Mastodon-kitaristi puhuu yhtyeen uudesta albumista – tavoitteena saada levy ulos syksyllä, sanoo Bill Kelliher

Toolia, Dream Theateria ja Musea tuottanut David Bottrill on puikoissa.

Kuva: Andi Balogh

Amerikkalaisen hevijätti Mastodonin seuraava albumi on edennyt jo miksausvaiheeseen, paljasti kitaristi Bill Kelliher tuoreessa Talking Metalin haastattelussa. Tuottajaksi levylle on pestattu David Bottrill, joka on tuottanut ja/tai miksannut urallaan muun muassa Toolia (Ænima, 1996 ja Lateralus, 2001), Dream Theateria (Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory, 1999), Musea (Origins of Symmetry, 2001), Coheed and Cambriaa (Good Apollo, I’m Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness, 2005), Stone Souria (House of Gold & Bones – Part 1 ja Part 2, 2012 ja 2013) sekä Lapkoa (Freedom, 2015).

Kelliher myöntää, ettei hän alkujaan välttämättä halunnut ottaa levylle bändille ennestään tuntematonta tuottajaa, mutta muutti mielensä, koska ”tämä levy on todella erityinen ja erilainen, ja ajatkin ovat nyt todella erilaiset”. Yhtyeellä oli muutama eri vaihtoehto mielessään, mutta Bottrill osoittautui lopulta mieheksi, jollaista bändi tässä kohtaa tarvitsi. Lopputuloksena on Kelliherin mukaan soundeiltaan bändin täyteläisin ja isoin levy tähän saakka.

”Kun lopulta soitimme hänelle, hän vaikutti mahtavalta tyypiltä. Hän oli saanut meiltä muutamia demoja ja oli jo tehnyt paljon muistiinpanoja. Sellaista tuottajaa juuri tarvitaan – hän on se, joka ajattelee laatikon ulkopuolelta. Me neljä olemme soittaneet näitä biisejä jo niin pitkään, ettemme enää tiedä itse, ovatko ne edes hyviä enää tai mitä ne kaipaavat lisää. Sitä lakkaa näkemästä metsää puilta. Mutta hän oli tehnyt kotiläksynsä ja hänellä oli suoria ideoita ja ehdotuksia eri biiseihin”, Kelliher sanoo.

”Mielestäni hyvän tuottajan työstä 90 prosenttia koostuu psykologiasta. Kun työskentelet haurauiden egojen kanssa… Me olemme bändijätkiä, muusikoita, jotka purkavat sydämensä ja sielunsa musiikkiin ja se merkitsee meille paljon. On siis todella musertavaa, jos joku tulee, että ’En pidä tuosta riffistä. Heitä se pois’. Ei niin voi sanoa, vaan asia täytyy esittää toisin, hieman pehmeämmin. Siinä hän on todella hyvä ja osaa sanoa asiat ilman, että se loukkaa kenenkään luovuutta. Mutta hän oli myös jämäkkä ja antoi meidän kokeilla kaikkea. Jos joku halusi laulaa tai soittaa soolon tietyssä kohdassa, sitä yritettiin – se ei ehkä istunut, mutta sitä ei voi tietää ilman kokeilemista.”

Kelliher sanoi olleensa alkuun toiveikas, että levy saataisiin julkaistua jo kesällä, mutta nyt näyttää sieltä, että julkaisu menee myöhempään.

”Luulen, että erinäiset voimat pakottavat lykkäämään julkaisua aina jonnekin syys-lokakuuhun saakka”, kitaristi tuumaa.