”Meillä ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa” – haastattelussa kotimainen black metal -bändi Korgonthurus

Laadukkaaksi tiedetyllä suomalaisella black metal -kentällä operoiva Korgonthurus ei ole pitänyt itsestään liikaa meteliä. Syytä suuremmalle tunnettuudelle kuitenkin olisi.

Toinen albuminne Vuohen siunaus on paketissa. Millaisesta julkaisusta on kyse?

– Se summaa mielestämme hyvin 15 vuoden taivaltamme. Levyllä on sävellyksiä pitkin uraamme, ja osa sanoituksista ja sävellyksistä on aivan alkutaipaleelta, joten tuntuu mahtavalta saada ne nyt viimein julki. Kerrassaan puhdistava kokemus, laulaja Corvus hekumoi.

Musiikkinne tuntuu kehittyneen vuosien varrella aggressiivisempaan ja nopeampaan suuntaan. Näettekö tämän samoin?

– Se on sitä luonnollista kehitystä. Sekä soittotaito että kappaleiden rakentaminen kehittyy jatkuvasti, joten emme ole nähneet mitään hyötyä siinä, että tekisimme samoja biisejä uudestaan ja uudestaan, rumpali Kryth aloittaa puheenvuoronsa.

– Aggressiivisuus on aina ollut suuri osa kappaleitamme, vaikka tyylimme muuttui Marras-levyn (2009) aikoihin todella paljon. Nopeus ei ole ollut meille koskaan tärkeä elementti, vaan olemme tehneet sitä, mikä tuntuu luonnolliselta. Vuohen siunaus on jälleen askel eteenpäin. Se on kierompi, painostavampi ja loppuunmietitympi. Seuraava levy, joka on jo sävelletty, tulee taas olemaan jotain hieman erilaista.

Miksi Korgonthurus on olemassa? Mikä on bändin syvin ydin ja tarkoitus?

– Musiikki on itselleni kanava purkaa tuntemuksia, jotka nousevat esiin totuuden etsimisen parissa, Corvus kertoo. – Korgonthurus toimii enemmänkin vasemman käden polun tematiikan ympärillä, matkalla syntyvien kasvukipujen ja pahoinvoinnin purkauksina.

Selailin netistä hieman Korgonthurus-infoa, ja kävi ilmi, että bändi on joutunut joskus takavuosina Antifa-porukan silmätikuksi menneisyyden lafkakytköksien vuoksi. Oletteko joutuneet koskaan konkreettisiin vaikeuksiin bänditouhun kanssa?

– Merkintä tällä ”mustalla listalla” ei ollut meidän tiedossamme. Kuulimme asiasta vasta pari vuotta sitten, kun suunnittelimme Euroopan-kiertuetta, joka peruuntui lopulta kokonaan. Meillä piti olla yksi tai kaksi keikkaa Itävallassa ja saimme yllätykseksemme tiedon, että emme onnistu soittamaan siellä, koska olemme Antifan tähtäimessä. Naurettavaa paskaa, Kryth niittaa.

– Korgonthurusilla ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Emme ole vasemmalla tai oikealla, tai mitään muutakaan vastaavaa. Henkilökohtaisesti en jaksa odottaa, että tämä vallitseva nsbm-innostus jälleen laantuu, kuten viimeksi jokunen vuosi sitten, ja keskitytään taas olennaiseen.

Pakko heittää vielä kysymys sinulle, Corvus, koska todella raaka äänesi hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Minkälaisin keinoin olet treenannut ja saanut äänesi tuohon kuosiin, ja mikä tämän tyylilajin raakkumisessa on mielestäsi kaikkein tärkeintä?

– Tunteella on aina vedetty ja tullaan vetämään, niin kauan kuin voimia vaan riittää!

– Kiinnitän taiteessa aina huomiota tunnelataukseen. Minkälaisia tunteita se herättää tai minkälaisen tunteen pauloissa se on tehty. Black metalissa suuntaan huomion aina laulajan suoritukseen. Yleensä mitä riivatumpi, sen parempi. Oli sitten sävellystyö kuinka hienoa tahansa, mielenkiintoni lopahtaa hyvin nopeasti, jos laulut eivät toimita riittävästi.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 6/2016.