Luonteva paluu – haastattelussa Dark the Suns

Seitsemän vuotta telakalla ollut Dark the Suns palaa levytyskantaan aiempaa luonnollisemmissa merkeissä.

Dark the Suns eli Mikko ja Inka Ojala.
Kuva: Inka Ojala

Mistä paluuajatus lähti? 

– Se oli mielessäni pidemmän aikaa. Minulla oli muutaman vuoden tauko musiikin tekemisestä ja palasin kehiin Kaamos Warriors -yhtyeeni merkeissä vuonna 2018. Samalla syttyi liekki uuden materiaalin tekemiseen Dark the Sunsille, laulaja-kitaristi-rumpali Mikko Ojala kertaa. 

– Kun aloitimme uuden kaman luomisen Inkan kanssa, kaikki eteni todella luonnollisesti. Tunsin suurta tunteenpaloa musiikin tekemistä kohtaan, ja mielestäni onnistuimme tuomaan tämän tunteen esille albumillamme. 

– Ajatus paluusta on ollut monesti mielessä näiden hiljaiselovuosien aikana, basisti-kosketinsoittaja Inka Tuomaala jatkaa. 

– Muutama vuosi meni ilman ajatustakaan musiikin tekemisestä, koska elämässä oli niin paljon muuta mihin keskittyä. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin tuntua, että soittamisesta ehtisi taas nauttia ja monenlaisia musiikillisia ideoitakin alkoi tulla. Asiat ympärillään näki vähän eri tavalla – minulle monet ideat lähtevät luonnosta ja joistakin yksityiskohdista sen kauneudessa. 

Edellisestä albumistanne on yli kymmenen vuotta. Kuinka uuden Suru raivosi sydämeni pimeydessä -levyn tekeminen erosi kolmen edeltävän teosta? 

– Olemme kirjoittaneet käytännössä lähes kaiken musiikin ja sanoitukset koko yhtyeen historian ajan yhdessä Inkan kanssa. Näin ollen jatkaminen kahdestaan ei tuonut mukanaan suuria muutoksia, Ojala sanoo. 

– Musiikin tekeminen kahdestaan mahdollisti sen, että luominen ja sovittaminen onnistuivat vaivattomasti juuri silloin, kun liekki tekemiseen oli kaikista voimakkaimmillaan. 

– Juu, se varmaan on suurin ero, miten vaivatonta tätä levyä on ollut tehdä kahdestaan. Ollaan voitu keskittyä tekemiseen nimenomaan silloin, kun kaikki tuntuu toimivan hyvin ja ideat edistyvät, Tuomaala peesaa. 

Uudelle levylle on hiipinyt suomenkielisiä sanoituksia. Oliko tämä ihan tietoista uuden alun kynnyksellä? 

– Päätimme, että nyt käytetään suomen kieltä englannin rinnalla, koska se tuntui oikealta ja sopivalta ratkaisulta juuri näihin lauluihin, Tuomaala vastaa. 

– Ehkä uusi alku tosiaan tekee tällaiset muutokset ja ratkaisut helpommiksi, mutta ennen kaikkea nämä laulut ja sanat vain muotoutuivat tämmöisiksi. Haluttiin antaa albumin muovautua omalla painollaan. Henkilökohtaisia tunnelmia on tietysti myös helpompi kirjoittaa ja käsitellä suomeksi, kun ne ajatukset on alun perin suomeksi ajateltuja. 

Tekstinne ovat aika synkkää tavaraa. Mikä synkkyydessä viehättää? 

– Synkkyys on mielestäni yhteydessä elämän asioiden vakavasti ottamiseen. Uudet sanoitukset ovat minulle erityisen merkityksellisiä, Ojala toteaa. 

– Nimikkokappaleella on aivan erityinen paikka sydämessäni. Toisaalta jokaisen albumimme musiikki ja sanoitukset ovat heijastuksia sen ajan tunnelmista. 

Onko teiltä aiheellista odottaa lisää musiikkia? 

– Olemme jo alkaneet työskennellä uuden materiaalin kanssa, Ojala paljastaa. 

– Asiat etenivät uuden kiekon kohdalla hyvin luonnollisesti, joten musiikin luominen tuntuu tällä hetkellä todella hyvältä. Olen tosi tyytyväinen uuteen albumiimme, ja se on mielestäni yhtyeen uran paras julkaisu. 

Julkaistu Infernossa 4/2021.