”Jos levy on pelkkää örinää, parin biisin kuluttua alkaa korva puutumaan” – haastattelussa Dead End Finland

Massiivista melodista death metalia vyöryttävä Dead End Finland työstää musiikkiaan kahden kappaleen sarjoissa. 

10.06.2023

Viides levynne Victory on ulkona. Miten juhlistitte sen julkaisua?

– Tähän heittäisi mielellään jonkin rockuskottavan vastauksen villeistä ja viinanhuuruisista bileistä, mutta totuus on, että katsottiin lasten kanssa Risto Räppääjä -elokuvaa seuraavan päivän duuneihin valmistautuen, kielisoittaja Santtu Rósen paljastaa. 

– Tarkoitus on kyllä juhlistaa tätä virstanpylvästä bändin kanssa hieman myöhemmin. Jos vanhat merkit pitää paikkansa, luvassa on hyvää ruokaa, vähän juomaa ja jokin pieni aktiviteetti. 

Tuntuu, että uusi levy vie musiikkinne ääripäitä kauemmaksi toisistaan. Mitä mieltä olet tällaisesta ajatuksesta? 

– Tulkinta on aivan oikea. Kokemuksen karttuessa olemme huomanneet, että musiikissa dynamiikka on erittäin tärkeää. Hiljaisten ja voimakkaampien kohtien tulee luoda sopiva draaman kaari. Jos tuutattaisiin koko ajan täysillä, eeppiset ja mahtipontiset kohdat alkaisivat hävitä yhteen isoon massaan. Sama pätee mielestämme rankkojen ja kevyempien kohtien suhteen. Jos levy on pelkkää örinää, parin biisin kuluttua alkaa korva puutumaan. Nuorena sitä jaksoi, mutta nykyään harvemmin. 

Minkälaisesta voitosta albumi kertoo? 

– Kansikuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvassa on erittäin pahoin osumaa saanut hahmo, joka on yksin keskellä sotatannerta, ainoana eloonjääneenä. Kannen on tarkoitus herättää kysymys, onko sodassa tällöin oikeasti voittajia. 

– Bändin näkökulmasta Victory voi tarkoittaa myös kuuttatoista vuotta ja viittä albumia samalla porukalla. Tämä on mahdollistanut bändin kehityksen sekä sävellyksellisesti että tuotannollisesti. 

Yksittäiset kappaleet ovat yhä useammalle levykokonaisuutta tärkeämpiä. Onko teille ollut helppoa valita näytekappaleita levyiltä? 

– Se on itse asiassa erittäin haastavaa. Työstämme studiossa aina vain kahta kappaletta kerrallaan. Siinä missä tällainen työskentelymetodi auttaa välttämään kompromisseja, se aiheuttaa myös sen, että albumin biisit valmistuvat hyvinkin eri sykleissä. Eli julkaistessamme ensimmäisiä singlejä levyn viimeisimmät biisit eivät ole vielä edes työstövaiheessa. 

– Tämä olisi tärkeää tiedostaa myös kuuntelijoidemme keskuudessa, sillä sinkkuina julkaistut biisit eivät ole niin sanottuja ”hittejä” vaan enemmänkin kuvaus tulevasta kokonaisuudesta. Toinen vaihtoehto olisi tietysti julkaista sinkut vasta kun levy on täysin valmis, mutta tällöin julkaisusykli kasvaisi erittäin pitkäksi. 

Olette tosiaan soittaneet yhdessä jo hyvän tovin. Mikä motivoi jatkamaan? 

– Parhaana motivaattorina toimii pikkuhiljaa lopulliseen muotoonsa valmistuvat biisit. Siinä on jotain magiaa, kun treeniksen alkuhahmotelma muuttaa pitkän prosessin aikana muotoaan kohti valmista biisiä. Lisäksi olemme siitä onnekkaassa asemassa, että biisejämme myös odotetaan ja kuunnellaan ihan kivasti.

Julkaistu Infernossa 4/2023.

Lisää luettavaa