Kolumni: Totuus on tarua ihmeellisempää

27.06.2016

Olin nuorena huomattavasti innokkaampi lukija kuin näin vanhemmalla iällä. Mutta silloin harvoin, kun nykyään uppoudun kirjallisuuteen, jätän science fictionit, sotaromaanit, komediat, tragediat, kirjallisuuden klassikot tai nousevien kykyjen taidonnäytteet hyllyyn ja valitsen muistelmat, yleensä jonkun muusikon.

Lemmy Kilmisterin ja Slashin muistelmat ovat henkilökohtaiset suosikkini, jotka ovat kestäneet useammankin lukukerran. Samoin Ozzy Osbournen opus on erityisen viihdyttävää luettavaa.

Viimeisin yllättäjä oli Johnny Rottenin eli John Lydonin Raivoa ja voimaa! Ja vaikkei se olekaan ehdotonta, pyrin yleensä lukemaan muistelmat alkuperäiskielellä eli englanniksi, mutta Lydonin kirjan suomennos oli tehty hyvin ja se piti otteessaan jopa meikäläisen, joka ei ole koskaan välittänyt Sex Pistolsista, Public Image Ltd.:stä puhumattakaan.

Mikä muistelmissa sitten kiehtoo? Kenties nimenomaan se, miten ne peilaavat tosielämää, vaikka tietenkään kaikkea, mitä muistelija on suustaan päästänyt ja laittanut mustaa valkoiselle ei voi syödä ihan sellaisenaan. Mutta muunneltukin totuus on yleensä tarua ihmeellisempää. Ja ainahan kulissien takaiset tapahtumat ihmistä, uteliasta eläintä kiinnostaa. Samasta syystä rakastan katsella myös dokumentteja ja making of -videoita.

Paljon on vielä lukematta ja hankintalistalle onkin tunkua. Tulevista julkaisuista kiinnostavimmat ovat Maynard James Keenanin muistelmat (josta julkaistiin hiljattain mielenkiintoinen traileri) sekä Kanadan hullun neron Devin Townsendin opus. Molemmat miekkoset ovat jo pelkästään muusikkoina monipuolisia ja kiehtovia, mutta varsinkin Maynardin tapauksessa soppaan lisätään vielä elokuvaroolit, viinitilan pyörittäminen, sotilasura ja monta muuta ulkomusiikillista sivujuonnetta.

Samasta syystä seuraan myös erityisellä innolla, miten Bruce Dickinsonin muistelmat edistyvät. Opuksen suunniteltu julkaisu on syksyllä 2017, joten toivottavasti pukinkontista löytyy sinä jouluna vähintään yksi kova paketti kaikkien pehmeiden joukosta.


Parasta juuri nyt: Jimmy Pagen haastatteluista koottu Yksinoikeudella, Iron Maidenin The Book of Souls sekä tuleva Hämeenlinnan-keikka.

Tätä kirjoittaessa soittimessa soi tietysti:

Lisää luettavaa