”Kiitos kaikesta” – lukuisat muusikot muistavat Neil Peartia sosiaalisessa mediassa

Muun muassa Dream Theater ja Tool muistivat Rush-rumpalia myös keikoillaan.

Kuva: AOP

Rush-yhtyeen ikoninen rumpali Neil Peart menehtyi 7. tammikuuta 67-vuotiaana. Suru-uutisesta tiedotettiin viime perjantaina ja viikonlopun aikana lukuisat muusikot yli genrerajojen ovat muistaneet rumpalilegendaa sosiaalisessa mediassa sekä keikoillaan. Yksi koskettavimmista ja pisimmistä muistokirjoituksista tuli Mike Portnoylta (ex-Dream Theater, Sons of Apollo), joka oli Peartin läheinen ystävä.

”Minulla on lukuisia yhteisiä muistoja vuosien varrelta, mutta ehkä kaikkein erityisin on viimeiseltä tapaamiseltamme. Vein Max-poikani katsomaan Rushia heidän jäähyväiskiertueellaan, koska halusin hänen näkevän bändin ennen heidän lopettamistaan. Neil, joka oli aina todella hyvä isäntä, kutsui meidän soundcheckiin, antoi Maxin soittaa rumpujaan, antoi tälle rumpukapulat ja nimmaroidun rumpukalvon sekä avasi pukuhuoneensa meidän käyttöömme koko illaksi. Jos olit hänen vieraanaan, olit osa perhettä. Voisin jatkaa vielä pidempäänkin, mutta minun täytyy käsitellä tätä uutista. Ikävä kyllä tiesin Neilin heikosta terveydentilasta ja odotin tätä uutista pelolla. Silti se on ravistellut minua syvältä sielusta”, Portnoy kirjoittaa.

Omat surunvalittelunsa ja muistokirjoituksensa julkaisivat myös muun muassa tuottaja Terry Brown, Metallican Lars Ulrich ja Kirk Hammett, Sebastian Bach, alkuperäinen Black Sabbath -rumpali Bill Ward sekä Rushin alkuaikoina bändin kanssa kiertäneen KISS-yhtyeen Ace Frehley, Paul Stanley ja Gene Simmons.

”Minulla on lukuisia lämpimiä muistoja niistä hyvistä ajoista, kun kuuntelin häntä säveltämässä joitain parhaimpia perkussioita, joita levylle on koskaan äänitetty, tai kun katsoin häntä kirjoittamassa lyriikoita, joihin hän panosti todella paljon. Tuntuu käsittämättömältä, että mies, joka pystyi käyttämään päätään sillä tavalla ja rikastutti elämäämme, onkin yhtäkkiä poissa. Kiitos kaikesta, Neil”, kirjoitti Brown, joka tuotti Rushin levyt vuoden 1975 Fly By Night -albumista aina vuoden 1982 Signalsiin saakka.

”Jätit jälkeesi elämäntyön, jota ylistää, hämmästellä ja josta keskustella. Uskon, että maailma on parempi paikka niille, jotka ottivat luomuksesi, intohimosi ja rakkautesi vastaan ja ne osaltaan rikastuttivat elämää”, kirjoitti Bill Ward.

”On käsittämätöntä, miten lujaa se meihin kolahtaa, kun sankari kuolee. Vaikken koskaan todella tuntenut häntä, minulla oli onni tavata Neil Peart kahdesti ja tulen muistamaan ne hetket ikuisesti. Kun kuulin, ettei hän ole enää keskuudessamme, laitoin Permanent Waves -levyn soimaan ja itkin lähes kaksi tuntia. Se oli fyysinen reaktio, jota en vain voinut hallita”, kirjoitti Sebastian Bach Youtubeen lataamansa videon saatteeksi.

Muistokirjoitusten ohella monet yhtyeet muistivat Peartia keikoillaan. Muun muassa Dream Theater piti konsertissaan hiljaisen hetken Peartin kunniaksi ja Toolin keikalla rumpali Danny Carey omisti rumpusoolonsa esikuvalleen. Lisäksi Tool soitti pätkän Rushin A Passage to Bangkok -kappaletta ja konsertin päätyttyä kaiuttimista soitettiin yhtyeen eeppinen 2112.

It absolutely breaks my heart to pieces to get the news of the passing of one of my greatest heroes of all time. Neil…

Posted by Mike Portnoy on Friday, 10 January 2020

It is with a heavy heart that I have to acknowledge the passing of Neil on this 10th day of January 2020. I have so many…

Posted by Terry Brown MixMusic on Friday, 10 January 2020

Neil will be greatly missed as a precise & innovative drummer! He was also a good friend, and when we toured together in…

Posted by Ace Frehley on Saturday, 11 January 2020