Kuunteletko musiikkia yli tunnin päivässä? Siitä on hyötyä sekä keholle että mielelle, kertoo uusi tutkimus

AC/DC:n musiikki sopii tutkimuksen mukaan vihanhallintaan.

Kuva: Mikko Pylkkö

Kuunteletko musiikkia hieman yli tunnin päivässä, tarkemmin ottaen vähintään 78 minuuttia? Jos vastasit tähän kysymykseen kyllä, olet askeleen lähempänä kokonaisvaltaista hyvinvointia, kertoo uusi tutkimus, jonka on tuottanut musiikin suoratoistopalvelu Deezer, uutisoi Kerrang!.

Tutkimukseen osallistui 7 500 henkilöä ja sen tulokset kertovat, että kuuntelemalla päivässä tietyn määrän eri tunnetiloihin vaikuttavaa musiikkia, voivat mieli ja keho paremmin.

Tutkimuksen perusteella esimerkillinen päivittäinen musiikinkuuntelutapa olisi alla luetellun kaltainen.

  • 14 minuuttia mielialaa nostattavaa musiikkia (kuulijan valinta), jonka avulla tuntee itsensä onnelliseksi. (18% päivittäisestä musiikkiannoksesta)
  • 16 minuuttia rauhoittavaa musiikkia (kuulijan valinta), jonka avulla tuntee itsensä rentotuneeksi (20,5% päivittäisestä musiikkiannoksesta)
  • 16 minuuttia musiikkia, jolla päästä yli surullisuudesta (kuulijan valinta) (20,5% päivittäisestä musiikkiannoksesta)
  • 15 minuuttia motivoivaa musiikkia (kuulijan valinta), joka auttaa keskittymiseen (19 % päivittäisestä musiikkiannoksesta)
  • 17 minuuttia musiikkia (kuulijan valinta), joka auttaa hallitsemaan vihaa (22% päivittäisestä musiikkiannoksesta)

Päivittäinen musiikkiannos voi kuitenkin olla pienempikin. Hyödylliseksi musiikinkuuntelu muuttuu 11 minuutin kohdalla, mutta jo alle puolellakin siitä selviää. Olonsa voi nimittäin tuntea onnellisemmaksi jo 5 minuutin päivittäisellä musiikinkuuntelulla.

Tutkimuksessa listattiin myös joitain kappaleita, joilla tiettyyn tunnetilaan voi päästä. Onnellisuutta aiheuttavia biisejä ovat esimerkiksi Pharrel Williamsin Happy ja Abban Dancing Queen.

Metallimusiikki taas näyttäisi sopivan vihanhallintaan. Sopivaksi kappaleeksi listattiin esimerkiksi AC/DC:n Highway to Hell ja muista artisteista mainittiin esimerkiksi Rammstein ja Metallica.