Kommentti: Viskicorea kansalle, joka holhouksen alla vaeltaa

Nouskaa konserttisalien eturiviin barrikadeille, veljet ja siskot!

Kukaan ei voinut välttyä viikonloppuna somessa hyrskynneestä viskimyrskystä. Digiajan kohut unohtuvat yhtä nopeasti kuin syntyvätkin, joten tämäkin kirjoitus olisi ollut syytä laittaa linjoille jo eilen. Nautiskelin viikonloppuna kuitenkin kuusi vuotta kypsytettyä Clément Rhum Agricolea, joten tekstikin sai kypsyä rauhassa.

Viskikohu osoitti jälleen, että alkoholi tuntuu olevan ainoa aihe, joka saa suomalaiset barrikadeille. Tämä on helppo ymmärtää, onhan aihe käsinkosketeltavissa ja lähempänä jokapäiväistä elämää kuin ISISin toimet Lähi-idässä tai edes Fennovoima-diilit itärajan taa.

Sen kummemmin politiikkaa sohimatta tarjoan vuodenvaihteessa voimaan astuvaa alkoholilain uudistusta silmälläpitäen valmiin menestyskonseptin bändille. Bändille, joka voi olla samanaikaisesti sekä Infernon että Alibin kannessa. Bändille, joka ei pelkää olla radikaali, mutta on silti kansan syviin riveihin vetoava.

Siinä missä Irwin monien mielestä romantisoi iloliemen tissuttelua ja Rytmihäiriö mystifioi ammattikäyttäjien moniongelmaisia kohtaloita, tämä bändi pitää suhteensa alkoholiin viileän asiallisena. Yhtye herättäisi kauhua virkamiehissä, lainsäätäjissä ja kukkahatuissa. Harmaiden massojen mieltä lämmittäisi arkisten asioiden pukeminen lauluiksi, kansalaisaktivistit ylistäisivät rohkeutta kyseenalaistaa yliholhoavuuteen pyrkivät määräykset.

Tässä muutama idea ensimmäisen levyn kappaleita varten.

Viskiexpo. Viskiekspertti maistelee ja analysoi viskin per säkeistö. Säkeistöjä päivitetään tulevien viskitapahtumien lähestyessä vastaamaan tarjontaa. Koska hyvän viskilasillisen maisteluun voi mennä tuntikausia, musiikkityylinä lanataan doom-tunnelmissa.

Muistatko Lahdentien tölkin? Kaihoisaa nostalgiatrippailua iskelmämetallisesti. Katukuvasta poistuneita ikonisia alkoholimainoksia kuvaillaan ja niiden sijainteja muistellaan. Kappaleen introna Koffin hevosten kavioiden kopsetta.

Onnen tunnit. Happy hour -mainonta on ollut kiellettyä jo ennen lain uudistusta. Kappaleen sanoituksissa luetellaan Helsingin ravintoloiden häppärit kellonaikoineen ja hintoineen. Rivakasti grindaavan listauskappaleen bonuksena versiot Tampereen, Jyväskylän, Oulun ja Turun häppäreistä.

Vapaa markkinatalous. Tilastoihin ja raakaan numerodataan perustuva mathcore-biisi esittää, kuinka myynnin rajoittaminen ja säätely lisäävät tuontia Virosta ja tilausta muista EU-maista. Verovarat vuotavat rajojen yli, vaikka niille olisi käyttöä täälläkin.

Kaljaa kioskeihin. Uudelleen sanoitettu Sleepy Sleepers -coveri vaatii, että pienpanimot saavat myydä omia tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Bändin kotisivut olisivat pullollaan juomayhtiöiden sponsoroimia kilpailuita, arvontoja ja pelejä. Palvelin, jolla sivut sijaitsevat, löytyisi tietenkin Suomen ulkopuolelta.

Rokkarit olisivat jälleen rakastettuja kapinallisia. Eivät räkä poskella, vaan käsityöläispanimon oluet käsissä.