Marianas Rest potkaisee Euroopan-kiertueensa käyntiin – ”Väistämättömät erimielisyydet ratkotaan äänestyksien sijaan painimalla”

Kitaristi Harri Sunila kertoo kymiläisyhtyeen tunnelmista lähdön kynnyksellä.

18.10.2019

Melankolista doomia tuuttaava Marianas Rest aloittaa tänään 18. lokakuuta kahdeksan etappia käsittävän Euroopan-kiertueensa. Vaikka bändissä kokeneita kiertäjiä vaikuttaakin, on kyseessä ryhmän ensimmäinen pitempi reissu kotimaan rajojen ulkopuolelle. Vuonna 2016 esikoisalbuminsa julkaissut ja viime keväänä toisen pitkäsoittonsa Ruins julkaissut yhtye on aiemmin vieraillut Pietarissa ja Moskovassa Dark Tranquillityn lämmittelijänä.

– Venäjän reissu oli oikeastaan kauttaaltaan niin suklaata, että sellaista kunnon paskankäryä, paskoja laitteita ja tyhjiä lavan edustoja jäi vähän kaipaamaan. Mielenkiintoista nähdä, minkälaisia persoonia kuoren alta paljastuu, kun kylkeä raaputetaan vähän isommalla kolikolla. Langattomat lähettimet on pakattu mukaan, eli Spinal Tap -hetkiä on väkisinkin luvassa, tuumaa kitaristi Harri Sunila, joka kertoo bändin tunnelmista juuri ennen lähtöä.

Bob Malmström -yhtyeen kanssa Saksassa heitettävään yhteiskeikkaan päättyvään kahdeksan keikan putkeen valmistautuminen on Sunilan mukaan otettu äärimmäisen tosissaan ja odotukset ovat pelonsekaiset, mutta korkealla.

– Sovittiin, että jokainen ottaa töistä loparit tai virkavapaata jo kesälomien jälkeen. Siitä lähtien ollaan valmistauduttu pelkästään tähän. Kiertuebudjetti on poltettu jo etukäteen korkean paikan leiritykseen, happitelttoihin, saksan kieliopin alkeisiin ja viinasiedätyskursseihin. Soittaakin ollaan yritetty silloin kun aikaa on tärkeämmältä jäänyt.

– Kun reissuun lähdetään täysin ilman ulkopuolista esiliinaa, ilmassa on hiven pelkoa ja inhoa. Kiikarissa on seikkailu sekä uudet mukavat tuttavuudet. Saksahan se kunnollisena maana kiinnostaa aivan erityisesti, etenkin kun pääsemme siellä käpertymään Bob Malmström -miehistön kainaloon.

Matkaan lähdetään äärimmäisen trimmatulla porukalla, tosin ilman kosketinsoittaja Aapo Koivistoa, joka on haastatteluhetkellä suorittamassa velvollisuuksia Omnium Gatherumin kiertueella.

– Aikataulut menevät sen verran pahasti päällekkäin, että katsoimme järkeväksi antaa miehen toipua ja mennä tämä reissu taustanauhoilla, Sunila toteaa.

Mitään ennalta sovittuja rooleja tai viittoja ei jäsenten hartioille ole sovitettu vaan kiertuemanagerointi, kartanluku ja muut vastaavat toimet hoidetaan yhteisvoimin.

– Meidän bändi on harvinaislaatuinen diktaattorien demokratia, jossa jokainen kuvittelee olevansa tärkeämpi kuin onkaan. Lukuisat väistämättömät erimielisyydet ratkotaan äänestyksien sijaan painimalla. Turpakäräjiähän tässä kaikki odottavat jo vesi kielellä, kun kartanluku menee ensimmäisen kerran pieleen.

Entäpä reissun soundtrack? Minkä artistien voimin matka tällä porukalla taittuu?

–  Meneillään on vahva kasarikausi, jossa soittolistoja hallitsevat Sandra, Kenny Loggins, Robert Tepper, Maggie Reilly ja Hall and Oates. Black metalilla on sitten kiva täyttää rakoja, kun sydän synkkenee. Mgła ja Advent Sorrow todennäköisesti ainakin mukana menossa.

Marianas Rest korkkaa siis kiertueen tänään Latvian Riikassa ja putki päättyy 26. lokakuuta Saksan Erlangeniin. Yhtyeen sattumuksista ja seikkailuista Euroopassa kuullaan lisää reissun jälkeen Infernon kautta julkaistavan kiertuereportaasin muodossa, joten kannattaa niin sanotusti pysyä kuulolla.

Kiertueen jälkeen yhtye aikoo vuorostaan keskittyä toden teolla kolmanteen pitkäsoittoonsa. Kappaleiden demotus on jo käynnissä.

– Puikoissa on jälleen Kotkan hittitehtailija, tuottaja ja cross fit -mestari Teemu Aalto. Tämän lisäksi teemme loppuvuonna vielä ainakin yhden piipahduksen keikkalavalla Kajaanissa Bloodred Hourglassin kanssa, Sunila kertoo lähitulevaisuuden suunnitelmista.

Pontta ja voimaa tekemisiin on tullut debyytin ja Ruins-albumin saamasta hyvästä vastaanotosta. Ruins sai myös Infernon arviossa kehuja ja kriitikko Eetu Järvisalon mukaan se on ”tuotantoa myöten oikein kelpo levy genressä, jossa on maassamme äärimmäisen kova taso” ja että biiseihin on saatu ”puserrettua omannäköistä melankolista ilmettä”. Sunila toteaa positiivisen vastaanoton lämmittäneen, sillä levyn eteen nähtiinkin paljon vaivaa.

– Tätä ja debyytti Horror Vacuita erottaa se, että tällä kertaa olimme suhteellisen varmoja, että levystä tuli vähintään kelvollinen, jos ei jopa hyvä. Olisi ollut huolestuttavaa ja mietinnän paikka, jos oma arviointikyky olisi pettänyt tässä kohtaa.

Vuonna 2013 perustettu yhtye on siis ollut vahvassa noususuhdanteessa koko vielä suhteellisen pienen ikänsä. Kolmannen levyn ja nyt alkavan Euroopan-kiertueen myötä ovet kotimaan ulkopuolelle aukenevat varmasti entisestään, vaikka se ei ehkä bändiä perustaessa mikään ykköstavoite ollutkaan.

– Meillä tavoitteita on oikeastaan asetettu asteittain, kun homma on lipsunut jatkuvasti suunnitelmallisempaan suuntaan. Eli ehkä tuollaista tavoitetta ei perustaessa ääneen lausuttu, mutta ilman muuta tähtäin ja tavoite on ollut päästä esittämään biisejä mahdollisimman usein ja eri paikkoihin. Se on tämän homman suola, Sunila tuumaa.

Lisää luettavaa