Komppausta tunnelmien ehdoilla – haastattelussa Wintersun-rumpali Kai Hahto

Wintersunia johtavan Jari Mäenpään ohella bändissä on vaikuttanut alusta alkaen mies, joka kuuluu varmasti kenen tahansa tätäkin lehteä lukevan metallifanin mielestä maailman kovimpiin alan rumpaleihin.

27.06.2017

Kai Hahto on pysynyt Wintersunissa Jari Mäenpään rinnalla läpi ylä- ja alamäkien, ikuisuusprojekteiksi venyneiden levyjen ja joukkorahoituskampanjoiden.

– Kun Jari pyysi mua soittamaan bändin debyytille, se musa puhutteli hyvinkin paljon mun omaa musiikillista sielunmaisemaa. Olen aina mennyt kaikkien tekemisteni kanssa musa edellä, Kai sanoo.

– Vastoinkäymiset on vahvistaneet bändin jäsenten välistä sidettä, vaikka aikamoisia hankaluuksia on ollutkin. Varsinkin tuon Time-julkaisun kanssa. Aina kun tehdään näin isoja asioita asioita, joku tykkää ja joku ei. Ite olen yrittänyt ottaa asiat neutraalisti, ja onhan minullakin sen verran ohjelmaa omassa elämässä, että en ole antanut somesirkuksen haitata. Olen tiennyt aina, että jossain vaiheessa asioita alkaa taas tapahtua, ja luotto Jarin tekemiseen on ollut aina kova.

– Yleensä meidän homma toimii niin, että biisistä tulee jokunen demo ja siitä lähdetään työstämään. Koska asun Vaasassa ja Jari Helsingissä, se on ainut järkevä tapa toimia. Sitten kun homma alkaa olla paketissa, kokoonnutaan ja treenataan yhdessä.

– Vielä debyytti tehtiin niin, että Jari lähetti minulle konerummuilla varustetun demon, jonka päälle treenailin ja sitten menimmekin jo studioon. Time-levylle käytin hyvinkin paljon aikaa rumpusovitusten tekemiseen ja ideoita palloteltiin puolin ja toisin.

– Otan musan aina musana ja yritän luoda omalla panoksellani hyvän pohjan biiseille. Kaikki bändit ovat erilaisia, mutta suhtaudun soittamiseen aina samalla tavalla. Joka bändissä on ollut mahdollisuus yrittää tukea sitä tunnelmaa ja energiaa, mitä kyseinen bändi edustaa.

Kai sanoo, että uusi The Forest Seasons on kokonaan Jarin käsialaa.

– Alun perin ajatuksena oli tehdä yksi kappale faneille joukkorahoituskampanjaa varten, mutta sitten Jari päättikin säveltää kokonaisen albumin. Itselläni ei ollut paljon vaikutusta tähän tuotokseen, koska Nightwish oli myös tien päällä. Jari on siis tehnyt myös rumpusovitukset.

Kain mukaan Wintersunin suurimpia vahvuuksia on Mäenpään taito tehdä hienoja melodioita.

– Bändin soundi on hyvinkin tunnistettava ja sen musassa yhdistyy monia elementtejä, mutta mielestäni jälki ei kuulosta sekavalta.

– Olen todella etuoikeutettu, että olen saanut olla hyvien biisientekijöiden kanssa samoissa bändeissä. Juha Raivio, Jari Mäenpää ja Tuomas Holopainen ovat kaikki omalla tavallaan neroja, mutta silti olen aina saanut aika vapaat kädet tehdä asioita.

– Wintersun edustaa ehkä monipuolisimmin kaikkea sitä, mitä on tullut vuosien varrella tehtyä. Täytyy olla iloinen, että niin moni on löytänyt bändin, vaikka me ei olla rundattukaan perinteiseen tapaan.

Lisää luettavaa