”Kai se kertoo jotain ajan hengestä, jos oman suunsa puhtaaksi puhuminen ja näkemystensä kertominen on jotain, minkä voi tulkita omaavan shokkiarvoa” – haastattelussa King Satan

Industrial metalin parissa työtään tekevä King Satan on saanut valmiiksi toisen albuminsa, joka tuo bändistä esiin aiempaa kypsemmän ja vaihtelevamman puolen.

21.02.2020

Uuden hengentuotoksenne nimi on I Want You to Worship Satan. Onko tarkoituksenanne provosoida, vai mistä tämä otsikko kumpuaa?

– Jos levyn teemojen karikatyrisoitu tiivistäminen yhteen lauseeseen lasketaan provosoinniksi, niin ehkä siinä tapauksessa, laulaja-säveltäjä-multi-instrumentalisti King Aleister Satan pähkäilee.

– Kyllähän tuota provosointia ja naljailua tulee harrastettua, mutta ei koskaan itsetarkoituksellisesti, vaan meillä taitaa olla välillä jotain asiaakin. Meille koetetaan hauskasti iskeä tuota shock rock -leimaa, ja kai se kertoo jotain ajan hengestä, jos oman suunsa puhtaaksi puhuminen ja näkemystensä kertominen on jotain, minkä voi tulkita omaavan shokkiarvoa.

– Satiirin, filosofian ja kapinahengen yhdistäminen on ihan kiva keino pilailla pystyynkuolleen sovinnaisuuden ja tekopyhän hurskastelevaisuuden kustannuksella. Tätähän kansantarujen ja mytologioiden ilkikuriset paholaishahmotkin ovat harrastaneet kautta aikain. Saatana ei kumartele kuvia!

Kiinnitin huomiota sävellyksiin, jotka ovat mielestäni monipuolisempia kuin edeltävällä King Fucking Satan -levyllä (2017). Lähditkö hakemaan vaihtelevampia kappaleita ihan tarkoituksellisesti?

– Itselleni luomisprosessi oli suhteellisen samanlainen kun aiemminkin. Yhdistelmä tarkkaan mietittyjä konsepteja sekä ihan vaan spontaaneja hetkiä luovuuden ja hulluuden rajamailta, joista haluan aina tarttuvan mukaan jotain, joka yllättää itsenikin. Tekemällä oppii, eli kai sitä kehittyy huomaamattaan biisintekijänäkin.

– Monipuolisuuteen vaikutti ehdottomasti myös se, että sävellysprosessissa oli tällä kertaa mukana muutakin bändiä, toisin kuin debyytillä. Synisti-laulajamme Kate Boss sävelsi jopa kaksi kappaletta itsekseen!

Onko visiosi King Satanin musiikin suunnasta muuttunut sitä mukaa, kun homma on muuttunut sooloprojektista ”oikeaksi bändiksi”?

– Niin sanottu ydinvisio, joka ei esiinny niinkään suoraan musiikillisessa muodossa kuin rivien ja nuottien välissä, ei ole muuttunut mihinkään. Vakiintunut kokoonpano tuo totta kai oman vahvan lisänsä, se vahvistaa prosessia ja auttaa tätä vonkaletta menemään paikkoihin, joihin yksin en edes uneksisi päätyväni.

– Tässä porukassa musiikki ikään kuin löydetään, eli sitä ei keksimällä keksitä, joten olen todella tyytyväinen, että olemme tätä nykyä oikea yhtye. Eikä tähän bändiin olisi edes asiaa, jos sitä ei ymmärtäisi!

Syntyvätkö myös sanoitukset samalla tavalla?

– Tavallaan. Kaikki kynästäni syntyvät tekstit tulevat omista kokemuksistani ja havainnoistani, niiden kautta heränneistä tuntemuksista tai pohdinnoista. Aktiivisen luonteeni tähden mieleni on yleensä pullollaan materiaalia, mutta en pakota sitä koskaan mihinkään tiettyyn muottiin, vaan annan sen löytää itse muotonsa. Joskus se tapahtuu vähällä viiveellä, joskus jokin idea saattaa muhia jopa vuosia, ennen kuin jokin vain napsahtaa kohdilleen. Sitten tiedän miltei spontaanisti, kuinka asia pitää pukea sanoiksi. Sama pätee King Sataniin bändinäkin, hah hah!

Julkaistu Infernossa 9/2019.

Lisää luettavaa