinhuoltajaa, ja ikävä kyllä myöskään isästäni ei ollut apua. Omassa elämässäni olen yrittänyt oppia jotakin äitini kokemuksista.

Nyt Lena Scissorhands on laulanut nuo opit Infected Rainin levylle: tartu hetkeen ja mieti, mihin aikasi käytät.

Julkaistu Infernossa 1/2024.

Lisää luettavaa