KISSin edesmenneen kitarateknikon leski nosti bändiä vastaan syytteen kuolemantuottamuksesta

Francis Stueber menehtyi sairastuttuan koronaan ollessaan töissä bändin kiertueella.

12.10.2023

KISS-yhtyeen ja bändin laulaja-kitaristin Paul Stanleyn pitkäaikainen kitarateknikko Francis Stueber menehtyi syksyllä 2021. Stueber oli sairastunut koronaan KISSin kiertueella.

Nyt Stueberin leski yhdessä muiden lähisukulaisten kanssa on nostanut Paul Stanleytä, KISS-basisti Gene Simmonsia, yhtyeen manageri Doc McGheetä, Live Nationia sekä hotelliketju Marriott Internationalia vastaan syytteet kuolemantuottamuksesta. Asiasta uutisoi Rolling Stone -lehti.

Keskiviikkona 11.10. Los Angelesin tuomioistuimeen jätetyn syytteen mukaan Stueber menehtyi vastaajien eli yhtyeen ja muiden edellä mainittujen tahojen suorien ja epäsuorien toimien vuoksi ja tästä koitui kantajille eli Stueberin läheisille taloudellisia ja henkisiä vahinkoja. Syytteessä sanotaan bändin koronaturvallisuustoimien olleen todella huonot eikä sen leviämistä bändin jäsenten ja kiertuehenkilökunnan kesken pyritty estämään riittävän tehokkaasti.

”Jokainen vastaaja, oli kyse sitten tehdyistä tai tekemättä jätetyistä teoista, ei täyttänyt velvollisuuttaan kantajia kohtaan vaan välinpitämättömyys ja valvonnan puute kiertueella johti [Stueberin] kuolemaan”, syytteessä sanotaan.

53-vuotias Stueber menehtyi hotellihuoneessa Detroitissa, jossa tämä oli ollut kaksi päivää karanteenissa koronadiagnoosin saatuaan. Osa KISSin roudareista sanoi Rolling Stone -lehdelle tuolloin, ettei koronatoimista oltu heidän mielestä huolehdittu tarpeeksi – heitä ei esimerkiksi testattu päivittäin ja osalla työntekijöistä oli tekaistuja rokotepasseja – mutta yhtye vakuutti julkaisemassaan tiedotteessa tehneensä kaikkensa estääkseen koronan leviämisen ja kiertääkseen turvallisesti.

”Francisin menettäminen särkee sydämemme. Hän oli ystävämme ja kollegamme 20 vuoden ajan eikä häntä voi korvata. Miljoonat ihmiset ovat menettäneet tälle kamalalle virukselle jonkun läheisen ja kehoitammekin kaikkia hakemaan rokotuksen. Suojatkaa itsenne ja rakkaimpanne”, yhtye totesi pian Stueberin kuolema jälkeen julkaistussa tiedotteessa.

”Kiertueellamme oli käytössä tiukat turvatoimet ja esiinnyimme paikoissa, joissa paikallisesti, osavaltion sisällä ja maanlaajuisesti säädetyt toimet täyttyivät. Useimmissa paikoissa ne jopa ylitettiin. Mutta kyseessä on kuitenkin maailmanlaajuinen pandemia eikä yksinkertaisesti ole mahdollista kiertää ilman pienintäkään riskiä sairastumisesta.”

Sekä Stanley että Simmons sairastuivat myös koronaan syksyllä 2021 kiertueella ollessaan.

Lisää luettavaa